1993 Herbeumont Belgie

ABC-run2.Trophee

15 tot 18 september 1993 Herbeumont Belgische Ardennen.

In juni 1993 de eerste ABC-run. Een op eigen kracht georganiseerde run waaraan een 10-tal teams / koppels deelnamen. Dat smaakte naar meer. Op veler verzoek dan ook maar eens de ogen gericht op de Belgische Ardennen.

Herbeumont.

Een klein dorpje in het uiterste zuiden van de Belgische Ardennen in het stroomgebied van de Semois en tegen de Franse grens. 

Kevin McCabe:

Met onze Borculose vriend Kevin Mc Cabe, where the hell has he been?, hadden we al eens een (trainings) tocht in die richting. Ook die trainingstocht was een memorabele. Daar hebben we de tunnel leren kennen en kaartlezen en abseilen. 

Kevin was ‘n aparte leuke gast. Wij waren al wat gewend aan de survival sport. Touw hindernissen, veel (hard) lopen, mtb fietsen etc.  Tijdens de Challengers Trophy van Ger Eenens hadden we al kennis gemaakt met kaartlezen, off-road routes, abseilen en uitzonderlijke hindernissen (grotten, rioolbuizen van 100 mtr, touw hindernissen op grote hoogte).

Abseielen…….’n Opleiding van 30 sec en dan van de “barrage van Eupen” abseilen.  Kevin gaf ‘n iets gedegener stukje opleiding van 3 minuten van een oud spoorviaduct af in de Ardennen. Was ook 80 mtr hoog. Nadat de lijn was vastgemaakt aan wat roestig leuningwerk en iedereen een abseilbroekje aan had,  vroeg hij aan onze groep van ‘n man of acht:” Nou wie gaat het eerst?” Iedereen wees naar mij: “Leo jij bent de captain!”. Ik scheet zowat in m’n broek maar riep:” Ja dat lijkt me leuk, hoppaaaah!   Inhaken en eerst 1,5 meter tegen het brugdeck aan achteruit lopen, daarna hing je in de vrije ruimte en langzaam naar beneden.  Natuurlijk lukt dat, angst zit tussen de oren. Vervolgens klimtocht naar boven en zelfverzekerd weer melden bij de groep.

We maakten aldaar ‘ns een ritje met hem in z’n snelle BMW. Ineens remt hij, staat stil en gaat vervolgens volgas achteruit, hand aan de handrem, aantrekken en stuur omgooien en fullspeed weer vooruit en dat op een smal nat weggetje…..

Onderaan de oude spoordijk, juist voor deze de berg in verdwijnt parkeren we alle auto’s. Snel maken we ons op voor een verkenning door de 2km tunnel. Kevin roept allemaal klaar? Hij wacht het antwoord niet af en sprint tegen de spoordijk op, klimmetje met 50 Hmtrs. Hij verwachtte zelf als eerste boven te zijn maar misrekende dat hij met behoorlijk getrainde gasten onderweg was. We stonden boven te wachten totdat ook Kevin naar adem happend boven kwam.

Aldaar stonden we precies voor het begin van de tunnel.   Worden opgedeeld in tweetallen. Opdracht: omhoog over de berg lopen, koers 180 graden en horizontaal 2 km afstand. Tunnel ingang aan andere zijde opzoeken en door de tunnel terug.  3 min tussenpozes tussen de teams.  Kevin zegt sommige teams doen er twee uur over anderen zijn hele dag onderweg. We waren in 83 min terug en de anderen verspreid binnen de twee uur.  De piketpaaltjes waren gezet.

De race was opgebouwd uit koppels welke per etappe werd samengesteld. Hierbij evenveel etappes als deelnemers -1. Hierdoor kreeg iedereen per etappe een persoonlijke score zodat na afloop vast stond wie de beste racer was oftewel immer ´n belangrijke factor was in het team.

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.45.02

2 gedachten over “1993 Herbeumont Belgie”

 1. Ik vraag me ook af waar Kevin McCabe is gebleven! Hij had in het centrum van Borculo destijds een Wildlife store met een echte Camel Jeep! Als ik me niet vergis woonde hij toen aan de Kluverskamp, net na TOP fietsenwinkel, wellicht op de hoek met de Bronckhorststraat. Volgens mij waren wij in 1994 of 95 met groep 8 van de St. Jorisschool in Borculo ook in Herbeaumont survivallen. Als 1e groep na jaren wad-lopen op Ameland. Een enorm indrukwekkend weekend was het wat mij betreft. Het was een kleine maar hechte groep. Inmiddels spreek ik de meesten niet meer, maar zie er een aantal wel regelmatig nog in ons geliefde Borculo.

  Leerkracht destijds die mee was: Hans Eggink of Ebbink (K kan een G zijn) en kleuterjuf Wilma heeft mij en 3 of 4 anderen toen gebracht met de bordeaux-rode Renault Espace.

  Ik gooi gewoon eens een balletje op om te kijken of er mensen reageren die er toen bij waren.
  De groep was klein, ik denk 13 of 14 personen. Ben benieuwd, internet is kennelijk tot in lengte van dagen een bron van informatie die niet meer weg gaat. Dus als jij net als ik dit bericht 25 jaar na dato pas leest, kun je het nog steeds van een reactie voorzien…

  Groeten Leon

  1. Psja Kevin, Nee ik kan nog niet achterhalen waar hij gebleven is. Hij was destijds wel ondernemend. Mooi tochtje met hem gehad naar Herbeumont. Het is vaak wel handig om op zo’n manier een vliegwieltje te hebben om zo’n locatie te leren kennen. Daarna er vaak geweest. Ook wat Adventure races georganiseerd. M’n dochters hebben o.a. middels die koers over de bult weer terug door de oude trein tunnel het kompas gebruik goed geleerd. Bijna met koersjes op 180 graden van boompje tot boompje. Precies goed uitkomend….
   Toen we dat kenden, en ‘t abseilen konden we het zelf. Kevins zaakje in Borculo verdween op een gegeven moment. (leuk propvol winkeltje) dus Kevin ook.
   Wie weet in de toekomst……

   groet Leo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.