1999 Borculo ” ‘t Galgenveld”

ABC Run 1999 vanuit ‘t Galgenveld in Borculo

Vrijdagmiddag vanaf 16.00 precies werden we verwacht op 1.950 meter op 328 graden t.o.v. de kerktoren van de Leo-stichting (internaat) nabij Borculo. Eenieder had al uitgevonden dat dit het openluchttheater annex zwembad Galgenveld te Borculo moest zijn wat het zoeken vergemakkelijkte. Maar niet iedereen is dit volgens de normale methode aan de weet gekomen zodat een der CP´s van de laatste dag niet gevonden kon worden.

We schrijven 25 juli 1999, twee uur voordat de ABC Run zal beginnen. Zenuwachtig brengen de deelnemers hun spullen het terrein op, zich afvragend wat de organisatie dit jaar voor hen in petto heeft. Als om half zes de briefing begint wordt het al snel duidelijk: De organisatie vindt het weer met een zonnetje en 25 graden en een onbewolkte hemel “zwaar klote”.

De normale ingang van het openlucht theater mogen we vanaf nu niet meer gebruiken. In plaats daarvan is een speciale “artiesteningang” gecreëerd via welke de deelnemers het terrein kunnen verlaten respectievelijk betreden. Deze ingang bestaat uit een van dikke touwen geconstrueerd net op 3 meter hoogte boven een greppel met veel prikkeldraad. Daar mogen we dus het komende weekend bij de start en finish van elke etappe over naar binnen en naar buiten. Dit is een survival op zich.

“Artiesten ingang”

De wedstrijd zal een aantal etappes plus een proloog beslaan. Hoeveel etappes is dan nog niet duidelijk. Het vermoeden begint dan wel te rijzen dat de nachtrust ingewisseld zal moeten worden voor een extra etappe.

De bedoeling van de wedstrijd is om een aantal etappes in zo kort mogelijke tijd doch binnen een bepaalde maximum tijd af te leggen. De etappes voeren de deelnemers langs een aantal checkpoints. Deze checkpoints worden gemarkeerd door een sticker met daarop een controlenummer en eventueel een uit te voeren opdracht. Het controlenummer dien je op te schrijven en na afloop van de etappe aan de wedstrijdleiding te overhandigen. De opdrachten moet je uitvoeren. Het missen van een controlenummer levert 30 minuten straftijd op, het verkeerd invullen (fout gokken) van een controlenummer levert 60 minuten straftijd op. Overschrijding van de deadline kost 2 minuten straftijd per minuut. Het niet nemen van een hindernis kost 25 minuten straftijd per persoon.

Enfin, de proloog lijkt een makkie. Vanaf de artiesteningang rennen we 900 meter op 0 graden naar het eerste checkpoint. Daar aangekomen zien we twee checkpoints op nog geen 15 meter van elkaar vandaan, aan beide kanten van de brug over de rivier een. Welke is nou het juiste? Bij beide checkpoints staat de zelfde vervolgopdracht, 300 meter op 180 graden is het tweede checkpoint. We gokken dat het eerste checkpoint aan de oostkant van de brug ligt en dus rennen we aan de oostkant 300 meter terug… Niets te vinden, dus moet het aan de overkant zijn. Gaan we door het water of lopen we 600 meter om? Iemand heeft de smaak al te pakken en duikt zonder nadenken de rivier in. De rest twijfelt nog en besluit de kleren nog even droog te houden en loopt daarom om. Na nog een paar checkpoints komen we weer terug bij onze artiesteningang.

De eerste etappe volgt aansluitend op de proloog. De start is door het zwembad met halverwege een touwladder, daarna de bagage pakken voor de overnachting, en via de artiesteningang naar buiten. Onderweg bij de checkpoints krijgen we extra ballast mee, allereerst een kaart om de rest van de etappe op uit te kunnen zetten, verder een tonnetje met zand, een jerrycan met water, een zeiltje en een paar bamboestokken. Later blijkt dat we ook nog een voedselpakket hadden moeten ontvangen bij een van de checkpoints. Helaas hadden we die gemist. De instinker van de avond bestaat uit een duidelijk als van de organisatie herkenbare auto met aantal juten zakken gevuld met houtblokken. De meeste teams twijfelen; moet dat meegenomen worden of niet? Een aantal teams besluiten geen risico te nemen en een juten zak mee te nemen. Wij besluiten om de wedstrijd niet zwaarder te maken dan hij al is en laten het hout liggen. Terecht, zo blijkt na afloop! Het eind van de ongeveer 15 km lange etappe bestaat uit een 10 meter hoge zandheuvel van het Hambroek te Borculo die we met alle bepakking enige malen op en af mogen dalen, soms langs dermate steile wanden dat dat zonder touwen niet lukt. Vervolgens loopt het parcours zo’n 250 meter door het water (pas op dat je slaapzak droog blijft!) tot aan de finish. Het loopt inmiddels tegen tienen. Daarna mogen we van het zeiltje met de bamboestokken een tentje bouwen voor de nacht.

Gelukkig deelt de organisatie de niet opgehaalde voedselpakketten alsnog uit zodat we boven de zelfgestookte vuurtjes onze kant-en-klare prakjes kunnen opwarmen. Rond een uur of elf proberen de meeste deelnemers (20 teams met ieder 4 deelnemers) te gaan slapen maar reeds om 01:00 uur volgt er een briefing voor een nachtelijke verplaatsing. Snel alle spullen weer inpakken. Tonnetjes met zand en dergelijke mogen we achterlaten, maar de rugzak met slaapzak moet wel weer mee. Opnieuw een etappe van zo’n 15 km, deze keer droog en zonder zware hindernissen, de nachtelijke kou, het gebrek aan slaap en het natte pak van eerder op de avond maken het al zwaar genoeg.

Uiteindelijke bereiken we rond vier uur in de nacht ons basiskamp weer waar we te horen krijgen dat we tot even voor zevenen mogen uitslapen. Om zeven uur begint de briefing, dan is er koffie met brood en om acht uur vertrekken we voor een etappe van 50 km op de mountainbikes.

Onderweg heeft de organisatie weer allerlei schitterende hindernissen verzonnen, variërend van een 50 meter lang touwparcours door een aantal bomen (te nemen zonder met je voeten de grond te raken (Henk Griemelink hindernis)) tot een beklimming van de Lochemse berg. Verder bestond een van de opdrachten uit het van buiten leren van een plattegrond met daarop een viertal checkpoints om vervolgens zonder die kaart en zonder aantekeningen de checkpoints terug te vinden. Dat valt nog niet mee. Zeker niet als je besluit dit lopend te doen en je later uitvindt dat de afstanden toch wel een fiets rechtvaardigen.

Na de rijke ervaring van vorige etappes was nagenoeg ieder team voor het verstrijken van de deadline terug, dan maar wat CP’s gemist; fiets parkeren, via de touwbrug naar binnen klauteren om daar te horen dat we maar liefst een half uur kunnen pauzeren voor de middagetappe. Wederom een 15 km lange loopetappe. Het valt niet mee: door sloten, over prikkeldraad, dwars door weilanden en bossen. Het is inmiddels behoorlijk warm geworden en de watervoorraad gaat snel op. Nu beginnen ook de deelnemers het weer “zwaar klote” te vinden.

De etappe voert wederom langs de zandafgraving waar een nieuw parcours is uitgezet, ditmaal plat op de grond door de sloot. Er moet een tonnetje met minimaal 20 kg zand worden gevuld en over het parcours worden meegenomen. Niet meer dan 20 kg want dan sleep je te veel mee en niet minder want dat kost je straftijd.

de stormbaan aan t eind.

Tot slot mogen we nog tokkelend uit een hoge boom op 8 meter hoogte naar beneden en met een zelf te bouwen vlot het water op. Daarna voert de etappe ons terug naar het kamp waar nog een laatste toetje wacht in de vorm van een 50 meter lange hindernis langs en door het zwembad.

Groot is de voldoening als na afloop een compleet speenvarken (van 80 kg) aan het spit blijkt te draaien. Maar ja, met 80 survivors is zo’n varkentje in een paar minuten gewassen. Gelukkig was er ook nog ander vlees en bier.

De hr. Pegge Alg.dir. van ABC verrichtte de prijsuitreiking. Persoonlijke deelname zat er niet meer in. Hij was ten slotte geen 50 meer. Toch was hij lovend over hetgeen aanschouwd werd. Ook de winnaar Nutrifeed zat gemiddeld overal hoog in de score en derhalve een ijzersterke winnaar.

De organisatie stak perfect in elkaar. Nu ik op de bank lig op “day after the night before” doet me alles zeer, m´n botten, m´n gewrichten, m´n spieren maar oh wat heb ik genoten!!

De organisatie met alle helpers hierbij dan ook bedankt.

Getekend:

“Iemand van ICT”

Uitslag ABC run 1999

1 “Nutrifeed runners” Nutrifeed 47:45:00 uur
2 “Compatibles” Comvee Deventer 48:54:00 uur
3 “Terrein Denderaars” ABC Techn. Dienst 49:07:00 uur
4 “Gilde Main Masters” 50:46:00 uur
5 BDI Beter Door Inzet Borculo Domo Ingredients 51:36:00 uur
6 Nutreco 53:49:00 uur
7 “Chickendales” ABC 53:54:00 uur
8 “De 3e helft” Gfe Energie management 56:25:00 uur
9 “op grond van het beste” ACM 59:20:00 uur
10 “Mervo Beesten” Premervo 62:13:00 uur
11 Cobroed Lievelde 62:26:00 uur
12 “De Zandlopers” Cavo Latuco Woerden 66:12:00 uur
13 “De buitenbeentjes” Landbouwbelag ua 69:41:00 uur
14 “ORFFATAAL” ORFFA Nederland 69:45:00 uur
15 ” De enige echte” Elanco Animal Health 70:44:00 uur
16 “ICT on hens” 70:49:00 uur
17 “Constant in beweging” CIB Deventer 74:34:00 uur
18 “MAMS” de Schothorst 79:04:00 uur
19 Memon 80:24:00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.