Categorie archieven: ABC-runs

Verslag 2008 door : De Organisatie

Fast Forward uit Zwiep won de ABC-run 2008.

Op zaterdag 14 juni 2008 werd 19e ABC-run gewonnen door Fast-Forward uit Zwiep bestaande Herman Postel, Cor Braakman, Jordy Nieuwenhuis & navigator R.Buil.

De start lokatie
De start lokatie

Start.

Na de briefing om 06.30 uur, waarin de laatste puntjes op de i werden gezet, maakten de teams zich gereed voor de start. Hoe de eerste opdracht luidt is dan nog niet bekend. Wel dat ‘t lopend wordt afgelegd, doch niet hoe lang het duurt. Alleen de start plekken dienen om 6:55 uur te zijn ingenomen achter ‘t starthek.

Daar wordt bekend gemaakt dat we met A-B-C CP’s gaan werken. Respektievelijk 50-40- en 30 min straftijd bij missen van zo’n CP. Op de startplek liggen 3 boomstammetjes van 20 kg. Soms wat lichter of iets zwaarder, net hoe je het treft. Met 4 teamleden ligt het eerste dilemma voor. Er moet achter een voorrijder worden (hard) gelopen, ‘n parkoers van onbekende lengte.

 • 07:00 Start op het radiosignaal achter het starthek van de crossbaan in Lochem.

De teams nemen 3 boomstammen van Survival gewicht (20kg) ca 2 km mee al hardlopend over het crossparcours en werpen deze af bij wat later blijkt de laatste CP te zijn.

De voorrijder staat klaar, uitdagend, daar wordt je al niet vrolijk van. Waarom moet hij, juist hij dat doen?
Direct na de start, in volle sprint, stuift ‘t gehele startveld naar de eerste bocht. De organisatie denkt al, als het zo hard blijft gaan zitten we met de middag aan het bier.

De eerste bocht wordt redelijk aangesneden. Geen valpartijen. Het gaat straight op de eerste berg af. Daar ligt ook de eerste mogelijkheid voor een vergrijp, dus de organisatie rent mee. Naar later blijkt zijn er toch nog al wat teams die de verleiding van het afsnijden niet kunnen weerstaan. Enkele tijdstraffen zijn wel uitgedeeld.

Gerealiseerde tijden over het pacours liggen tussen 16 tot 23 min. De geregistreerde tijden worden met 10 vermenigvuldigd. Die extra tijd, van deze factor 10, zit dus in de bovengenoemde tijden in de uitslag. Het verschil wordt dus 10 keer uitvergroot. StayOkay had hier al een voorsprong van 24 min. op de latere winnaar!

Om direct bij de start zo te moeten knallen moet je eerst eigenlijk een goede warming up doen. Geen wonder dat zo snel de verzuring toeslaat. De eersten melden hier al: ” We moeten de hele dag nog!!”

De eerste bult.  Het analyseren van onderstaande foto is een interessante hobby. Enkele waarnemingen:

 1. Team 12 ligt behoorlijk voor in het veld.
 2. Iemand slaat zomaar rechtsaf een shortcut!!!
 3. Iemand met een rode bies op de broek gaat beslist hetzelfde doen. Prijsvraag: Welk team gaat hier naar rechts?  en welke volgt als eerste?
 4. ‘n Chickenpower kijkt naar rechts en denkt: Daar doe ik niet aan mee.
 5. In de diepte doet GMM ‘n stapje rustiger aan. Kijken ondertussen goed naar wat daar boven gebeurt! Onmiddellijk wordt de route aangepast door de regent van het team, of is bij iedereen, 3 min na de start, het lichaam al sterker dan de geest?

Bij zwembad Lochem einde crossloop. Ontvangst van 4 ATB’s en vertrek voor een ATB route van ca 50 km met ca 50 CP’s. Na CP 3 is er een timestamp en start een tijdrit naar de volgende timestamp over een afstand van exact 6 km. Gemeten tijden van 14 tot 21 min. De geregistreerde tijden worden met 10 vermenigvuldigd. Die extra tijd, van deze factor 10,  zit dus in de bovengenoemde tijden in de uitslag. StayOkay vergroot hier de voorsprong nog eens met 17 min. De seconden worden op de achtergrond meegerekend.

In zo’n team heb je absoluut iemand met management vaardigheden nodig.

Toptalent moet je niet verspillen met ‘t zware werk

Ondanks dat wonnen zij toch.

De Belgen waren de snelste lopers met boomstam in 15 min. Wellicht allemaal survival atleten.

De tijdrit. 

Scherp gefocused komen de Belgen al stayerend langs het Twenthe kanaal  en zetten een messcherpe tijd neer.

Gilde Main met het fietsen wel scherp. De snelste tijd van 2:18 kort daarop gevolgd door de Belgen.

Nu nog over dat hek en einde tijdrit. De totaaltijd loopt natuurlijk gewoon door. Na afloop gehoord dat deze 2 tijdparkoersen goed zijn bevallen. Dat werd absoluut als een topper beschouwd.  Doen we dus weer. Volgende keer echter wel na een fatsoenlijke warming up.

Ultieme samenwerking werd er gezocht. Om snel door de zandvang met de opgeworpen hindernissen te komen was ondersteuning van elkaar noodzakelijk.
Elkaar helpen, trek je maat uit de shit.
Grijp je vast aan elke wortel

De CP’s werden overal gezocht. Ook ver beneden peil.  Niet dat ze daar werden gevonden alhoewel er een te water is gelaten.

De CP’s werden overal gezocht. Ook ver beneden peil. Niet dat ze daar werden gevonden alhoewel er een te water is gelaten.
‘t Meesterbrein sparen.
Met de turbo door het water ….
De mooiste shirts van allemaal.

Het enige team dat de navigator spaarde, in plaats van recupereren denkt hij aan geheel iets anders.

Het enige team dat de navigator spaarde, in plaats van recupereren denkt hij aan geheel iets anders.

De beste man wordt gespaard. Hij bedenkt de volgende zet.

De beste man wordt gespaard. Hij bedenkt de volgende zet.

Vanuit de status van een ordinaire zandvang heeft dit gebied in een 10-tal jaren een metamorfose ondergaan. Een prachtig ruig natuurgebied met manshoge grassen, onkruiden, distels, brandnetels en opschietend riet. Mooi om enkele kompas koersjes doorheen te laten lopen.  Dat was dan ook best lastig.

Er werd geschoten en geschoten en uiteindelijk best wel weinig punten gevonden.

Even dacht ik een witte vlag smekend om genade en overgave. Dat kon ik me maar moeilijk voorstellen van die jongens uit Terschuur. Maar je weet het nooit. Later bleek het de voorste post van de kompasloop.

Lostboys…..

Pure opoffering om redding te brengen voor de laatste man.

Psja als je alles uit je armen moet halen…..

Deze hindernis was toch lastiger dan ingeschat.

Chickenpower komt boven zonder ‘t touw te gebruiken. Als je het niet zelf hebt opgehangen is het ook niet te vertrouwen.

Ze vertrouwden ‘t niet meer, Henk Gr. zat aan het touw te trekken en liet plots weer los….

Ook de organisatie kwam nog even een kijkje nemen op dit drukke overtredingspunt. Er wordt nog even oogkontakt gezocht met het arendsjong boven in het nest.
Waarom ter plekke van de CP’s niet gekozen wordt voor een snelle doorsteek valt niet te vatten. Scheelt zeker 2 x 15 minuten.

Het heeft toch ook wel wat, gezamenlijk dat nare stammetje over de finish brengen. Weer een project met veel onbekende fases afgesloten.

11

Team ART ook redelijk gelukkig dat zij binnen zijn. Geen liefhebbers van rekenwerk, dat is bekend. Er kan echter ook meer gerekend worden dan nodig is. In het roadbook zat een pagina met alle geografische coördinaten van het laatste deel. Die kun je allemaal gaan intekenen, het heeft echter weinig zin in blanco gebieden.  Deze pagina was toegevoegd om. indien er over ‘n punt onzekerheid was nog iets te kunnen corrigeren. Anderzijds ook om ‘n team dat het onzinnige tijdsbeslag niet doorziet te verleiden tot ‘t besteden van onzinnig tijdverlies.  Brainwork & Strategy!!

Die blanco gebieden zijn leuk, (of worden door de organisatie leuk geacht) omdat daar het pure kompaswerk te berde kan worden gebracht.

Fysiek was deze run voor de Belgen peanuts. ‘t Zijn stuk voor stuk toppers in het Survivalcircuit van de SBN. Elk jaar in Adegem en Brugge trekken zij de kar bij de organisatie van de run.

Kim en Eline kweten zich goed van hun taak. Met name ‘t onderstel heeft het zwaar te verduren. Prioriteit heeft natuurlijk steeds ‘t op orde brengen van de vochthuishouding. Ook bij dit enthousiaste Nuon teamlid heeft dit de aandacht.

Het is een goed gebruik om na afloop, na ‘t diner en ‘t lessen van de ergste dorst, te verzamelen op een markante plek en de prijzen uit te reiken.

De winnende captains. Herman wilde voor de laatste keer???? nog eens gaan voor de hoofdprijs. Dat is gelukt.
Hier herken ik ook wel iets in. Als je dan na 12 uur strijd je collega voor bent gebleven is dat ‘n grote genoegdoening en kun je weer een jaar vooruit. Ook op maandagochtend  met ‘n groot hart weer naar kantoor.

Frits daar en tegen is alweer druk met de pasta hap. In onze multi funktionele keuken produceert Frits dit jaar voor het eerste met Riny en Joke en zonder de meesterkok Frank een heerlijke pasta maaltijd. Naar verluid hadden nogal wat teams”t varken aan het spit verwacht. Niet geheel duidelijk is waar die verwachting op is gebaseerd. Vorig jaar in Ommen hebben wé ook geen varken gehad. Het is waarschijnlijk ook meer het visuele aspekt dat men zo’n varken wil. En daarvoor is het een heel dure aangelegenheid.

Frits heeft boerenkool opstaan.
U moet de groenten van Frits hebben!

Onze inspannings fysioloog  schrijft voor dat direct na het beëindigen van de inspanning activiteit begonnen moet worden aan de herstelfase. Dit zo mogelijk nog voor wassen en douchen. Derhalve moeten eerst calcium, natrium, vitaminen en vocht huishouding worden hersteld.  Bij binnenkomst  schrijft onze de diëtiste dan ook een pittig soepje voor.  Uit eigener beweging nuttigen velen  ook een drankje van een lokale brouwerij.

Riny & Joke hebben de soep klaar.
Riny & Joke hebben de soep klaar.
't Was best wel een zware dag!
‘t Was best wel een zware dag!    Als een volleerde Achterhoekse, doet zij ook hier mee. Onderweg was zij de aanjager van het team. Nu, na de run, onafscheidelijk van ‘t Grolsche pulleke.
Team GMM was al knap vroeg binnen. Gedesillusioneerd? Moe, de weg kwiet, we weten het niet. Er was nog ruim tijd voor de deadline. Misschien ook was het een meesterzet. De snelste tijd neerzetten. Zij eindigden exact in de middenmoot en zaten als eerste aan het bier
Ietwat pips zitten de Countus mannen er hier bij. Met een verdienstelijke 8ste plek en behouden terugkeer in de bewoonde wereld mag je dat best wat uitbundiger vieren.
Direct na afloop, zoals gewend direkt de analyse van de uitslag. Waar heeft men de punten laten liggen. Zij weten waarschijnlijk meer. 3 aug a.s. volgt hun evaluatie.
Er was nog een stammetje blijven liggen….
Eind goed al goed. psja een schrammetje hou je toch.
Middels deze geste zijn alle medewerkers bedankt!!

Teken

Tekenbeten

Inleiding

Teken zijn kleine, spinachtige (2*4 poten), bloedzuigende insecten, ongeveer ter grootte van een sesamzaadje, die veel voorkomen in bosrijke gebieden. Gewoonlijk voeden teken zich met dierenbloed, maar ze kunnen zich ook aan mensen vastzuigen. Teken zoeken altijd warme, vochtige en donkere en veelal zachte huidplekjes op. Daar steken ze hun zuigsnuit in de huid en beginnen het bloed van de gastheer op te zuigen. Meestal vallen teken vanzelf van het lichaam af zodra ze zich hebben volgezogen. Soms zijn teken drager van een bacterie of een virus en kunnen daarom ziekten overbrengen.

Ziekten

Een tekenbeet doet op zich geen pijn. Meestal beperkt de reactie zich tot een klein rood vlekje op de huid of blijft onopgemerkt.
In delen van Noord-Amerika komen teken voor die tijdelijk verlamming veroorzaken.

In sommige gevallen kunnen teken ziekten overbrengen. Tot de ziekteverwekkers die teken kunnen overbrengen, behoren:

 • De Borrelia bacterie, veroorzaker van de ziekte van Lyme en febris recurrens,
 • Virussen die tekenencephalitis (een ontsteking van de hersenen en hersenvliezen) zoals FSME kunnen veroorzaken
 • De Rickettsia bacterie, veroorzaker van Q-koorts, fièvre boutonneuse en Rocky Mountain spotted fever.

In Nederland komt alleen de ziekte van Lyme voor. Tekenencephalitis, zoals FSME komt in het oosten van Europa voor, in Zuid-Europa zijn sommige teken besmet met de Rickettsia bacterie. Ook in de rest van de wereld komen teken voor die besmettelijke ziekten kunnen overdragen.

Symptomen

Zoals gezegd vallen teken meestal van het lichaam af nadat ze zich hebben volgezogen en veroorzaken ze geen ernstige schade. Niet iedere teek is immers overbrenger van een ziekte. In sommige gevallen brengen ze echter ziekteverwekkende organismen op mensen over. De symptomen van zulke ziekten zijn meestal vaag en algemeen: koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, en huiduitslag.
Bij de ziekte van Lyme verschijnt er, enkele dagen tot maximaal 3 maanden na de beet, een rode vlek dicht bij de plaats waar de teek heeft gebeten (erythema migrans). Deze vlek wordt geleidelijk groter, terwijl zich in het midden een bleke plek ontwikkelt. In een latere fase komen meerdere soorten klachten voor, die zich manifesteren in de huid, de gewrichten of in de zenuwen. Neurologische symptomen die kunnen optreden, zijn bijvoorbeeld verlammingsverschijnselen.

Behandeling

Als een teek na de beet vanzelf afvalt, of binnen 24 uur volledig kan worden verwijderd, dan is het risico dat iemand ziek wordt zo klein dat er geen behandeling nodig is.
Wanneer symptomen optreden zoals boven omschreven, dan is medisch advies gewenst en kan toediening van antibiotica nodig zijn om complicaties te voorkomen.

Inenting

In sommige landen is een vaccin tegen de ziekte van Lyme beschikbaar. Vooral voor mensen die veel buiten zijn in gebieden waar veel teken voorkomen, kan dit nuttig zijn. De werkzaamheid van het vaccin is in Europa discutabel, in Nederland is nog geen vaccin beschikbaar.
Het vaccin biedt echter geen volledige bescherming en tegen andere door teken veroorzaakte ziekten bestaan geen vaccins. Er moeten dan ook andere maatregelen worden genomen om zich tegen ziekten als gevolg van tekenbeten te beschermen.

Voorzorgsmaatregelen

Teken komen ook in Nederland voor. Het lijkt erop dat het aantal teken in Nederland de laatste jaren toeneemt. Het percentage dat is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, wisselt per streek en per seizoen. Verschillende onderzoeken laten een besmettingsgraad tussen de 10 en 25% zien. De meest risicovolle periode loopt van maart tot november.
Er is een aantal eenvoudige manieren om tekenbeten te voorkomen tijdens wandelingen in het bos of door hoog gras. Loop zo mogelijk altijd op gebaande paden, vermijd hoog gras of laag struikgewas, stop uw hemd of T-shirt in uw broek en uw broekspijpen in uw sokken of laarzen. Zet kinderen een pet op. Smeer alle onbedekte lichaamsdelen in met een insectenwerende crème die het middel DEET bevat. Controleer uw kleren, huidplooien en hoofdhuid dagelijks op teken als u in een gebied bent geweest waar veel teken voorkomen.
Als u op reis gaat en veel in open natuur of bos wandelt, gelden de zelfde voorzorgsmaatregelen, ook al gaat het daarbij om teken die andere ziektekiemen bij zich kunnen hebben.

Teken verwijderen

Als u een teek op uw lichaam aantreft, verwijder die dan onmiddellijk, liefst binnen 24 uur. Controleer daarna het hele lichaam bij goed licht, want als u één teek hebt gevonden, is de kans groot dat er meer zijn.
Verwijder de hele teek. U kunt het beste een klein pincet gebruiken. Als het voorste deel van de teek – met de zuigsnuit – in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stuk zweert er vanzelf uit. Bij het verwijderen van de teek mag het lijfje niet worden samengeknepen, want daardoor kan de maaginhoud in het wondje terechtkomen en dan is het risico op infectie wat groter.

 • Pak de kop van de teek dicht bij de huid vast en draai rond tot de teek los komt.
 • Maak het gebied rond de beet schoon met water en zeep en desinfecteer de wond met jodiumtinctuur, alcohol of een ontsmettende zalf.
 • Was uw handen grondig met water en zeep.

Een teek kan niet worden verwijderd door er vaseline, wasbenzine of iets anders op te doen. Dit werkt niet en vergroot alleen de kans op infectie. U moet ook niet proberen een teek weg te branden, bijvoorbeeld met een lucifer of een sigaret. Als u zich daar per ongeluk zelf bij brandt, neemt het risico op infectie namelijk toe.

Noteer de datum waarop u bent gebeten in uw agenda

Medische hulp

In de meeste gevallen kunt u teken zelf verwijderen (zie hierboven). Lukt dit niet, dan kunt u dit ook door de huisarts laten doen.

Ga in ieder geval naar de dokter wanneer u, in de weken of maanden na een tekenbeet:

 • een rode vlek op de huid krijgt, die steeds groter wordt;
 • een grieperig gevoel krijgt, met koorts en spierpijn;
 • dubbel gaat zien of een scheef gezicht krijgt;
 • pijn, krachtsverlies of tintelingen in armen of benen krijgt;
 • gewrichtsklachten krijgt.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over tekenbeten
http://nhg.artsennet.nl/patbrieven/s4a.htm

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over de ziekte van Lyme
http://nhg.artsennet.nl/patbrieven/s4b.htm

Website van het RIVM, waarop een protocol over de ziekte van Lyme
http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten/lymeborreliose/lyme-borreliose.jsp

 

Tips & Tricks

ABC – run´s aandachtsgebieden

Wat is een ABC-run?

 • Survivalrun
 • Adventure Race
 • Orienteering race
 • Adventure IQ Race

Survival run

 • De route is met linten uitgezet welke verplicht gevolgd moet worden. Dus geen zoeken.
 • De route gaat bij voorkeur door ongerepte natuur, akkers, bossen etc gebruik makend van natuurlijke hindernissen.
 • Daarnaast zijn er een groot aantal touw hindernissen gebouwd welke correct genomen moeten worden.
 • een rood armbandje geeft bij de finish aan dat de controleposten de verrichtingen op de hindernissen hebben goedgekeurd.
 • Verschillende klasses. Hele run winnaar rond de 2.15 uur. 22km parkoers ca 60/70 hindernissen. Er is ook een halve run en soms kwart run .
 • Onderdelen (hard)lopen en hindernissen klimmen. Soms een stukje kayakken.

Adventure Race

 • Moeten meestal zelf de punten op kaart intekenen welke zij in een lijstje met UMT of RD coördinaten krijgen aangereikt.
 • Kaarten zijn meestal 1:25.000 of 1:50.000 netjes op schaal.
 • Vaak originele kaarten.
 • De punten liggen veelal verder uit elkaar. Betere duur atleten langere afstanden soms ook per atb of iets anders.
 • Zijn gewend aan hogere snelheden en soms langere duur 12 tot 100 uur.
 • Beschikken vaak over een duimkompasje om snel de kaart te positioneren. 
 • Veelal geen andere kunstjes zoals Luchtfoto’s, kompaskoersen, blinde vlekken op kaart of buiten de kaart etc.
 • Onderdelen (hard) duurlopen, (ATB)fietsen, skeeleren, water oversteken,

Orienterings Race

 • Zijn de mierenneukers onder de kaartlezers oftewel zeer precieze lui.
 • Kaarten meestal 1:15.000 of nog nauwkeuriger.
 • Punten staan op de kaart, vaak met symbolen omtrent hoe de CP  “verstopt” is. (In kuil, onder boomstronk, op bultje, op een paal, tegen gebouw etc)
 • Houden niet van afwijkingen met de kaart (’n kazerne die er niet meer is kan niet)
 • Kortere afstanden, hoge snelheden bij de “toppers”. 
 • Houden niet van lange races. Deelnemers zijn meer 1000 tot hooguit 10.000 meter lopers.

Adventure IQ Race

 • Houden naast ‘t duursporten ook van slim gebruik maken van kennis en kunde op het gebied van topografische kaarten en navigatie in het algemeen.
 • Enig puzzelwerk.
 • Nauwkeurig en gestructureerd blijven werken ondanks vermoeidheid en soms frustratie. 

===================================================

Strategie 

Als je niet weet waar je bent of niet weet waar je naar toe wilt is er geen reden om te bewegen! 

“Slütter 20e Century”

Adventure race strategieën 
Doel Bepaal mede aan de hand van Sterkte /Zwakte analyse het doel van deelname aan de race.Wat zou het doel kunnen zijn:

 • ´n Dagje ontspannen met ´n team
 • Leerstage om bepaalde onderdelen beter te leren.
 • Een team prestatie neer te zetten.
 • Naast team prestatie ook plezier beleven.
 • Bovenin meedraaien om de prijzen.
 • Winnen
Teamvorming Begint veelal met een enthousiast iemand die dit wel eens wil doen. Dan is de eerste vraag gelijkgezinden te vinden waarmee je die slag wel in wilt gaan. Vaak selecteerd dit al enigzins uit en zoek je mensen met wie je het doel kunt bereiken. Dit kan een knikkerhard spel of een behoorlijke professionele bezigheid zijn met soms grote teleurstellingen en noodzaak om hard en rechtlijnig te beslissen. Veelal is een mede hoofddoel toch ook
sterkte / zwakte analyse Bepaal met elkaar wat de sterke en zwakke punten zijn van je team en stel deze vast. Wellicht valt er nog wat bij te spijkeren in de voorbereiding. Indien niet tracht dan rekening te houden met wat het team goed en niet goed kan. Als de loopconditie van de zwakste slecht is moet je niet in hoog tempo lopend nog een 4 km ver weg gelegen punt gaan zoeken.
Afhankelijk van het doel en  S/W analyse te voorbereiden op de race. Dat moet je wel erg serieus doen.
Reglement Zorg dat je het reglement, in ieder geval de regels waarmee het spel wordt gespeeld, goed kent. Als gegeven is dat, als het doel is om voor de eindzege te gaan is, je alle CP´s moet hebben dan volgt een andere strategie dan wanneer er per gemiste CP een straftijd gerekend wordt. Ook deadlines zijn van belang als er mee gerekend wordt. Veelal doen wedstrijdorganisatoren dit om de boel enigszins bij elkaar te houden.
Tactiek
 • Als je de code van het CP hebt, blijf dan daar niet staan of rondhangen om anderen op het spoor te zetten. Aan andere teams aangeven dat een CP er niet is is ook niet sportief.
 • Wijzigen van een CP is niet toegestaan en niet sportief. Dat is ook geen tactische move.
 • Schat drukke plekken b.v. bij een hindernis is en probeer er handig mee om te gaan of maak keuzes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

taakverdeling

Taakverdeling bij ´t Adventure racen

Voorbereiding Als eerste stap besluit je of je gaat deelnemen aan een team en voor de initiatiefnemer ook wat z´n doel is.

 1. Besluit of je deelneemt of niet aan een race.
 2. Bepalen van het doel.
  • Voor ´t plezier
  • Ter lering, ervaring op doen (wellicht ook bij een race met bijzondere elementen (in de bergen b.v.)
  • Competitie
  • om te winnen
 3. Afhankelijk van ´t gestelde doel stel je een team samen met de gewenste kennis, vaardigheden ervaring en mogelijk de fysieke en mentale mogelijkheden.  Kijk ook of je reservers kunt rekruteren (vaak ´t moeilijkste. Veelal wordt bij uitval op ´t laatst nog iemand gevonden die ´t fysiek aankan doch niet getraind is in de samenwerking.)
 4. Stel vast wat er ontbreekt en wat nader aangevuld of verbeterd moet worden. Kennis, vaardigheid of materialen (zie ook de checklists)
 5. Maak een planning en regel budget. Uiterste inschrijfdatum, vooraanmelding.
 6. Kom een taakverdeling overeen gericht op het doel.
 7. Train de samenwerking in oefen races.
Taakverdeling Veelal worden AR´s gelopen in koppels of met meer personen. Het is dan van belang om goede onderlinge afspraken te maken. Dit alleen al om het feit dat: ” twee meer weten en kunnen dan een!”.  B.v. met z´n vieren kan door een evenwichtige verdeling van taken en aandachts gebieden een goede werkverdeling worden bereikt zodat elk team lid voor z´n mogelijkheden volledig belast is. Hierdoor, en door de dingen te doen welke van het grootste belang zijn worden de beste resultaten bereikt. Alhoewel ´n race in de regel ´n spel is is het tocht de bedoeling om het beste resultaat te bereiken.Door van te voren de taken goed te verdelen en dit ook te oefenen ontstaan automatismen.

Organisaties doen er daarentegen alles aan om deze vaste patronen te ontregelen, overbelasting te organiseren, stress te veroorzaken door ´n route te bedenken in moeilijk onoverzichtelijk terrein, onverwachte situaties te creëren,

Zeker in Nederland is het terrein over het algemeen geen probleem. Elke  100 meter staat een bord dus verdwalen is niet meer mogelijk.

Captain Spreek van te voren af wie of er uiteindelijk ´n of de beslissing neemt indien er een sprake is van afwijkende ideeën of standpunten. Dus wie is de captain. Dat is van groot belang.Veelal zal de specialist op ´n bepaald gebied primair het standpunt bepalen. b.v als het gaat over de te volgen route dan zal de navigator, hij volgt en bepaald de hele dag al de route en heeft inzicht in ´t gebied en de kaart, in de regel de route aangeven. Meestal gaat dit zonder daarover van gedachten te wisselen. Maar soms hebben andere teamleden daarover andere inzichten. Iemand zegt b.v.: “we lopen rond”. Dan zal, tenzij de navigator zeker is, toch gecontroleerd gaan worden of dit zo is. Ook de navigator kan zich vergissen. Bij een te indringende discussie zal de captain de knoop door moeten hakken over wat te doen. Daarbij zal in dit geval de (evt herziene en gecontroleerde mening van de navigator) zwaar wegen.
Strateeg Degene met ´t beste strategisch inzicht, ja wie is dat  (de captain?), moet aan de hand van alle zaken welke ontvangen zijn zo snel mogelijk na de uitgifte overzicht zien te krijgen omtrent datgene dat staat te gebeuren die dag. Zodra dat overzicht er is vat dat dan samen en stel ieder teamlid op de hoogte.  Uberhaupt moet het team een vaste volgorde vaststellen van de te nemen stappen. b.v.

 • Uitpakken van de gegevens. (Wie)
 • Overzicht verwerven. Ordelijk neerleggen en opdrachten globaal doorlezen.
 • Samenvatten en evt. met elkaar bediscussiëren en eindconclusie trekken.
 • Deadlines vaststellen. Hoeveel tijd voor welke etappes.
 • Wat doen we wel en wat niet.
 • Werkvolgorde vaststellen. Wie doet wat.
Navigator Dat zal degene zijn met de  beste “papieren” voor het kaartlezen. Ruimtelijk inzicht, ervaring met kaartlezen, gemakkelijk kunnen overschakelen naar verschillende schalen waarin kaarten zijn afgedrukt, het beste fotografisch geheugen van de kaart, (dus lang kunnen onthouden van hetgeen hij ´t laatst op kaart heeft gezien, makkelijk de overeenkomst tussen kaart met de werkelijkheid herkennen etc. Allemaal eigenschappen die navigator als beste van het team beheerst. En met de beste moet je het doen. Navigeren is iets anders dan het intekenen.Na het tekenen bepalen in welke volgorde de punten worden afgehandeld.
Tekenaar Tekenaar is degene die de 3 coördinaten stelsels beheerst.  (Geografisch, UTM en RD) Over enige teken ervaring beschikt, maar bovenal ongelooflijk precies is. Tekenen doe je met een scherp potlood en met dunnen lijntjes. Hij moet ook  handig de 3 stelsels, indien alle lijnen op kaart staan, kunnen onderscheiden. Als het kan teken je eerst de RD-punten. Je komt erin en je bent gefocused op het RD stelsel met vaak de eigen kleur en aan de kaartrand de coördinaat km eenheden.Bij het tekenen nauwkeurig de hoeken uitzetten t.o.v. het kaartnoorden. Altijd controleren of de gegeven hoek een kaarthoek is of een magnetische hoek. Indien  een magnetische hoek dan moet de declinatie nog verrekend worden. Afhankelijk van de plek op aarde en de ouderdom van de kaart kan dit sterk variëren.

Ook als er omgeschaald moet worden nauwkeurig rekenen en uitzetten. Afstanden haaks overbrengen! Elke afwijking geeft gezoek in het veld voor de navigator. 1 pixel op kaart is 2,5 mtr. Kijk ook hoe de KC is opgegeven . Een RD coordinaat met 6 cijfers is op 1 meter significant. Met 5 cijfers op 10 mtr en 4 cijfers op 100 mtr. Dan wordt moeilijk zoeken!!! Maar bij een kaart van 1:250.000 van b.v. Noord Canada is dat wel de kaart welke verstrekt wordt.

Leg de kaart ook altijd op een vlakke ondergrond om te tekenen. Heb je die niet bij de hand, teken dan niet meer punten in dan nodig en doe de rest als je wel over een goede plek beschikt.

Probeer je afwijkende CP´s bij het intekenen te herinneren in het veld. Vaak kun je, als ´n CP niet gevonden kan worden, nog wat handelingen vanuit het intekenen tracken en tracen.

Spreek ook af wat de andere teamleden doen tijdens het tekenen. De ene tekenaar wil ook zelf rekenen, dus de rekenmachine bedienen, de ander laat dit aan een ander over. Spreek dit af!. Ook al reken je niet er kan wel iemand aan de hand van de opdrachten meekijken of de tekenaar “globaal” goed zit. B.v.

 • Tekent hij in het juiste coördinaten vak
 • Tekent hij ongeveer de goede schaal
 • Zet hij de richting ongeveer goed uit
 • Als je meerdere kaarten  hebt ontvangen en je hebt een 2e goede tekenaar kan hij parallel punten uittekenen.
Briefing
 • Zorg dat je een kopie van de briefing krijgt.
 • Noteer direct vervallen cp´s in het roadbook
 • Noteer ook relevante opmerking in het roadbook op de juiste plek.
CP´s
 • Stel iemand aan die de CP nummers noteert en invult.
 • Hou een 2e lijst bij voor verlies van de CP-kaart en eindcontrole. Ook als bij regen, ondanks de watervaste stift, de info is gewist.
 • Stel iemand aan die constant alert is op valse CP´s
 • Stel bij memorisatie vast wie wat onthoud en welke route loopt. Verdeel de punten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ABC-run is een mix van een survivalrun, een oriënterings race, een adventure race en een IQ race!

 

2009 Slütterrun Zutphen

Hey guy’s (Vanuit Hinton BC, Canada) 28 nov. 2009

De gehele dag, zaterdag de 28e Nov,  was ik onrustig, wetende dat vanuit Zutphen, richting Brummen, Posbank, Veluwezoom, en weer terug naar Zutphen zwaar strijd werd geleverd tijdens de Slütterrun2009 rond Zutphen. M’n gedachten waren erbij maar ik kon het geen plek geven. Vanmiddag dus maar op de fiets gestapt en een soort ATB parcours, welke ik in gedachten had opgezet, rond gefietst. ’n Km of 6 rond ons terrein. Kan er nog wel enkele km bij verzinnen waardoor het totaal op ca 10 komt met in totaal een hoogte verschil van zo’n 200 mtr per ronde. Misschien iets om een ATB of MTB wedstrijdje van te maken. Vanmorgen nog met Hans van Klaveren over gesproken. Als een aantal fietsclubs in de omgeving er wat aan doen heb je zo een paar honderd man. 

De foto’s, op de picasa link  doorkijkende is m’n eerste gedachte dat ik m.b.t. het parcours de laatste jaren erg mild ben geworden. Niet dat ik dat zelf heb uitgevonden maar het werd al beweerd en vandaag bewezen. Mooie plaatjes maar wel wat uit het begin van de run en het keiharde eind van de wedstrijd. (Prijsuitreiking).  

Toen ik Johan en Henk niet aan tafel zag zitten met ’n biertje en ook niet de warme hap, zelfs niet bij achtereenvolgens plek 3, 2  en 1 ging ik me behoorlijk zorgen maken. Zouden dan toch de jaren hebben toegeslagen?

Nee dus…….gelukkig de laatste foto 151 een lachend stel met de koplampen nog op. 

Ik gelijk op de eigenschappen van de foto drukken om te zien hoe laat ie gemaakt is…….. Tot m’n geruststelling geeft ie aan dat het nog steeds de 28e was.

Maar wel een goede winnaar, volgens mijn conclusies dus: Menno Klunder met z’n maatje. ’t Is een heel goeie navigator. Grote wedstrijden hebben grote winnaars!!

Tot m’n verrassing Henry Polman met Mark Krus als derde. Henry is z’n creatieve kant aan het ontwikkelen en waar kun je dat beter doen dan tijdens zo’n run. Nou is hun positie ook weer niet zo verrassend. ’t Zijn (zeer) goede fietsers en veel duurvermogen. Maar navigeren blijft ’t belangrijkst.

Niet verrassend die gasten van de Veluwe, vergis me altijd wie wie is John & Jan (om te verrassen verwisselen zij telkenmale van maatje) , als tweede. Hadden ook zomaar eerste kunnen zijn. Dat zullen ze in januari wel worden.

Ben heel benieuwd naar de ervaringen van Johan en Henk. En natuurlijk ook van Herman als neutraal fotograaf en verslaggever. Dat moet wel een verhaal worden Herman!!!!

Ik denk dat Herman niet op de Posbank is geweest laat staan ’t rondje Loenermark en zo. 

Ik zal nog een (of dit) stukje op de website zetten.

Momenteel liggen jullie zoals het hoort allemaal te pitten, morgenvroeg natuurlijk fietsen en dan tegen 2 uur even de mail checken.

Nogmaals al m’n commentaren onder voorbehoud…………….

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.38.11

 

Schermafbeelding 2015-12-07 om 21.38.36

 

===============================

Verslag Slütterrun zaterdag 28 november 2009.

Door Menno Klunder

De reis naar het industrietterrein in Zutphen was zaterdagochtend de eerste hindernis. De N314 ter hoogte van de kruising met de N348 lag er wegens werkzaamheden uit. Gezien het vroege tijdstip van melden bij Berkel Milieu, 07.00 uur had ik hier natuurlijk geen rekening mee gehouden en mijn schema zo opgesteld dat ik zonder vertraging niet later als 07.00 uur aanwezig zou zijn,maar zeker ook niet eerder. Hier ging dus gelijk de eerste streep door de rekening. Na veel heen en weer gedraai en het niet volgen van de omleidingsroute, kwam ik gestresst om 07.20 uur aangelopen. Ik bleek gelukkig niet die enig die dit euvel ondervonden had, want de briefing werd nog even uitgesteld tot de laatsten er ook zouden zijn.

Opnieuw een stress factor. Ik had al mijn spullen nog in de auto en eigenlijk nog niet goed klaargelegd. De avond ervoor had ik een grote weekendtas gepakt en alle spullen die ik dacht misschien nodig te hebben hierin gegooid. Dus ik was voorzien van zonnebrandcreme tot en met een bivak muts. De briefing kon elk ogenblik beginnen, maar de tijd kroop ook steeds dichter na 08.00uur, het starttijdstip dat strikt gevolgd zou worden. Terwijl ik eigenlijk nog helemaal niet start klaar was.

Misschien dat het kwam dat ik me dus druk maakte over de tijd die resteerde totdat de start zou volgen, of misschien dat ik nog niet wakker was, maar van de briefing kreeg ik eigenlijk niks mee. Er werd van alles gezegd en het enige dat me bij bleef was dat we geen N-wegen mochten oversteken. In het latere verloop van de wedstrijd zou dit ons, Ruud Heezen, en mijzelf nog een paar keer opbreken.

Na het startschot ging het als vanouds. Snel werden de punten ingetekend. We kozen er voor om niet alle punten in te tekenen, maar te beginnen met CP 1 tot en met 20. Voor het volgende intekenen zouden we wel een plekke vinden onderweg. Dat was dus een mooie misrekening. De locatie bij Berkel Milieu was mooi droog en onderweg begon het spoedig te regenen. Wat het intekenen op natte kaarten veel lastiger maakt. Wij kozen ervoor om in de grote hal de punten in te tekenen, ervan uitgaande dat de kantoren en kantine niet beschikbaar zouden zijn. Deze aanname was niet correct. Zoals we achteraf op de foto’s zagen zat menig team gezellig aan de verschillende bureau’s punten in te tekenen.  Zij hadden het duidelijk slimmer aangepakt dan wij.

Maar toch.., we vlogen als 1 van de eersten het veld in. En kwamen gelijk bij de eerste CP de blauwe sticker tegen met een letter erop. Dat zouden dus volgens ons wel de aanduiding van de CP’s zijn.  De daarop volgende punten gingen snel. En we haalden al een team in dat nog duidelijk zijn draai niet gevonden had. En voor de strategie van alleen vaste punten aflopen gekozen had.

Bij CP 10 of 11 aangekomen liep het voor het eerst wat stroever. We hebben daar zeker 20 minuten lopen zoeken naar een paaltje met daarop een lettersticker. Al vrij snel meldde Ruud een paaltje langs de IJssel met nr 7 erop. Met de vraag of dit ter oriëntatie ook op de stafkaart stond. Het antwoord was negatief. Na door meerder teams gepasseerd te zijn, vervolgden wij onze weg door de mooie uiterwaarden met in ons achterhoofd dat we dit punt niet gevonden hadden.  Jammer dat het weer al wat ruiger werd, want met een mooi zonnetje, mistvlagen en een kudde paarden zou het er zo mooi uit kunnen zien in de uiterwaarden.

Op een gegeven moment kwamen we bij de sluis op weg richting Almen (? Baak red. ) uit. De sluis was even een probleem. Ik had het punt eigenlijk op de krib na de sluis ingetekend. Een team dat ons volgde bracht ons op het idee ook eens in de sluis te kijken en ja hoor daar hing hij. Een geweldige plek om een CP te verstoppen.

De reis werd vervolgd om op een gegeven ogenblik bij de pont uit te komen.  Toen de man ons om geld vroeg reageerden wij dat we geen geld hadden. Hier hadden we namelijk geen rekening mee gehouden. Zwemmen na de overkant was de enige optie die restte. Gelukkig hebben we voor noodgevallen natuurlijk altijd geld bij ons, wie betaald anders die taxi terug, dus de pont werd betaald met het verzoek direct te vertrekken. Het duurde even en weg waren we. Gelijk gaven we de pontbaas 2 euro fooi, met de mededeling dat als er nog een team zou komen zonder geld. Hij dit van onze 2 euro moest betalen.  Bij het afgaan van de pont lagen we weer op kop samen met het team van Chicken power. Het volgende punt werd snel gevonden totdat het andere team er voor koos ongezien door een sloot te gaan lopen. Wij kozen er voor over de oever naast de sloot te blijven lopen. Zo liepen we zo het ontvangst comité in de armen. Zij lachten en wij waren ons op dat moment nog van geen kwaad bewust. Achteraf bleek dus in de briefing aangegeven te zijn, dat deze CP ongezien benaderd moest worden. Dat was ons niet gelukt dus hindernis niet geslaagd en 1 uur straftijd aan de broek. (Volgende keer toch maar wat eerder opstaan).

Toen kwam het punt dat we de resterende punten in moesten gaan tekenen. Na een beetje rondkijken zagen we een mooie garagebox. Even aanbellen bij de bewoner, natuurlijk was het geen probleem, maar of we toch echt niet even binnen wouden komen. Nee, we zijn smerig, nat, koud en we hebben haast. De man leefde met ons mee en bracht ons spontaan een dampende bak koffie. Dit konden we natuurlijk uit beleefdheid niet afslaan;)

Vervolgens vervolgden we onze weg en kwamen aan bij Cp22. Hier kon maar 1 plek zijn, waar de sticker zou moeten hangen. Sticker? In het roadboek bleek te staan dat je het huisnummer op moest schrijven. Gelukkig wees een ander team ons hier op. (sportief) . En toen viel ook het kwartje van nr op het paaltje van eerder deze ochtend.  Na, nog een lange tunnel onder deN348 te zijn doorgekropen kwamen we aan op het wisselpunt om te gaan fietsen. Daar kwamen we het team van Sherpa tegen. Poppe en Jaap. Even horen hoe zij er voor stonden en hun bleken goed op koers te liggen. Waarschijnlijk virtueel zelfs voor ons. Het is mooi om te zien hoe scherp deze rakkers ondanks hun leeftijd, sorry Poppe,  toch zijn.

Het fietsen ging aan het begin redelijk. De dead line naderde me rasse schreden, waarop een afweging gemaakt moest worden tussen het laten liggen van een aantal Cp’s met elk 30 minuten straftijd of straftijd voor het overschreiden van de dead line. Er werd gekozen voor een mix. Dus alle punten die redelijk op de lijn lagen werden aangedaan, afwijkende punten lieten we voor wat ze waren.

Bij de voet van de Lange Juffer aangekomen, werden we ontvangen door een van de enthousiaste vrijwilligers, die ondanks het gure en natte weer toch enthousiast zijn praatje hield. Het was de bedoeling om binnen 20 minuten bij de “finish” te zijn. Nu ken ik de Posbank van vroeger van het wielrennen dus wist ik een beetje wat ons te wachten stond. Vol overgave ramden we op de pedalen om bij de finish te komen.  Bij de finish aangekomen kregen we nieuwe kaarten. Deze namen we gretig in ontvangst, want de oude waren te nat om nog te kunnen gebruiken.

Het inteken van de volgende punten ging snel en de te volgen route via de Loenermark, rand Eerbeek richting de Hoven en tenslotte Zutphen was snel bepaald. Het terrein was me van eerdere wedstrijden en trainingen wel enigszins bekend.

Na het vertrek voor het tweede deel was het lekker droog en een waterig zonnetje deed zijn intrede. De weerman had gisteren wel gesproken over 10mm neerslag, maar dat zal wel alleen in de ochtend zijn, en nu zullen we wel te maken hebben met een opklaring. Het bleek echter anders uit te pakken. Het zonnetje was ter troost voor de ellende die komen zou. Onweer, windstoten,slagregens en hagel maakten het een helse uitputtingsslag. Bij de CP’s waren we niet meer in staat met een pen te schrijven. We schreven daarom maar alles met een dikke stift op de kaart en een stuk papier. Geleidelijk schoven we ook weer in het deelnemersveld naar voren toe. Bij het naderen van Zutphen lagen we dan ook weer lekker op koers. Bijna alle Cp’s werden in het 2e stuk gevonden, met uitzondering van het vogelhuisje wat volgens ons echt niet op de aangewezen plek aanwezig was.

Op het industrieterrein in Zutphen kwamen we als eerste aan bij de hindernis over de zandbulten. De mededeling van de organisator dat we het laatste stuk niet meer zouden hoeven te lopen gaf ons extra energie. We vlogen over de hindernis om onze weg in de ingevallen duisternis te volgen. Met een beetje geluk vonden we de daarop volgende CP’s in rap tempo om vervolgens iets na 18.00 uur te finishen. Toen kwam de traktatie waar we de hele dag al op hoopten, een overheerlijk warme douche. Helemaal geweldig, wat kan warm water toch lekker zijn. Daarna begon het moment van sterke verhalen en voldaan terug kijken. Wat was het toch weer gaaf om zo door de natuur te jakkeren in strijd met jezelf, je teammaat, de overige teams en de elementen. Dat geeft me energie en voldoening en doet me realiseren dat we toch weer wat unieks hebben meegemaakt. Vertel dit maandag aan de koffietafel maar eens aan je collega’s. In 99 van de 100% van de gevallen zullen ze je verdwaasd aankijken en zich afvragen of dit een nieuwe variant van de Mexicaanse griep is.

Na een stampotbuffet, wat heerlijk was, volgde de einduitslag. Laten we voorop stellen dat een hele dag sporten het belangrijkste is, toch willen we ook allemaal zo goed mogelijk presteren. Wij hielden, de race overziend, rekening met een plek bij de eerste 3, om precies te zijn dachten we dat we misschien wel 2e zouden zijn. Echter we bleken te hebben gewonnen.  Blij namen we dan ook de 1e prijs in ontvangst.

Bij deze willen wij, Ruud Hezen en ondergetekende, dan ook iedereen bedanken die de race mogelijk hebben gemaakt, Wim en Gerard, de overige organisatie, vrijwilligers, landeigenaren, Berkel Milieu en de overige deelnemers. Leo mag trots zijn dat zijn deze race zijn naaam draagt. Hopelijk blijft het niet bij deze keer maar komt er in de toekomst een vervolg.

Menno Klunder

Foto’s van Herman Postel

 

2008 Lochem-Lochem-Uitslag

ABC-run 2008. Lochem—–>Lochem. Cross terrein

Leo (6)Fast Forward uit Zwiep won de ABC-run 2008.

Voor het eerst werd ‘t waarderings systeem toegepast waarbij voor moeilijkere CP’s welke worden gemist een zwaardere tijdstraf wordt opgelegd. Dat vergt een taktische aanpassing waardoor er nog meer druk op de uitvoering wordt gelegd. In de KIMM of zoals het nu heet the OMM werkt men al weer enkele jaren met dit systeem als een gewaardeerd speciaal wedstrijd onderdeel.  De reakties van de deelnemers hierop waren positief. Er is een simulatie uitgevoerd waarbij alle CP’s weer op 30 min werden gezet. De uitslag blijkt nauwelijks anders. De eerst 5 plekken gelijk en verder enkele kleine wisselingen. Het verschil tussen 1 en 2 was echter slechts 1 min meer. Oftewel 1 uur straftijd minder. Maar goed zo is het spel niet gespeeld.  Reacties omtrent deze variant zijn welkom

De winnaar van vorig jaar StayOkay veroverde de 2e plek en de derde plek werd wederom opgeëist door Chickenpower uit Terschuur

Schermafbeelding 2015-12-07 om 15.33.45

Resultaat van de crossloop op tijd en de tijdrit.

.

 • De ATB route wordt onderbroken door een looproute van ca 6 km met enkele CP’s Vanaf CP 10 tot 11 wordt er gezwommen / door diep water gelopen.
 • Na de ATB route volgt na CP 60 in de Zandvang langs het Twente kanaal, een wirwar van CP’s kriskras door uitermate ruig terrein. ‘n Prachtige omgeving. Totaal ca 10 km  tot het eindpunt via CP88 waar de boomstammen weer opgepikt worden om mee te finishen.
 • De deadlines waren goed ingepland deze run. De eerste 2 geen overschrijdingen. De 3e wel.
 • ‘n Mooie wedstrijd met een mooie winnaar en de topteams toch wel weer in de bovenste helft.  Gilde Main was niet geheel scherp deze dag. Nuon Power 2 helemaal niet scherp. De tijdrit misten zij geheel.  De Nuon teams schijnen wel te hebben genoten.

Mede organisatoren:

Hierbij dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze run. Gezamenlijk is er ca 400 uur besteed. De een wat meer dan de ander maar gezamenlijk was het mogelijk deze race neer te zetten. Gaarne wil ik iedereen hiervoor nogmaals dank zeggen.

Helperslijst  Naam Taak
1 Harry Nijenhuis                Administratie/logistiek/vastlegging
2 Johan Pegge                       Target man, route uitzetten
3 Frits Willems                      Routeplanner, uitzetter, kok & more
4 Kim Slütter                          Medisch team / fysiotherapie /       controlepost +foto’s
5 Eline Zeeboer                    Medisch team / fysiotherapie / controlepost
6 Herman Nijhuis                 Uitslag verwerking
7 Erwin Boers                        Controle / jury
8 Eveline                                   Controle / jury +keuken
9 Jos Middelhuis                  Controle / jury
10 Ernst te Velthuis           Controle / jury
11 Bas Willems                     Controle / jury
12 Mayk Boers                      Controle / jury
13 Marcel Scholten            Controle / jury, Boomstammen etc.
14 Riny Slütter                      Keuken/kok/diner
15 Joke Nijenhuis                Keuken/kok/diner
16 Henk Griemelink           Controle / jury
17 Marinus Mulderij          Voorbereiding / Bivak
18 Frans Blokhuis                Drank  / Bivak
19 Jo van Ijzeren                  Jury Vz
20 Leo Slütter                        Algemene coordinatie
Ook van extern is ondersteuning geleverd. Namens de deelnemers en organisatie daarvoor dank.

Extern
Naam Taak
1 Henk Tragter (Grondweg)                 Onbarmhartig diep graven.
2 Fam. Hogeman Beltrum                      Onbarmhartig zware boomstammen zagen
3 Jan Takkenkamp                                      Diverse transporten
5 Rijkswaterstaat                                        Zandvang verhuur
6 Motorclub Lochem                                Lokatie + crossbaan
7 Zwembad Lochem                                 Douchen
8 Hotel Stegeman Laren                         Ijs tbv koeling drank
9 Tafels & Stoelen                                       Wolsink Vorden
10 Drank Attent “Super” super          Barchem Drankenhandel
11 Diner + toebehoren                           Alles vers van de markt in Vorden
12 Keuken                                                     Timeoutdoorevents

De organisatie.

2007 de Nieuwe Brug—>Ommen.

ABC-run 2007.  Nieuwebrug—-> Ommen

abn_AMRO3

ABN/AMRO ondersteunde dit evenement sedert 2000. Naast deze ondersteuning neemt een team van deze bank reeds jarenlang deel aan de Race en met steeds meer succes. Dit jaar eindigden zij heel verdienstelijk als 7e.  Dan moet je al heel behoorlijk kaas hebben gegeten van de materie.

Het eerste jaar, in 2000 dus,  kwam na 2 uur racen het bericht dat alle contacten met het team van ABN/AMRO waren weggevallen. Vanaf CP 6 niet meer gesignaleerd. Natuurlijk weten we dat zo´n grote bank wel op eigen benen kan staan doch dit was voor hen een onbekend werkveld en dus voor de organisatie een extra aandachtspunt. Met veel mankracht konden zij worden opgespoord zodat ze juist voor ´t eerste biertje weer gesoigneerd aan tafel zaten.

Sindsdien is er onder de straffe leiding van Tom Beerepoot veel veranderd.

Nuon was dit jaar present met twee teams onder leiding van Theo Pet.

Waarschijnlijk door het initiatief van Arjen van Wijngaarden, ´n fanatiek duursporter, kwamen deze teams tot stand.

Nuon Power 1 en 2.  Het 1e team deed heel redelijk mee, het 2e team kwam reeds onvolledig en onvoorbereid aan de start en viel eigenlijk vrij snel, met een halfwaarde tijd van enkele uren, verder uit elkaar alhoewel de dame dapper stand hield.

Voor de sportieve resultaten gelieve verder te kijken naar ´t verslag.

de Nieuwe brug als start lokatie.
de Nieuwe brug als start lokatie.

Recentelijk viel ook bij de organisatie van de abc-run een wervende brochure in de bus voor de Nuon spaarlampen en rugtassen met ´n oplaadsysteem voor batterijen, voor GSM en andere electronica middels zonne-energie. 

Energie en zuinigheid, beiden spraken ons ook aan waarna het idee ontstond om alle deelnemers van de abc-run van een dergelijke nieuwe spaarlamp te voorzien als aandenken. 

Energie-zuinigheid dezer dagen in het teken van zuinig omgaan met je krachten. Om gedurende ca 24 uur optimaal te functioneren is samenwerking, optimaal gebruik maken van elkaars sterke punten en vermijden van onnodige inspanningen ´n vereiste.

De spaarlampen voor de eerste 3 teams als prijswinnaars daarnaast nog voor elk teamlid een “zonne energetisch oplaadbare rugzak”. Een leuke geste van Nuon voor de outdoor georiënteerde survivallaars.

Alhoewel ´t tijdens de race niet dermate koud was, als hier gesuggereerd, konden de deelnemers wel wat extra energie gebruiken. De 15.000 branduren zijn evenwel nog niet benut. 

Onderstaand: ´n Willekeurig beeld uit het evenement.

Ja het organiseren is best pittig werk, er zijn nogal wat details om op te letten.

Het team wordt door Theo op passende wijze te water gelaten. Of is ´t een ander team? Niet dat het veel uitmaakt. Theo geniet er van met volle teugen.

Mooi plaatje van de aanstormende teams.
Mooi plaatje van de aanstormende teams.

 

ForFarmers team
ForFarmers team

In de veronderstelling dat commentaren, mits deze niet al te shockerend zijn, geplaatst kunnen worden, staat ook deze eerste reactie hieronder.

================================================

ABC survival run, to the bottom just for fun !
Yes,  just for fun !

 

Verslag en feiten door de organisatie.abc-run 2007  (vrijdag 22 en zaterdag 23 juni 2007)

Aan de deelnemende teams,

“Zorg dat je op vrijdag 22 juni 2007 om 15:00 uur aanwezig bent op de  hierna volgende startlocatie: De startlocatie op 61,8°  en 79.581 meter vanaf de klepel van de “Onze Lieve Vrouwenkerk” te Amersfoort.

Startinfo

Menigeen is aan het rekenen geslagen. Allereerst veelal globaal om te weten in welke regio het plaatsvindt. Enkele minder ervaren teams hadden meer moeite. ´n Enkeling eiste zelfs concrete startinformatie. Daar konden we natuurlijk niet op ingaan.

Anderzijds omdat:

Als je al met de start met een onvolledig startveld staat te kijken, of enkele teams later binnen krijgt is besloten de info wat aan te vullen.

Start lokatie

Hiertoe werd bovenstaand kaartje van ´t net geplukt en aanvullend op de site gezet. Prompt was iedereen er.

De omstandigheden

Op het eerste gezicht lijkt ´t ´n beetje ´n verregend weekend. Niets is minder waar. Misschien wel mede dankzij het weer was iedereen bijzonder opgewekt en positief. Het was ook ‘n perfect weer om te sporten.

Wellicht zijn de katoenen shirts toch niet zo geschikt voor dit soort races. Het katoen blijft nat. Als we weer ´ns wat ondernemen zullen we het met de kleding anders voorstellen.

Ondanks het water bleef het vuur op peil in de bak. Pas toen het droog werd kwam de hopman uit z´n hut en wees ons op ons onbehoorlijk gedrag met de bak op het gras.

Voor de nacht was een grote tent voorzien. Daar kun je als het moet wel met 100 man in. De tent was er ook alleen voor noodgevallen. Dus als het hard zou gaan regenen. Bedoeling was ´n overnachting in de open lucht verspreid over dit veld. Wat zou dat leuk geweest zijn.

 

1e etappe.

Vanaf de start in Nieuwe Brug lopend via enkele CP´s naar de Lemelerberg alwaar de ATB´s in ontvangst kon worden genomen. . Vervolgens wederom via enkele CP´s langs de mooie Regge naar Hankate en weer naar het Noorden tot de eerste brug. Daar fietsen inleveren en 3 kayaks terug. Dus feitelijke bedoeling was 3 man kayakken en 1 man lopend de verdere CP´s. Sommigen gingen 2 aan 2 met ´n kayak op sleeptouw.

Onderweg brak een noodweer los. Schuilen was noodzakelijk voor het onweer. Half elf ´s avonds was iedereen weer terug. Agri-Oost per kayak terug van Dalfsen. 2 uur tegen de stroom op. Dus straftijd en dus achterstand.

Als snel bleek CP1 niet op de uitgereikte kaarten afgebeeld. Conclusie moet dan snel zijn: Onvoldoende info dus snel naar CP2. Met enig aandringen deden de meesten dat ook. Later op de brug over de Regge bleek dus waarom. Het eerste kaartje bleek niet bij de gegevens set te zitten. Snelle analyse leerde dat dit zeer waarschijnlijk ook niet strikt nodig was mits CP´s 18-19-20 werden geschrapt.

Mede als gevolg hiervan kwamen 2 teams in Dalfsen terrecht + ´t lopende lid van een ander team. De rest kwam goed in Ommen aan.

Bedoeling was tevens ´n snelle etappe ´s avonds waarbij vrijwel, op 2 na, alle punten waren ingetekend. ´t Enige geo coordinaat om toch iets afstand tussen de teams te krijgen. Van 13 naar 14 kompaskoers in het veld. 14 is nooit gevonden???

´t Bleef nog lang onrustig in Ommen.

Start op de2e dag .

´s Ochtends de beamer opgestart en de kaart van het immense scouting terrein ervoor gezet. Bedoeling was, gezien het vele commentaar op de door mij altijd verstrekte kaarten, dat men nu zelf maar eens een moest tekenen compleet met de H1-H5 posities en 8 CP´s . 

Er waren 5 touw-hindernissen gebouwd welke zeker voor ongetrainden pittig waren. De echte survival atleten hadden er geen kind aan. Deze hindernissen waren eenvoudig te vinden rond het veld.

De 8 CP´s iets lastiger.

`t Team van de Schothorst maakte er een perfecte kaart van.

Henk was ook al even niet meer bij de Voshaar geweest en dan moet je ff aan de bak. Herman heeft niets weg te zetten en glijdt langs de boom de oude vos.

5 hindernissen, ´n paar swingovers, ´n net, ´n touwklim en een traverse. Eigenlijk heeft ‘t niets om ‘t lijf. Maar voor ‘n ongeoefende heb je er de hele dag last van.

Pre Mervo is toch echt ook een hele tijd weg geweest doch heeft geen CP gevonden. Enkelen zagen de valse voor echt aan. Verder een paar vreemde missers. CP  is weg. De valse aldaar hing er niet.

Plan B was: Bij terugkomst binnen 3 min het terrein verlaten incl. verzorging. Dat zou dus rond 8 uur ´s ochtends ergens in de Ommer bossen intekenen worden. Gezien de regen hebben we dat geschrapt en waren er teams tot 11 uur in de tent aan het tekenen. Later bleek dat veelal tot en met de loopetappe was ingetekend. Ook bleek dat het 3e deel die dag de ATB etappe veel meer tekenfouten waren gemaakt. Vermoeidheid!!

Uitslag loop etappe “Sahara”

Uitslag ATB etappe Oldenmeijer..

Als beesten kwamen zij terug. Die hebben nog wel even gewassen.

Toch blijft het verbazen; zo fanatiek, zo gedreven, zo geconcentreerd en gefocused en toch ………geen kwaad woord tot elkaar. Natuurlijk zien zij fouten van zichzelf en de organisatie. Onderweg zie je die van jezelf niet en wijt je het gros aan de organisatie maar toch blijft die positieve benadering.

Mannen naar m´n hart!

 

Verslagen van deelnemers.

 • The Ultimate Coöperaton Raid 2006. 
 • Op verzoek zonden een aantal teams hun ervaringen in. Altijd leuk om van andere deelnemers te horen hoe zij de run hebben ervaren.
 • De maand na de run had de webmaster even nodig om op adem te komen. Ook om zelf deel te nemen aan een evenementje en de voorbereiding daartoe. Nu daarvan de wonden zijn gelikt, en de temperatuur aanvaardbaar, is de tijd daar om met het verleden in het reine te komen.
 • De uitslag was al tot stand gekomen aan het eind van de dag. Het team van ForFarmers werd winnaar. Niet door een snellere koers te lopen maar door minder verlies CP’s. 
 • Punt uit het reglement, en van bespreking is natuurlijk de straftijd voor het fietsen waar dat voertuig niet was voorgeschreven. Het was zoals gezegd niet de bedoeling en het ware beter geweest dat uitdrukkelijker te stellen. Dat neem ik me zelf kwalijk. Anderzijds …… punt erachter. Wellicht had ook de straftijd zoals in het reglement staat zwaarder aangerekend moeten worden. De top 2 teams hebben er in ieder geval geen ge(mis)bruik van gemaakt.
 • Ander punt is ‘t abseilen. ‘n Prachtig onderdeel om toch wat druk te zetten. Door het zorgvuldige werk trok dit wel wat tijd. Meer dan gedacht en meer dan Willy ter Selle had gedacht. Daarom moest de keus wederom worden gemaakt om slechts 2 man dit te laten doen. 
 • Ook het team Fun4us genoot buiten mededinging. Dat ik hen hoog in moest schatten was me duidelijk. Zelf waren zij nog niet zo overtuigd vanwege de voor hen relatief onbekende benadering van deze Adventure race. De kopman heeft ‘t niet zo met rekenwerk rond de 3 coördinatenstelsels en verschillende schalen. Ik ook niet. Veel kun je, met ervaring, afdoen met schattingen.

Hij houd van het kompas dat was me bekend en hebben we gemeen. Vandaar het idee om toch enkele GPS puntjes in te voegen. 4 stuks, niet te veel om veel te verliezen als het geheel niet gaat en genoeg om deelnemers onder druk te zetten. Wat is er nou vervelender dan vol adrenaline onder tijdsdruk de gebruiks aanwijzing van zo’n apparaat te moeten lezen met als doel om dat rotding goed te bedienen. Ik moet er niet aan denken…. Ook hij had er z’n pappenheimers voor ingehuurd.

—————————

Fun4us, team 25

Hallo Leo,

Graag wil ik nog even reageren op de race. Ik weet zeker dat ik voor het hele team mag spreken wanneer ik zeg dat we genoten hebben. Dat we niet meedingden naar de prijs of het podium heeft geen seconde invloed gehad op het plezier en de motivatie. Wellicht was het leuk om in je slotwoord te hebben gehoord dat we onofficieel de tweede plaats hadden behaald maar anderzijds zou dat nu net het gevoel van iemand anders z’n prestatie deels teniet hebben gedaan. Dus ik denk dat dit een goede keuze is geweest van je. Goed ingeschat.

De punten hingen goed, het was uitdagend, soms frustrerend natuurlijk, we hebben ook onze fouten gemaakt en dus geleerd (vooruitzien met kajakken en elkaar ontmoeten), het weer was goed, het zwijn was super, de douche ook, de organisatie en organisatoren waren tof en vriendelijk maar je race heeft bovenal aanspraak gedaan op onze teamvaardigheden, inclusief Rob onze verzorger. Veelal loopt men een beetje achter de kaartlezer(s) aan maar in dit team moest echt aanspraak worden gedaan op alle kwaliteiten. Dat maakt het zo leuk. Iedereen had een functie in het team en dat maakte dat we het als team van vijf personen zo leuk hebben gevonden.

Sterker nog, ondanks dat iedereen het erg druk heeft met z’n eigen leven ziet het er naar uit dat dit team weleens vaker wat samen zal doen, al is het maar omdat het gewoon gezellig was.

Dus, bedankt voor het te gast mogen zijn bij dit mooie evenement waarvan de organisaties van sommige Adventure Races nog heel wat kunnen leren. Wie weet mogen we ooit weer met je meetrainen maar wanneer dit niet past in je visie en opzet van de race dan respecteren we dat volkomen. Desnoods gaan we van baan veranderen en aansluiting zoeken in jouw sector hahaha…………

Bedankt en groeten,

Winfried Bats

www.bats.nl

———————–

We vonden het leuk om jullie team als referentie binnen deze wedstrijd (welke geen wedstrijd is) te hebben. Er is bij ons begrip dat veel teams ‘t evenement zien als een dagje uit. ‘k Denk dat teams al te snel ‘t idee heeft dat men buiten de ere plaatsen valt omdat er al eens een steekje is gevallen onderweg. Constant elke seconde benutten om progressie te maken en hierbij alle teamleden in te zetten levert over de gehele dag uren tijdswinst op. Het is jammer dat veel teams niet in de gelegenheid zijn om dat waar te nemen.

Als jullie positie niet past in onze visie dan moeten wij wellicht onze visie aanpassen. Dat zou al sneller kunnen zijn dan we denken…..

Groetjes Leo

=============================

Baks team

Hoi Leo,

Ik wil Jou en de rest van de organisatie namens het Baks Team bedanken voor het organiseren van een fraaie en zeer afwisselende run van dit jaar. Het was een mooi parcours met een groot aantal originele hindernissen (abseilen, memorisatie en paalklimmen) en opdrachten (gps) onderweg. Helaas is mede door de kramp verschijnselen van ondergetekende, in het laatste deel van de run veel tijdverlies opgetreden waardoor we deadlines en veel checkpoints niet hebben kunnen halen. Ondanks dat zijn we zeer tevreden over de klassering. Eerste deelname in 2005 waren we 13de nu zijn we op de 7de plak geëindigd. Dit daagt ons uit om volgend jaar voor een top 5 klassering te gaan. Mijn opmerking dat een uur straftijd te weinig is voor het gebruiken van de fiets tijdens de laatste etappe is wel gemeend, maar had ik beter niet kunnen maken. Uiteindelijk beslist de jury, en zo moet dat ook zijn. Ik had je beter kunnen bedanken, In de geest van het spel moet het zo zijn dat meedoen belangrijker is dan presteren. Echter ben ik soms iets te fanatiek. Achter af had ik die opmerking ook liever niet gemaakt. Omdat het organiseren van zo’n run enorm veel tijd en inspanning van de organisatie vergt. Achteraf bekeken was het wederom een geweldige dag waar we weer veel ervaringen hebben opgedaan.

Leo bedankt en hopelijk tot volgend jaar, Groeten Peter te Morsche

—————————-

Ben het wel eens met je opmerking over dat uur, ik had zelf duidelijker moeten zijn in de instructie. Teveel ‘t idee gehad dat ‘t logisch was.

Leo

================================

The best team from foodvalley, CHICKENPOWER , schreef onderstaand verslag.

Ogenschijnlijk aardige kwajongens van de Veluwe maar ook echte boefjes

Ongeveer een half jaar na  de midwinterrun was het weer tijd voor een wandeling en een fietstochtje waarbij dan genoten kon worden van de prachtige boerderijen en de onverstoorde natuur in de omgeving van de Berkel. Zoals wij gewend zijn is het altijd prima vertoeven onder de algemene leiding van het ForFarmers promotieteam. Zo ook deze dag hadden wij ons weer aangemeld en zowaar zijn wij uitgenodigd om deel te nemen aan deze activiteit.

Zoals ondertussen door ons ook als normaal wordt ervaren is het niet kunnen vinden van de startplaats! Wat toch altijd weer dat extra stukje spanning geeft om goed te presteren.

Dankzij onze kalmte en rust kwamen we toch nog op tijd voor de briefing.

Dit keer hadden wij onze eigen tafel meegenomen wat door het ForFarmers team niet gelijk begrepen werd, maar door onze kalmte en rust kwam ook dit weer goed.

START

 Veel punten intekenen met diverse grid-lijnen en schalen. Mooi om te doen met dit prachtige weer aan ”onze”tafel. Dat zelfs hier al tegenstand werd geboden door het favorieten team viel wel op. Als eerste werd onze tafel in beslag genomen door de organisatie en vervolgens een “verplichte” helm verduistert. Maar door onze kalmte en rust is de helm gevonden en konden we vertrekken voor ons fietstochtje.

Tussen CP4 en CP 6 nog even CP 45 meepakken. Zo dicht bij en bijna op de route. Daar aangekomen even zoeken maar niets totdat onze “vriend” en trackdesigner Nico de V aan komt fietsen om de desbetreffende CP te plaatsen. Hoezo te vroeg, hij stond toch al op de kaart? Snel herstellen na deze teleurstelling en doorgaan. Wat een schitterend weer. Redelijk snel gevonden de volgende CP’s vooral CP12 mooie plek..  

Vanaf de hoogspanningsmast welke ´t dichtst bij km-paal 13 van het Twente kanaal staat 162 mtr pal west. (CP12)

Op CP 14 krijgen we van een voorbijganger te horen dat dit het zomerverblijf is van de ex dir. dhr Pegge. Of hij hier ook in de winter verblijft is ons niet meegedeeld. (Lijkt ons wel stevig genoeg) Verder kon hij ons vertellen dat dhr Pegge was vertrokken met een grote kar zand. Het zal toch niet!! Nee dat doen ze niet. Toch?

Na de dikke boom werden ook wij voor de keus gezet om CP 15b te halen 

Splitsen naar CP15B is toegestaan. Zichtbaar object.

Toch nog even aan begonnen maar na 1km  toch maar omgedraaid om zo snel mogelijk bij de eerste deadline te zijn.

Wat ons daar het eerste opvalt is een kar met zand. De kar met zand. Maar door onze kalmte en rust gelijk aan de memorisatie begonnen.

Eerst even oriënteren op onze positie daarna ging het redelijk vlot. Wel even CP 19 gelijk  meegenomen, lag bijna op de route. Op de terugweg naar Exel  komen wij het team van forfarmers tegen met degelijke zakjes(meervoud) zand. DIE gaan wij ook halen. Zand laden, niet te veel niet te weinig. Nee veel te veel.  Waarschijnlijk door onze kalmte en rust te lang doorgeschept (30kg). Dan gaat het mis, CP 20 wordt niet gevonden op de plek waar wij hem ingetekend hadden. Dit geintje kost ons veel, nee teveel tijd en komen daardoor als 12e team aan bij het abseilen , terwijl we als tweede team Exel verlaten. 

CP20a 12.01 aankomst. Vertrek 13.40  Terwijl er onduidelijkheid is over de deadline worden we dan weggestuurd zonder gps. Wel 5 coordinaten om zelf in te tekenen.Misschien is het toeval maar ze zitten alle 5 in een dode hoek op de kaart. In tegenstelling met de andere teams hebben wij maar 1 manier om deze CP,s te vinden en dat is met de kaart en kompas ,dus als er dan gesplitst is hebben of de kanonezen of de lopers de kaart.  Dus de lopers nemen de kaart en halen dan zoveel mogelijk CP’s en laten de deadline even voor wat hij is. Dit doende onder de zon worden zij ook nog eens gehinderd door de zo genaamde Berkelzomp (een boot met zingende en accordeon spelende toeristen)

Als ze je gek willen maken moeten ze zoiets naast je laten varen. (goed ingehuurd Leo) Lachen wordt het, als na het vinden van een aantal CP’s weer aangekomen bij de Friesland diaree Fabriek er een concurrerend  team vraagt waar zij de kano moeten inleveren. Het team ingeschat op zijn waarde en eerlijk is eerlijk, ze keken best een beetje zielig,  hebben daarom het echte inleverpunt maar gegeven. Snel over de boulevard van Lochem naar CP 27 om onze gps niet in te leveren. Op weg naar CP 30 worden we onthaald door een teammaat die zijn kano al lang had ingeleverd en hebben samen CP 28 opgezocht. In een sloot de laatste serie CP’s intekenen. Deadline niet bekend of  deze is verschoven dit nemen we maar aan. Ook werd ons verteld dat er teams op de fiets weggegaan waren. Even twijfelen maar toch maar gaan lopen, achteraf voor een uur straftijd hadden wij beter ook de fiets kunnen nemen.

Al snel na het starten van het laatste traject blijken de lopers van het vorige traject last van hun spieren te krijgen. Tot CP 40 gaat het nog daarna gaat de fut er echt uit. Toch nog maar een keer naar  CP45 gaan. Te laat???    ‘s morgens eerst te vroeg en nu te laat!! Gelukkig blijven we kalm en rustig zodat Nico de V zijn toch wel leuke ATB gewoon kan blijven bedienen. De tijd dringt en we besluiten de kortste weg te nemen naar CP52 (finish). Eigenlijk kan een gedeelte van het team niet anders meer dan kalm en rustig naar het varken lopen. Dat wij uit eindelijk toch nog een stevige 2eplaats hebben valt ons dan ook niet tegen. Dus als het aan ons ligt zijn we er de volgende keer gewoon weer bij.

The best team from foodvalley

CHICKENPOWER 

================================

Vertis inzake RunForFarmes

RunForFarmers

Op een snikhete zaterdag in juni van 7 uur `s ochtends tot 7 uur `s avonds meedoen aan een “Cooperation Raid”, een sportevenement waarbij je moet ATB’en, kanoën, (hard)lopen en ondertussen ook nog weten waarheen door de juiste coördinaten uit te tekenen op een deels uitgewiste kaart. En dan hier en daar ook nog hindernissen als een 65 meter hoge silo om van te abseilen. Daar had niet iedereen trek in, drie Vertis teams wel; zij streden om een aardige plek in de ranglijst, maar ook tegen elkaar. Wie heeft gewonnen? Lees het volgende week in de Vertissimo 😉 

Aangezien het vroeg starten was vanuit Lochem, overnachtten de teams in de nabije omgeving: een deel sliep bij Ids op zolder, een deel bij Rene in de tuin en de laatste drie in het Golden Tulip hotel in Lochem. Na de briefing kon iedereen de eerste coördinaten op de kaarten uittekenen en vol goede moed op de ATB`s vertrekken. Vier uur en 16 checkpoints later was daar de eerste verzorgingspost. De bananen en het water c.q. sportdrankje waren erg welkom. Er moest echter nog een stuk verder worden gefietst en wel met een geschatte 20 kilo zand op het stuur of in de nek. Het eindpunt wat betreft het fietsen was een 65 meter hoge silo waar vanaf moest worden geabseild.

Van de twaalf Vertis-deelnemers hebben alleen Dick, Astrid, Marieke en Arjen dit geflikt. De rest zag de hoogte niet zitten of koos ervoor om dit onderdeel over te slaan om zodoende tijd te winnen voor de deadlines op latere checkpoints. Hierna werden de teams in tweeën opgesplitst en was het kanoën voor de ene helft en hardlopen met GPS voor de andere. Later kwamen de teams weer bij elkaar om de toch (hard)lopend voort te zetten. In sommige gevallen sloop de vermoeidheid hier in het brein en werden er fouten gemaakt, anderen hielden het hoofd koel door een stukje te gaan zwemmen alvorens via touwen vanuit het water een brug te beklimmen. Aan het eind van de middag was er nog een hindernisbaan bestaande uit was touw- en balkconstructies op enkele meters hoogte. Daarvandaan was het nog maar een paar kilometer naar het eindpunt: het openluchttheater, waar een varken aan het spit op de deelnemers hing te wachten. De vermoeidheid heeft gelukkig
op de snelweg naar huis geen parten gespeeld, iedereen verscheen op maandag weer netjes op het werk (zij het in sommige gevallen nog met door brandnetels, bereklauwen, neten en ander spul gehavende benen).

========================

Door een der winnaars: Ilanit Roeterd lid van team Fast Forward.

In januari begon het alweer te broeien…….De ForFarmers run zit er weer aan te komen! Waarschijnlijk waren de drie vaste leden nog onrustiger dan voorgaande jaren, aangezien het team nog niet compleet was! Maar ja, wie wil nou vrijwillig een dag lang het grote, onbekende tegemoet treden, wetende dat Leo Slütter de organisatie in handen heeft?? 

Ik had nauwelijks de tijd om mijn bureau op te ruimen na terugkomst van mijn zwangerschap, of Herman Postel stond er al om mij over te halen de lege plek in het team in te vullen. Na Herman diende Henk Griemelink zich aan, en met teksten als “meedoen is belangrijker dan winnen” (yeah, right!), en “het valt allemaal eigenlijk best wel mee”, probeerden zij mij te overtuigen dat je niet alles uit het leven hebt gehaald als je niet aan deze run hebt meegedaan! Een volgende zwangerschap leek mijn enige redding, maar dat was niet de planning en dus heb ik uiteindelijk (met lood in mijn schoenen) JA! geroepen. De volgende dag vlogen ons de trainingschema´s van onze captain Herman al om de oren. Hardlopen, hindernissen, roeien, mountainbiken, een oefenrun en weer hardlopen, etc. Het was niet altijd even makkelijk om alle teamleden (Herman, Ronny, Henk en ikzelf) bij elkaar te krijgen om te trainen. De heren wisten echter al wat hen te wachten stond, terwijl ik nog onschuldig dacht dat er vooral gezocht werd naar CheckPoints en er meer dan voldoende tijd zou zijn om op adem te komen! Toen eerst Herman, vervolgens Ronny en uiteindelijk ook Henk op de dag des oordeels het maïsveld in verdwenen om zich nog even van de nodige balast te ontdoen, had er eigenlijk al een TL-lamp bij mij moeten gaan branden. Er zijn hier serieuze zaken gaande!

De start was op de Lochemse berg en na een korte uitleg over de spelregels etc., kregen we om 7 uur de eerste envelop met instructies. Ronny en Henk doken op de coördinaten en tekenden deze in op de gekregen kaarten. Herman hield hierbij in de gaten of er geen vergissingen werden gemaakt. Het eerste deel diende we met de mountainbike af te leggen. In rap tempo werden de eerste CP´s verzameld. Onderweg moesten we nog even 20 kilo zand meenemen (afwegen zonder weegschaal). Twee CP´s moesten we ophalen d.m.v. memorisatie. We kregen gedurende één minuut een luchtfoto te zien waarin de twee CP´s waren aangegeven. Het weer was schitterend, de route zeer mooi en aan het eind van de ochtend werd de fietsstage afgesloten bij het CDL aan de Goorseweg. Hier bleek dat de geschatte 20 kilo daadwerkelijk 40 kilo was… Tevens was hier de eerste hindernis: van de silo (45 meter!) abseilen. Omdat we het eerste deel vlot hadden kunnen afleggen hadden we geen wachttijden, en waren we alle vier weer snel met beide benen op de grond. Beneden kregen we een GPS met daarin vier coördinaten geprogrammeerd en twee kano´s. We moesten dus splitsen. Herman en Ronny in de kano´s, Henk en ik met de GPS hardlopen. Ergens langs het kanaal kwamen we, ca. 10 CP´s rijker, weer samen om de volgende instructies in ontvangst te nemen. Wederom gingen Ronny, Henk en Herman aan de slag om de nieuwe coördinaten in te tekenen terwijl ik ergens in de schaduw probeerde weer wat energie te verzamelen! Het lopen was me niet echt makkelijk afgegaan, terwijl Henk als een dartel veulen voor me uit aan het huppelen was! Het volgende deel van de run moesten we lopend afleggen. Alles verliep volgens plan totdat we Leo op een brug zagen staan met een verrekijker in zijn hand. Hier moest iets fout zijn! Wij nog eens zorgvuldig de instructies lezen en het bleek dat we tussen twee CP´s niet over land mochten… Dus de Berkel in! Aan de brug hingen touwen om weer uit het water te klauteren. En in ons natte kloffie weer verder lopen op zoek naar de volgende CP´s. Gedurende de middag ging het hardlopen al over in wandelen. 1 CP hebben we laten liggen om de deadline voor een tweede memorisatie opdracht te halen. De 15 min. die we als bonus kregen omdat er een vrouw in het team zat had ik al ruimschoots verbruikt! Op camping Ruighenrode zat een volgende hindernis. Op ca 5 meter boven de grond moesten een aantal oefeningen uitgevoerd worden. Herman en Henk hebben deze met glans doorstaan en we konden verder naar het eindpunt. Lopen ging inmiddels echt niet meer en in een vlot wandeltempo hebben we de laatste CP´s verzameld. Helaas hebben we de deadline van 19:00 uur iets overschreden, maar we waren dan ook het enige team dat het laatste CP opgehaald had! 

Na het douchen en het eten van een stuk varken, begon mijn lijf weer iets tot leven te komen, al deed ongeveer elk spiertje pijn. De uitslag werd bekend gemaakt in het openluchttheater. Eenmaal bij de top tien aangekomen begonnen we toch een beetje te schuiven op onze stoelen. Leo ging rustig door met de uitslagen tot er nog twee teams over waren: Fast Forward en ??????????? . Met het noemen van de naam van het andere team wisten wij dat we gewonnen hadden! Helemaal geweldig! Wat een ervaring deze dag! En de bekroning met de winst is natuurlijk helemaal geweldig! Als de heren mij volgend jaar nog in het team willen hebben, ben ik zeker weer van de partij!

Door Ilanit Roeterd.

========================

Evaluatie, van de latere winnaar, ‘t team Fast Forward (Henk Griemelink)

 Strategische overwegingen en toelichtingen:

 • Zo snel mogelijk weg en vooraan blijven, om wachttijden bij de hindernissen te beperken en eind van de dag niet tegen de deadlines aan te lopen. Rest op rustpunten onderweg in tekenen.
 • Wel heel nauwkeurig intekenen door Ronnie (Navigator), Herman controle, Henk ook, tevens
 • HG alle rekenwerk en aangeven aan Ronnie en omgerekende afstanden in cm direkt noteren op CP lijst. Omrekenfactoren opslaan in geheugen rekenmachine en ook noteren op de kaart bij desbetreffende Geografische of Rijksdriehoeksmeting.
 • Goed opletten met briefing en vervallen punten direkt met viltstift noteren op hand, ook daar waar geen CP nr. ingevuld hoeft te worden.
 • Nr. met viltstift op de arm geschreven, zodat T-shirt uit kan bij zeer warm weer.
 • Tussen CP 4 en 6 in eerste instantie nog even gezocht naar CP 45, konden toen nog niet zien dat dit de memorisatie van s’middags was. Na kort zoeken door, geen CP gevonden.
 • Na 10 komt eerst 11 via berkel of evt. fietspad, dan langs kanaal terug brug over, om eerst 13 op te halen en dan via fietspaadje bij nr. 12 in moeras, hoogspanningsmast dichts bij km 13 is  instinker, ligt dus aan andere kant van kanaal. 
 • Nr. 14 bij huis naast Pegge hadden we eerder  moeten vinden, zat op huis en niet aan de andere kant op de hoek van het bos.
 • Bij 15 A juiste keuze gemaakt om niet naar televisietoren te gaan, leverd geen tijdwinst op.
 • Memorisatie Pegge leverde ons iets voordeel op omdat we kasteel Ampsen herkenden.
 • Niet laten verleiden door valse CP 18 bij boom met pijl terug naar Exel, maar doorgefietst(te ver) op zoek naar een soort rotonde, op de terugweg zagen we juiste CP zo hangen, en contouren in terrein klopten ook nog.  Hadden in Exel vooraf nog meer punten uit kunnen zetten, maar achteraf maakte het niet veel uit om CP 19 mee te pakken op weg naar CP 20.
 • Geluk dat Hannie aan het kanaal stond te wachten met de bus, daar de zandzakken tijdelijk geparkeerd, hoefden op fietspad langs kanaal dus niet mee, op terugweg naar CDL weer opgepikt, hadden anders ook de brug kunnen pakken en via de Goorseweg naar CDL.
 • Helaas geen weegschaal in de bus meegenomen om 20 kg af te wegen, uit voorzorg gewicht zeer ruim aangehouden omdat de zak niet erg betrouwbaar leek, amper uit Exel was deze dus al gescheurd, grootste deel overgepakt in rugzak Ilanit en waterdichte zak Henk.
 • Timeout  CDL goed gebruiken, tijd stopte pas als laatste persoon helm op had. Tijd ging weer lopen na 2e persoon Abseilen. HG niet goed opgelet dat hier geen CP nr. was, ook zitten knoeien met handleiding GPS. Ilanit bood uitkomst. Herman en Ronnie juiste beslissing genomen om met de Kano rechtstreeks naar CP 30 te varen. 
 • CP 22 hadden we zo, 
 • CP 23 bleek onder aan loopbruggetje te zitten bij de Cloese, hadden ze anders met de Kano zeker gezien, hebben we te lang naar gezocht en dus ook gemist. 
 • CP 24 achter de atletiekbaan in het bos was met GPS makkelijk te vinden, toen kwam er een vreselijk stuk met veel hoge brandnetels langs de Berkel. 
 • Door ponyweitje bos in CP25 ook gevonden. Ilanit en andere groepen hebben boze mevrouw tijdelijk afgeleid. 
 • CP 26 bij kerk in Lochem, 
 • CP 27 onder viadukt, 
 • laatst CP voor nr. 30 uitgezet op de kaart ter hoogte van ongeveer km paal 13 (weer dat verrekte ongeluksgetal), bleek achteraf nog iets verder te liggen in de zandvang en niet in het bos waar we gezocht hebben. (Exacte plek van brug op kaart was moeilijk te lokaliseren)
 • Via de stuw overgestoken, had ook weer met pontje gekund, naar CP 32, eerst niet begrepen wat “niet over land” inhield, toen we de touwen aan de brug zagen hangen en Leo met de verrekijker ontwaarden, werd ons ineens alles duidelijk en hebben de fout hersteld.
 • Toch goed dat ik de waterdichte zak bij me had om de rugzak tijdens het zwemmen droog te houden. Zwaar onder de indruk van de camera’s tijdens het touwklimmen in eerste instantie
 • CP 33 onderkant brug eerst gemist. 
 • CP 36 zat te opvallend te vroeg, dus direkt de goede gevonden. 
 • Echter CP 37 voorbij gelopen (zat aan het eind van de vlonder), te lang boven op de bult gezocht. Binnendoor naar CP 38, koste ook enige moeite om te vinden. Eerst pad afgelopen en Ronnie en Henk verder intekenen, Herman heeft hem uiteindelijk toch gevonden. 
 • CP 42 konden we open plek op kaart niet vinden, weer terug en met kompaskoers en meters uitpassen liepen we er direkt op. 
 • Toen eerst naar CP 44, was toen al wandelen, om deadline bij CP 45 Memorisatie niet te overschrijden, bewust CP 43 laten liggen (blank gebied op de kaart!!) Ilanit en Herman A+B, Ronnie D+E(moeilijk te vinden), Henk C en met kompas naar F (wel 10 maal, ca 10 minuten onderdoor gelopen, niet gevonden) samen met iemand van team dat later kwam wel juiste plek geanalyseerd, zat achteraf vrij hoog op witte berkenboom. 
 • CP 46 kostte enig zoekwerk, daardoor en om niet achteraan in de rij te staan bij Ruighenrode hebben we CP 47 en 48 laten schieten. Herman en Henk de hindernissen.
 • In vlot wandeltempo CP 50 boven op de bult crossbaan. 
 • CP 51 zat weer hoog aan de boom op paadje naar Gageldijk, stonden zeer veel medesporters onder de bewuste boom die hem toch niet konden vinden. 
 • Afweging gemaakt ondanks de deadline van 19.00 om toch om 19.05 nog CP 52 (konden we helaas niet vinden en 
 • CP 53 (zat bovenop een boomwortel aan achterzijde boom op hoogste punt schuine helling) op de halen. Finish.

Aldus Henk Griemelink

==================================

2006 Barchem-Lochem (O.L. Theater)

Verslag en feiten door de organisatie.

2006  Barchem-Lochem (Open Lucht Theater)

Op zaterdag 10 juni 2006 werd de 16e en laatste RunForFarmers gehouden. ForFarmers stopt met de (morele) ondersteuning van het evenement. Volgend jaar wil de organisatie in ieder geval nog een laatste run in deze opzet houden. Waarbij alle teams en bedrijven die ‘t evenement jaren hebben gesteund nog een keer welkom zijn. Winnaar werd wederom het team van ForFarmers. Met name door nauwgezet navigatorwerk, onderlinge samenwerking, goede conditie en ‘n hoog tempo in de uitvoering werden zij weer eerste. Inzet van ‘n dame in het team is ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Handigheid met de GPS bijvoorbeeld. Waarbij vrouwen geografisch mogelijk te kort schieten biedt de techniek uitkomst.

Team ForFarmers 1. vlnr: Henk griemelink, Herman Postel, Ronny Buil, Ilanit Roeterd. De winnaars, uit de lichaamstaal halverwege bijna al af te lezen, vol zelf vertrouwen onderweg. Alhoewel op dat moment hebben zij zojuist CP 28 gemist. Ook onwetendheid geeft soms vertrouwen. Dit punt hangt er nog voor de liefhebbers.

De volledige uitslag luidt alsvolgt

1 ForFarmers                          “FastForward” (1) 17:17 uur
2 Zonne Ei Farms bv                 “Chickenpower” (12) 22:12 uur
3 Friesland Foods                     “Weimannen” (18) 24:03 uur
4 Schothorst Feed Research   “Schotzoekers” (5) 24:19 uur
5 Agrovision B.V.                     “Agrofysiek” (2) 24:48 uur
6 Tebodin CCE                                 “Runners for Farmers” (11) 24:58 uur
7 Baks Logistiek                              “Baks team” (7) 25:57 uur
8 Countus accountants + adviseurs “Count On Us” (19) 26:13 uur
9 Agri-Oost                                      “Agri-Oost” (17) 26:13 uur
10 Meekes Stallenbouw                           “D’r An 1” (13) 27:48 uur
11 Nutreco / Trouw                        “Trouw Unlimited” (6) 27:58 uur
12 Vertis B.V.                                     “Sixpack” (10) 29:00 uur
13 C.D.L.                                                “No Brakes” (8) 29:20 uur
14 Pre-Mervo u.a.                             “Mervo Beesten” (15) 29:32 uur
15 Vertis                                          “Ironman” (23) 30:36 uur
16 Rouwmaat-Groenlo                  “MegaMix” (16) 31:24 uur
17 Welkoop Eibergen                         “D’r An 2” (14) 32:19 uur
18 ABN/AMRO                             “Privet Investigations” (22) 32:35 uur
19 Vertis B.V.                                       “Full Speed” (9) 33:26 uur
20 Welkoop Vriezenveen               “Team Welkoop Vriezenveen” (21) 33:30 uur
21 Selko B.V.                                    “4Health” (20) 33:57 uur
22 Schothorst Feed Research         “Schot in de roos” (4) 34:13 uur
23 Nuon                                            “Nuon Power team” (24) 36:56 uur
24 Schothorst Feed Research        “Schots & Scheef” (3) 38:45 uur
25 Kramp Agri Varsseveld          “Fun4us” (25) 18:55 uur
 • Een zeer goede klassering van Zonne Ei Farms. Volgend jaar, in een voor ieder vreemd gebied, zal dat ook de laatste verschillen gelijktrekken. Benieuwd wie er dan aan het langste eind trekt.
 • Friesland Foods wellicht toch wat geholpen door de fietsen mooi 3e. Met de fiets was ‘t sneller en men kon meer punten pakken.
 • Schothorst zeer sterk 4e. Jan Fledderus gaat volgend jaar zeker ook voor een podium plaats.
 • Agrovision wellicht mede dankzij de kaartlees cursus, mogelijk voor henzelf toch nog onverwacht op de 5e stek.
 • Tebodin zeer enthousiast en gedreven evenals ‘t Baks team hoog in het klassement.
 • Er zijn ook teams als Megamix, Agri-Oost, Vertis en b.v. ook Welkoop Vriezenveen welke we hoger hadden ingeschaald. Gelukkig kennen we geen plaatsingslijsten welke invloed hebben op de uitslag. Alhoewel op die wijze ‘t incidentele spoorvolgen wel wordt geminimaliseerd.
 • Stelling is: Als je niet weet waar je bent of niet weet waar je naar toe moet is er geen reden om te bewegen. Dat overkomt je wel als je spoorloper wordt!!
 • Team 25 deed buiten mededinging mee. In dit metier natuurlijk wat onwennig scoorden zij wel goed. We waren benieuwd waar deze wedstrijd stond in Adventure race kringen.
 • Op de uitnodiging stond onderstaande kaart waaruit opgemaakt moest worden dat de start tussen Lochem en Barchem ging plaats vinden. Er waren 2 parkeerplaatsen aangegeven resp. voor even en oneven teamnummers. Vandaaruit lopen naar de Witte Wieven Koele. Voor navigators die enigszins met topografische kaarten overweg kunnen mocht dit geen probleem opleveren. Toch liepen de spanningen al op en kwamen teams krap in de tijd.

Start locatie.

‘s Ochtends om half zeven de briefing. Iedereen was er uiteindelijk. Direct na aankomst volgt het ondertekenen van de definitieve inschrijflijst zoals ook bij het wielrennen gebruikelijk is. De atleten tekenen ervoor dat zij voor eigen risico meedoen. Dus dienen alle namen te kloppen en de bijpassende handtekening geplaatst. Alhoewel er aan de veiligheid alle aandacht is besteed kan er altijd iets gebeuren zeker als de vermoeidheid toeslaat en er mogelijk risico’s worden genomen. Bij de auto begint het al. ‘n kwartier lopen naar de start dus direct aan alles denken om mee te nemen. Er zijn er heel wat terug geweest.

De laatste verwikkelingen worden medegedeeld. Alle gegevens voor de dag staan in het roadbook. Toch zijn er punten welke speciale aandacht vragen, laatste wijzigingen, vervallen CP’s  enz allemaal zaken van belang. Every body looks cool but….. Het is totaal niet bekend wat er gaat gebeuren en door de onzekerheid staat iedereen op scherp.

In de woestenij is het lastig tekenen. ‘n Enkeling, maar ook de organisatie confisceert al ‘t tafeltje bij de ingang. Dus ‘t bepalen en intekenen moet vrijwel op de uitsluitend gebukt op de bosgrond. Daar beginnen de eerste onnauwkeurigheden, afwijkingen en ontstaan verliestijden.

Briefing

De volgende 2 kaarten werden uitgereikt. Deze boden ‘n vrij volledig overzicht over het operationele gebied. Natuurlijk wordt er wel eens moeilijk gedaan over de verdwenen gedeeltes. In de regel hoef je er echter niet te zijn. Overbodige informatie werkt alleen verwarrend.

Kaart Lochem

Kaart Ruurlo

Agri-Oost zocht een plek in ‘t westen van de Koele op een oude boomstronk. Zo kon “staande beens” worden getekend. De kadastraal medewerker (Wim) legt uit hoe e.e.a. in z’n werk gaat.

Na de start werd begonnen met een 45 km ATB tocht met ca.20 CP’s. Onderweg nog een memorisatie van 3 CP’s per ATB vanaf een luchtfoto.

Ter hoogte van Exel moest een zandzak worden gevuld zonder weegschaal met minstens 20 kg zand. Indien te weinig dan 30 min straftijd. ‘t bleek dat ‘n enkeling voor de zekerheid wel 40 kg hadden meegenomen. En dat om nog ca 5 km mee te fietsen.

Bij de CDL silo in Lochem vond de weging plaats waarna de abseil.

Abseil van de CDL silo. 50 meter hoog.

Geen zware hindernis zo’n abseil. Toch bleek het voor velen ‘n zodanige beproeving dat zij ervan af zagen. 45 meter, ‘n redelijk gemakkelijke uitstap, ‘n nieuw koord, optimale beveiliging maar smerig hoog.

Aanvankelijk zou Defensie ons ondersteunen met deze activiteit en er een “slokke tokkel”van maken. Daarbij maak je een vrije val van 20 meter waarna de bocht in ‘t koord en ‘t dubbele remkoord de vertraging inzetten. Dat is ook gaaf. Doch defensie had ‘t plots te druk vandaar dat Willy ter Selle en Quest ons professioneel ondersteunden.

Na de abseil ‘de opdracht om per kayak met 2 personen 4 CP’s de halen en met 2 personen per GPS 4 punten te zoeken. De CP coördinaten waren voorgeprogrammeerd. De werking van een of deze GPS doorgronden was lastig onder tijdsdruk. Ook de onderlinge afstemming was lastig of werd totaal vergeten. Uiteraard moet je eerst de taak verdelen. Wie gaat langs welke route per kayak en waar eindigt dat. Ook de GPS punten inschatten en zorgen dat je weer bij elkaar komt. Vervolgens moest ‘t laatste GPS punt (onder de brug van de weg naar Laren) worden ongetekend in de blinde vlek op kaart. Vandaaruit een koers naar CP28. Slechts 2 teams hadden CP28. Psja hoge schoolwerk wellicht.:-)

Toezicht is gewenst en vreemde ogen dwingen. Dat bleek maar weer eens toen de teams in ‘t zicht van de CP33 kwamen. Voordat men verder naderde werden nog eens de instructies nagelezen.

Van CP32 naar CP33 kon natuurlijk geheel zwemmend afgelegd worden doch lopend langs de kant was ook een optie. Toch werd argwanend de brug genaderd. Wellicht is dit ook op het randje van het reglement. Teams kijken ook naar elkaar.

Niet over land.!. ‘t Was niet cryptisch bedoeld maar betekende simpel door het water!

De argwanende blijk vanonder de pet…. als een wolf op de prooi (CP33) af.

Na lang wachten kwamen de teams dan toch opdagen. De hoge temperatuur maakten de verlokkingen van ‘t koelende water hemels. De brug met de touwen…….voor survival atleten een onbetekenende hindernis voor minder klimbegaafden ‘n lastig geval. En je krijgt ook een nat pak. Er kwamen, hoe is het mogelijk, ook teams over de weg aangelopen en ontliepen daardoor bewust dit problemen tegen uren straftijd.

Ook voor de begeleiding was de dag best pittig. Er moest driftig gezocht worden naar de exacte verzorgingspunten. Dat betekende voor de Selko begeleiding ‘n zuur bestaan welke zij overdag ook al hebben. Hun onverbeterlijke kopman zorgt wel dat de stemming goed blijft.

Halverwege zocht de Bank ‘n bank doch moest genoegen nemen met ‘n paaltje. Enige ontreddering straalt eraf, waar ben ik aan begonnen. Tom zei nog dat het goed te doen was.

Als een der laatste hindernissen voor de de finish zaten er nog 5 challenge hindernissen in het parkoers. Met name deze sprong op 7 meter hoogte jeukt aardig tussen de oren.

Het team van ForFarmers wederom no.1

De Chickenpower mannen glommen na afloop. Door jaarlijks te blijven oefenen, cursussen volgen, en telkenmale fanatiek deel te nemen drongen zij door tot de top 3. In dit geval de 2e plaats en dik verdiend.

Tot slot was er natuurlijk het onafscheidelijke varken waarvan uitgebreid werd genoten. In no time was ‘t gehele beest verorberd.

Na zo’n slopend warme dag iedereen als grote kerels aan ‘t bier. Dit jaar in plaats van ‘t vat de oeroude beugelfles weer ingevoerd. Dat is beter te doseren dan een vat

Als een der laatste hindernissen voor de de finish zaten er nog 5 challenge hindernissen in het parkoers. Met name deze sprong op 7 meter hoogte jeukt aardig tussen de oren.

Het team van ForFarmers wederom no.1

De Chickenpower mannen glommen na afloop. Door jaarlijks te blijven oefenen, cursussen volgen, en telkenmale fanatiek deel te nemen drongen zij door tot de top 3. In dit geval de 2e plaats en dik verdiend.

Tot slot was er natuurlijk het onafscheidelijke varken waarvan uitgebreid werd genoten. In no time was ‘t gehele beest verorberd.

Na zo’n slopend warme dag iedereen als grote kerels aan ‘t bier. Dit jaar in plaats van ‘t vat de oeroude beugelfles weer ingevoerd. Dat is beter te doseren dan een vat

2005 Vorden–>Borculo

14e ABCTA run. Van Vorden–>Borculo via Winterswijk-Vreden (Duitsland).

Zelfs ‘n half uurtje met de trein…..

Op zaterdag 11 juni j.l. werd de 14e ABCTA run gehouden met de start vanaf Kasteel Vorden.

 1. Route 1e etappe.  Memorisatie
 2. Route 2e etappe. Winterswijk-Vreden.
 3. Route 3e etappe. Vreden – Borculo.

Op zaterdag 11 juni 2005 is het ABCTA team bestaande uit Ronny Buil, Herman Postel, Henk Griemelink en Arjen Zwiers wederom winnaar geworden van deze 12-uurs adventure race door de Gelderse Achterhoek met in dit geval een uitstapje naar Vreden in Duitsland. Na het uittreden van Jan Knorth, hetgeen als een fors verlies werd ervaren, kwamen zij weer sterk terug met nu Arjen in de gelederen.

Het voormalige gemeentehuis Kasteel Vorden  is ditmaal de startlocatie ‘s ochtends om 7 uur.

Het parcours leidde na een memorisatie onderdeel met 14 CP’s naar station Vorden alwaar de 80 atleten allemaal op tijd op de trein charter van 8.14 uur stapte met een koers van 32 km 119 gr.en . Dat bleek in 25 min. Winterswijk centraal te zijn.

De Briefing ‘n half uur voor de start

Vanuit Winterswijk een loop/ATB etappe naar Vreden. Daar konden 2 kayaks in ontvangst worden genomen en dienden 2 man te varen naar uiteindelijk Borculo. Wisseling was toegestaan. Beide 2-tallen dienden een groot aantal CP’s aan te doen waarna na een 2e korte memorisatie de dag eindigde in Borculo op de IJs boerderij Dommerholt aan de Hambroekweg.

De winnaars, van vorig jaar, hier na de 1e etappe in de trein. Direct weer bij de les en ‘t vervolg bespreken en intekenen. Voor Ronnie een thuis wedstrijdje.

Hier stond een door Orffa geschonken varkentje klaar. Gerben Kemp van Orffa moest met tranen in de ogen vertellen dat zijn team dit jaar verstek diende te laten gaan doch beloofde er volgend jaar zeker weer bij te zijn. Met het varken onderstreepte hij de traditie en het voornemen! Arnold Tinneveld zorgde er met de gehele familie en de buren voor dat het varkentje werd gewassen en klaargestoomd.

Het team van Cehave neemt het eerste rustpunt in de trein zich onbewust zijnde van de komende “verschrikkingen”. Verschil met andere teams is: de voorbereiding en ruim 10 jaar ervaring in dit vak. Goede voeding op het juiste moment niet onbelangrijk dat dan weer wel!

De 2e plaats werd opgeëist door het team van ICT uit Deventer. Dit jaar zonder Ulrik van der Laan kwamen zij zeer sterk naar voren.

Op de derde plaats het team van Agri Oost ook enigszins verrassend. Natuurlijk konden zij het fysiek gemakkelijk aan. Toch is dit een andere discipline dan ‘t survivallen met de typisch uitgelintte routes. Het navigeren gaat hun inmiddels ook heel goed af.

1ste Etappe

Na de briefing om 6.30 uur werd om 7 uur het startsignaal gegeven. 20 teams vertrokken. Zij ontvingen onderstaand instructie. Dit betekende dus een memorisatie. Vanaf een grote kaart punten onthouden en ernaar toe lopen en CP’s noteren. Totaal 14 stuks in 70 min. Da’s krap maar gezien de resultaten te doen.  De latere winaars hebben alle punten op 1 na. Dus ook geen van de 3 valse CP’s.

Eteappe 1 Proloog te voet. Memorisatie. Kompaskoersen zijn opgegeven t.o.v. magnetisch noorden. Kaartkoersen t.o.v. kaart noorden!
Start om 07.00 uur.                       KC = Kaart Coordinaat. 13,5 km indien u na elk punt naar de start terugkeert. Beschikbare tijd max. 70 min.
CP no. Omschrijving. Er mogen geen aantekeningen worden gemaakt CP-code
Start Kaarten in de hondehokken voor de brug. Splitsen is niet toegestaan. Hierop wordt toegezien! Verzorgers melden zich om 8.00 uur op parkeerplaats bij Kasteel Ruurlo.  Rij van Vorden naar Ruurlo. 1e rotonde voor Ruurlo rechts en weer rechts. 1e parkeerplaats.                                  Advies aan atleten: kompas en de tijd meenemen en verder niet veel. Wel alle benodigdheden naar CP15 meenemen.
1 Noteer CP-code
2 Noteer CP-code
3 Info op CP1. Noteer CP-code
4 Noteer CP-code
5 Noteer CP-code
6 Noteer CP-code
7 Noteer CP-code
8 Info staat op CP 7 Noteer CP-code
9 Info staat op CP 11 Noteer CP-code
10 Noteer CP-code
11 Noteer CP-code
12 Noteer CP-code
13 Noteer CP-code
14 Noteer CP-code
15 Deadline!! Uiterlijk om 8.10 uur melden bij organisatie op CP15. Indien te laat dan volgt een quarantaine tijd van 60 min. Nieuwe route info in ontvangst nemen.  Verplicht vervoermiddel.  Controle kaart inleveren!!!
Eind etappe 1

Harry en Han zorgen voor de hond terwijl Leo de start verzorgd.

De memorisatiekaart. Wat is dat ook weer?     3 min daarvoor verteld en wie ……?

De volgende CP’s waren op de kaarten welke in de “hondehokken” lagen niet ingetekend:

CP 3, 8 en 9.

 • Voorzien was immers dat een aantal teams wel goede afspraken onderling had gemaakt en een taakverdeling.
 • Om ook deze ge-oliede machines te ontregelen komt men onderweg dus onverwacht zaken tegen als plotseling extra info en moeilijkheids graden.
 • Ook valse CP’s behoren hiertoe. Idee is dat het team en/of de navigator overtuigd moet zijn dat men op de juiste plek is en dan de CP-code voor juist noteren en niet gokken.
 • De betreffende info om op een CP te komen staat dus op een andere CP.

Dit is was o.a. de volgende info:

 • Op CP 1:  Loop vanaf de start 301 mtr op 276 graden. (Dit heeft dus maar 1 team correct uitgevoerd.)
 • Op CP 7: CP8 ligt op 98 mtr op 83,5°.
 • Op CP11:  CP9 ligt op 221mtr op 120°.

Bedoeling is om met z’n vieren zoveel mogelijk CP’s met informatie in ‘t hoofd op te slaan, te verdelen over de 4 teamleden en vervolgens de punten te zoeken. Voor “‘t gemak” was op de CP aangeven om welke CP het ging. Eigenlijk overbodig. Er mogen geen notities worden gemaakt. We zagen verschillende teams dat nog wel slinks doen en zullen daar de volgende keer wat strakker tegen optreden anders is de essentie weg. We zien ook dat de aanpak veelal ongeorganiseerd is. Elk teamlid kijkt naar alle punten, er zijn geen afspraken, geen organisatie etc. De aanpak is om snel afspraken te maken en elk teamlid te belasten met alle info van b.v. 1 punt.

Opmerkelijkheden:

 • De volgorde nummering van de CP’s is wat willekeurig gekozen zodat eenieder z’n eigen volgorde gaat bepalen.
 • CP3 ligt op een koers vanaf de start doch deze info stond op CP1. Op de hoek ervoor een valse CP. De goede slechts door een team gevonden. Een plusje voor Agri Oost!!
 • CP5. Een valse CP op 100 mtr voor de echte. Hier ook een verplaatsbare perceelscheiding dmv een oprolbare nylondraad. Alleen de winaars hadden dit punt goed.!!! Zonne Ei heeft de code voor CP5 wel gevonden meer bij punt 3 neergezet??
 • CP7/8. Controle op splitsen. Altijd goed voor enkele overtreders.
 • CP11. Hoe team Schothorst hier aan code no. 3 komt is een raadsel??
 • Het eind was CP 15. Hier moest men na 70 minuten aanwezig zijn. Natuurlijk is te zien dat dit een punt aan het spoor is en nog wat gedetailleerder op het station. Om extra zeker te zijn dat alle teams hier ook daadwerkelijk waren lag er een straftijd inde vorm van een quarantaine van 60 min. Dit kwam dus overeen met de wachttijd tot de volgende trein. Gelukkig was eenieder tijdig present. Sommigen al om 10 vóór acht.
 • Na aankomst de strijd om een goed plekje te bemachtigen in de trein. De informatie voor de 2e etappe was bij aankomst op het station afgegeven. Deze mocht eerst in de trein worden geopend. Dus gedurende de reis met een koers van 31 km op ca 119 graden, was er dus ongeveer 25 min tijd om tekenwerk en denkwerk te verrichten.
 • Onderweg riep de machinist ook nog een tekst met ‘n coördinaat om, via de intercom,  welke nog wat extra adrenaline losmaakte.
   •  Attentie Attentie 
   •  Dit is een eenmalige mededeling voor de ABCTA survivalrunners.
   •  U nadert Winterswijk West. 
   • De daarna volgende stop is Winterswijk Centraal . Voor u is dit CP-20.
   • Nadat u de trein rustig hebt verlaten koerst u 1.354 mtr op 124° naar CP21.
   •  Syntus wenst u een comfortabele dag toe.

Heb ik het goed gehoord, nog extra koers informatie naar het volgende CP?

Zodra men in Winterswijk aankwam, de trein uit en op zoek naar CP21.

De 2e etappe vanaf station Winterswijk. Alle punten tot Vreden vrijwel op kaart dus kon er vaart gemaakt worden.

In Vorden was ‘t roadbook tot Vreden verstrekt. Zo had men onderweg in de trein iets om handen om “tussen de rails”te lezen.

Route 2 ATB/loop-etappe. Kompaskoersen zijn opgegeven t.o.v. magnetisch noorden. Kaartkoersen t.o.v. kaart noorden!
KC = Kaart Coordinaat. Het is strikt verboden de Kottenseweg over te steken. Conclusie gemakshalve: Als je niet op de juiste plek onder deze weg doorgaat ben je de weg overgestoken 🙂 . Consequentie: Zie reglement
CP no. Omschrijving. Opdracht CP-code
Start CP20 = Station Winterswijk Centraal.
21 Noteer CP code
22 Melden bij organisatie
23 Via ingang binnengaan en ook weer vertrekken na de opdracht.
24 Noteer CP code
25 Melden bij organisatie
26 Vervallen
27 Noteer CP code
28 Noteer CP code
29 1e Verzorgingspunt. Vanaf hier kunnen tot CP 68 max. 2 personen per ATB. Noteer CP code
30 GPS kernnetpunt in vak 251/443 Noteer CP code
31 Vervallen
32 Noteer CP code
33 Vervallen
34 Grenspaal nummer
35 Zone 32U x=350.275 y=57 63 885 Noteer CP code
36 Zone 32U x=350.006 y=57 65 019 Noteer CP code
37 Deadline  13.00 uur. Melden bij organisatie.

Kaart Winterswijk  CP 20 t/m 28

Vanuit de trein op kaart lopen naar CP21 en bij CP 22 onder de weg door. Daar bleek lokale bekendheid enkele teams in het voordeel. Zij benutten een andere tunnel dan de bedoelde duiker. Organisatiefoutje 🙂

Agri oost…. hongerig om zich in de volgende opdracht vast te bijten.

Er viel in deze etappe weinig te tekenen omdat reeds voorzien was dat men de tijd nodig zou hebben.

Vervolgens naar het zwembad en even lekker in bad. Willy Ter Selle (in t rood) had de zaakjes goed voor elkaar. 80 man in 30 min. 14 dgn ervoor 500 man in 4 uur dus dit was ook haalbaar.

Hier Henk Griemelink in volle actie. Geen tijd om de regenjas uit te doen!

Ook dit is een plaatje

Kaart Ratum. CP 28 t/m  32

Bij de Steengroeve het punt waarop de teams 2 ATB’s krijgen toebedeeld. Bedoeling was dat de 2 zwakste lopers uit de teams zich zouden kunnen sparen. In de praktijk was dit ook wel eens het geval doch bleken de sterkste fietsers te moeten trappen en de overige 2 kregen of een plek op de fiets of intervallend lopen. Jammer dat we hier niet dieper de groeve in mochten abseilen of klimmen.

Hoezo abseilen…..

Waar zij vandaan kamen was een raadsel. Waarschijnlijk een doorsteekje zoals aanvankelijk in het roadbook bedoeld.

Goede voeding is van belang.

Loop je je de naad uit de broek….. zoekt aanknopingspunten……honger en dorst en daar zitten ze…..

Kaart Grenspaal 790 CP33 t/m 37

Het team van ICT presteerde goed. Ulrik kijkt wat sombertjes toe. Een topklassering zonder mij? Of dankzij een adequate begeleiding…….

Kaart Vreden  tot instap kayak

Baks logistiek is goed bezig. Na een diepgaande studie gevolgd te hebben in de winterperiode achtten zij zich bekwaam genoeg om deel te nemen. Resultaat was ook een boven verwachting goede klassering.

Ook de organisatie heeft haar moeilijke momenten onderweg…… In hartje Vreden wachten op de eerste teams pal naast de Berkel. ‘n Glaasje dropwater kregen we aangeboden door de waard. Een gewaardeerde cursiste had me van de winter ook al eens op een flesje van dat eigen brouwsel gefêteerd. Lekker man…!

Bij aankomst in Vreden ontvingen de teams een heel pak kaarten en opdrachten.

Zie hier maar eens orde in te scheppen. Bedoeling was dat 2 man direct in de kayaks stapten en de andere 2 met de ATB punten “ophalen”. Ook de 2 kayakkers konden zinvol enkele punten ophalen waardoor de totale fiets afstand aanzienlijk kon worden ingekort. De fietsers hadden de tijd hard nodig. Doel was ook om b.v. bij de zandvang in Rekken elkaar te ontmoeten en eventueel te switchen. De eerste teams kwamen ook redelijk tegelijk in Rekken aan. Anderen hebben elkaar niet gezien of zelfs niet beoogd te zien.

Herman Postel kan dat!

Enkele bruggen waren als roadblocks aangegeven. Dus niet passeren!!

Zo wordt het een duwboot. Dwars door Vreden dat schiet niet op maar veel plezier.

Duwboot

Op het verstrekte kaartje voor de kayakkers was nog een handige by-pass gegeven voor het centrum van Vreden. De Berkel kent daar wat onhandige stukjes. Natuurlijk wil ik de atleten niet te veel ontmoedigen vandaar deze geste. De legenda zat er ook bij. Duidelijk zijn dan de bruggetjes en stuwtjes te zien. De hoogtes tussen de waterspiegel en de onderzijde brug helaas niet. Maar ‘t leek me dat dat wel te bevaren was hetgeen enkelen ook bewezen. Van het eerste tot het laatste bruggetje toch lopen was ca. 250 mtr. De totale afstand 800 mtr. Tussendoor alle stukjes varen kon ook. Alleen voor de echte liefhebbers als Tonny Nahuis en Andre Bleumink. Wat een vastberadenheid.

Thomas trekt forse draaikolken.

Start kayak tot CP42

In het heetst van de strijd effe vergeten de helm af te zetten? of een veiligheids maatregel.  Wellicht ingebouwde airbag. En niet voor niets van er zaten enkele verraderlijke stuwtjes in.

CP43 t/m 46

CP 47, 48, 52 en 53

Buk-ow!!

Scherp toezicht.

Ja dat moest wel misgaan Tonny. Misschien niet bij de eerste maar bij de 2e brug was je aan de beurt. ‘t Gaat ook zo noks….. Maar geen probleem is zo groot of hij vat ‘t bij de horens…  Toch kon je onder alle bruggen doorvaren!!!

Toen… ineeens was hij weg, bleef angstig lang onder….. maar kwam weer boven.   ….en blijft lachen.

en zo kan het ook…. rustig …..met overleg…. en flexibiliteit en…………… weinig volume.

CP49

Punt 57 was een lastige met geografische coordinaten. Principe is, als je er minder handig mee bent, dat, als je deze uittekent je het punt ook ophaalt. Slechts 4 teams hebben zich deze moeite getroost. Je liep er ook niet zomaar tegen aan. Dus 4 moedige teams. (ABCTA, ICT, PreMervo, CDL!!!JK?) Er zat maar 1 geografisch KC in.

ABC Vriezenveen

Een lekker biertje tot slot en lachende gezichten. Petje af voor fam. v.d. Gaast.

Uitslagen ABCTA run 2005.

TOTAAL Route 1 Route 2 deadline Route 3 deadline Hinder-
Memorisatie ATB/loop 13:00 Berkelzomp 19:00 CP’s nissen Extra * Extra *
Tijd
Start CP37 straftijd Finish straftijd straftijd straftijd Bonustijd straftijd
1 ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 14:09 uur 7:00 11:20 0:00 18:54 0:00 2:00 0:15
2 ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10) 18:30 uur 7:00 12:07 0:00 19:00 0:00 6:30 0:00
3 Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 19:49 uur 7:00 12:14 0:00 18:49 0:00 7:00 1:00
4 Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7) 20:17 uur 7:00 11:28 0:00 18:47 0:00 8:30 0:00
5 Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 21:58 uur 7:00 12:06 0:00 18:58 0:00 9:00 1:00
6 Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18) 22:48 uur 7:00 11:48 0:00 19:06 0:12 10:30 0:00
7 Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 23:27 uur 7:00 12:05 0:00 19:39 1:18 8:30 1:00
8 O&O CDL                                           “No Brakes” (17) 23:57 uur 7:00 12:00 0:00 19:29 0:58 8:30 0:00 2:00
9 Nahuis                                                 “D’r An 1” (5) 24:42 uur 7:00 12:31 0:00 19:24 0:48 11:30 0:00
10 Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 25:27 uur 7:00 11:28 0:00 19:24 0:48 11:30 1:00 0:15
11 Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6) 25:42 uur 7:00 12:06 0:00 19:34 1:08 12:00 0:00
12 PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9) 25:57 uur 7:00 12:14 0:00 19:34 1:08 10:30 0:00 0:15 2:00
13 Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 26:42 uur 7:00 12:39 0:00 19:24 0:48 12:30 1:00
14 ABN/AMRO                    “Adsasama” (19) 31:12 uur 7:00 12:59 0:00 19:09 0:18 19:00 0:00 0:15
15 Vertis                                             “Full Speed” (14) 31:45 uur 7:00 12:49 0:00 19:45 1:30 15:30 0:00 2:00
16 Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8) 32:39 uur 7:00 12:06 0:00 20:13 2:26 13:00 0:00 4:00
17 Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21) 33:03 uur 7:00 12:17 0:00 19:31 1:02 16:30 0:00 3:00
18 Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12) 33:18 uur 7:00 12:43 0:00 19:36 1:12 20:30 0:00 1:00
19 Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20) 38:54 uur 7:00 12:50 0:00 19:58 1:56 20:00 0:00 4:00
* Tussen haakjes is het startnummer. Groep 9,11,12,19: Dame(s) in het team
Groep 8,9,14,17: Ongeoorloofd voertuig, op aanwijzing org.
Groep 21: Gebruik auto 3 personen
Groep 20: Gebruik auto 4 personen

Bijgaand aangegeven hoeveel teams procentueel de CP code goede hadden. Duidelijk blijkt dat het % gedurende de dag afneemt.

Vermoeidheid slaat toe, aandacht / concentratie wordt minder, motivatie na de eerste gemiste CP wordt minder etc.

Eerste Etappe Memorisatie.

Ingevulde CP-codes Fals Fals Fals
4 3 10
CP1 CP2 CP3 CP4 CP5 CP6 CP7 CP8 CP9 CP10 CP11 CP12 CP13 CP14
4 7 12 15 1 5 3 6 2 8 13 14 9 10
ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 4 7 15 1 5 3 6 2 8 13 14 9 10
ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10) 4 7 15 3 5 2 8 13 14 9 10
Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 4 7 12 15 3 3 6 2 8 14 9 10
Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7) 4 7 1 15 5 3 6 8 14 9 10
Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 4 7 15 3 5 3 6 2 8 13 14 9 10
Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18) 4 7 15 3 6 2 8 9 10
Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 4 7 15 3 5 3 6 2 8 14 9 10
O&O CDL                                           “No Brakes” (17) 4 7 15 3 5 3 6 2 8 14 9 10
Nahuis                                                 “D’r An 1” (5) 4 7 15 3 5 3 6 2 8 9 10
Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 4 7 15 3 5 3 6 8 14 9 10
Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6) 4 7 15 4 2 8 3 14 9 10
PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9) 4 7 15 5 3 8 9 10
Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 4 7 15 3 5 3 6 2 8 14 9
ABN/AMRO                    “Adsasama” (19) 4 7 3 3 6 10
Vertis                                             “Full Speed” (14) 7 15 3 3 6 2 8 13 14 9 10
Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8) 4 7 3 3 6
Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21) 4 7 15 3 2 9
Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12) 4 7 15 3 3 6 8
Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20) 4 7 3 5 6 8

Etappe 2 Vanaf Winterswijk Centraal naar Vreden.

Ingevulde CP-codes
CP21 CP24 CP27 CP28 CP29 CP30 CP32 CP34 CP35 CP36
33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 33 12 5 9 29 1 4 789A 6 8
Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18) 33 12 5 9 29 1 4 97 6 8
Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
O&O CDL                                           “No Brakes” (17) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Nahuis                                                 “D’r An 1” (5) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 33 12 5 9 29 1 4 OE78 6 8
Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6) 12 5 9 29 1 4 790 6 8
PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 33 12 5 9 29 1 4 789B 8
ABN/AMRO                    “Adsasama” (19) 33 12 5 9 1 4
Vertis                                             “Full Speed” (14) 33 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8) 33 12 5 9 29 1 4 789A 6 8
Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21) 12 5 9 29 1 4 790 6 8
Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12) 33 12 5 9
Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20) 33 12 5 9 1 4

Van Vreden tot de Zandvang in Rekken in de Berkel.

Ingevulde CP-codes
CP41 CP43 CP44 CP45 CP46 CP47 CP48 CP49 CP50 CP51 CP52 CP53
3 31 12 35 6 2 4 95 56 5 3 826
ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 3 31 12 35 2 4 56 5 3 826
ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10) 3 31 12 35 2 4 95 56 5 3 826
Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 3 31 35 2 4 95 56 3 826
Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7) 3 31 12 35 4 95 56 5 827
Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 3 31 12 35 2 4 95 56 5 3 826
Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18) 3 31 12 35 2 4 826
Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 3 31 12 35 2 4 56 5 3 826
O&O CDL                                           “No Brakes” (17) 3 31 12 35 2 4 95 56 5 3 826
Nahuis                                                 “D’r An 1” (5) 3 31 35 2 4
Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 3 31 12 35 2 4 3 826
Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6) 3 12 35 2 4 95 56 5 826
PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9) 3 31 35 2 4 56 3 826
Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 3 31 2 4 95 56 5 836
ABN/AMRO                    “Adsasama” (19)
Vertis                                             “Full Speed” (14) 3
Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8) 3 31 12 35 2 4 56 5 3 826
Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21) 3 31 12 2 4 56 5
Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12) 3
Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20) 3

Van de zandvang in Rekken tot aan de finish in Borculo.

Ingevulde CP-codes Fals
13
CP55 CP56 CP57 CP58 CP59 CP60 CP61 CP62 CP63 CP64 CP65 CP66 CP67 CP69 CP70 CP71
19 4 13 85 69 6 3 26 37 16 5 23 32 1 7 9 Totaal
ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 19 4 13 85 69 6 3 26 37 16 5 23 32 7 9 2:00:00
ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10) 4 13 85 37 16 5 7 9 6:30:00
Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 19 4 37 16 23 1 7 9 7:00:00
Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7) 19 4 69 3 37 16 23 31 1 7 9 8:30:00
Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 16 32 1 9:00:00
Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18) 19 4 13 37 16 5 23 5 7 9 10:30:00
Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 19 4 37 16 8:30:00
O&O CDL                                           “No Brakes” (17) 19 4 13 8:30:00
Nahuis                                                 “D’r An 1” (5) 13 37 16 23 32 11:30:00
Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 19 7 9 11:30:00
Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6) 4 6 3 13 37 12:00:00
PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9) 19 4 13 69 16 10:30:00
Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 19 4 26 37 16 27 12:30:00
ABN/AMRO                    “Adsasama” (19) 85 7 9 19:00:00
Vertis                                             “Full Speed” (14) 15:30:00
Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8) 37 16 5 23 13:00:00
Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21) 4 16:30:00
Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12) 20:30:00
Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20) 20:00:00

Straftijden en bonussen.

Hindernissen 60 min. 0:15 0:15 60 min. 0:15
Route 1 CP22 CP23 CP69 CP19
ongeoorl. onder de Tokkelen onder de Brug K11/K12
splitsen weg door weg door oversteken
Straftijd Straftijd Straftijd Straftijd Straftijd
ABCTA                  “Terreindenderaars” (1) 00:15
ICT                                                    “Is Compleet Topfit” (10)
Agri Oost                                          “Agri Oost” (3) 01:00
Zonne Ei Farms           “Chickenpowers Revenge” (7)
Welkoop Vriezenveen                          “Welkoop Vriezenveen” (4) 01:00
Nutreco                                   “Nutreco’s First” (18)
Berkel Milieu N.V.                  “Berkelboys” (13) 01:00
O&O CDL                                           “No Brakes” (17)
Nahuis                                                 “D’r An 1” (5)
Nutreco                                     “Farmix Unlimited” (11) 01:00
Schothorst Feed                  “Research   Schotzoekers” (6)
PreMervo                                     “Mervo Beesten” (9)
Baks Logistiek                             “Baks team” (2) 01:00
ABN/AMRO                    “Adsasama” (19)
Vertis                                             “Full Speed” (14)
Sonac bv                                      “Botte Boeren” (8)
Tebodin CCE                      “Voorheen CIB” (21)
Schothorst Feed                   “Research   Schot in de Roos” (12)
Cehave-Landbouwbelang      “Z.M.H.U.” (20)

2004 Verslag Vertis

Weg van de snelweg ; Tussen Berkel en IJssel

Door Raymond. Team Vertis.

 Vrijdagmiddag 17 september 16.30 uur, het weekeinde staat voor de deur, de laatste klant heeft net opgehangen, het is de hoogste tijd voor weer een editie van de ABCTA run, de moeder aller survivaltochten, de tocht der tochten, de maker en breker van ego’s.

Wijs geworden door vorig jaar en omdat we dit jaar met de wedstrijd wilden meedoen, was de voorbereiding tip-top. Lukas Klamer had de deur gesloten want al het eten en drinken was aan ons verkocht. Volgens de kenners (weerkamph beweerde ook daarvoor doorgeleerd te hebben) was winnen alleen haalbaar indien van tevoren ruimschoots “gestapeld” was. Vorig jaar was Hans er nog niet klaar voor maar dit jaar was na 4 jaar stapelen voldoende vetreserve gekweekt om “de verschrikking” glansrijk te kunnen doorstaan.

Om 17.00 uur vertrekken we naar Almen, een dorpje vlakbij Zutphen. De route gaat langs Borger waar Dick en Astrid opstappen. Astrid is uiteraard gepokt en gemazeld na haar glansrol vorig jaar. Dick was de laatste dagen al zichtbaar nerveus en moest ook nog langs de plaatselijke fietsenboer om een ATB te lenen. Het bleek een superfiets te zijn, waarmee slechts pijnlijk duidelijk werd dat de angst had toegeslagen. Het gegeven dat hij de beste fiets van ons had gaf net voldoende moed en vertrouwen om niet (net als vorig jaar) ter elfder ure af te haken.

In Almen ontmoeten alle Vertis deelnemers en verzorgers elkaar. De organisatie heeft een tentenkamp opgeslagen rondom een groot kampvuur. Als we kwartier willen maken blijkt dat de wedstrijd weliswaar pas zaterdag begint, maar dat het survivallen reeds is begonnen. Het gras en het onkruid staat kniehoog in de tent. Na het nodige bier, wijn en whiskey blijkt een bed echter een volkomen overbodige voorziening, vrijwel iedereen sliep als een blok. De volgende ochtend worden we om 05.00 uur gewekt en ontvangen vanaf 06.30 uur een briefing in de dinerzaal van een luxe hotel vlakbij. 

Ook dit jaar beginnen we met een “interessante” opdracht, het ontcijferen van een morse-bericht. Full Speed, oftewel Rene, Dick, Ids en Martin gooien direct de handdoek in de ring, pakken daarmee een uur straftijd en gaan overduidelijk gespouterd op weg. De Bikkels, oftewel Hans Noordhof, Hans Weerkamp, Astrid en Raymond laten zien hoe het moet. Koelbloedig wordt de code binnen recordtijd gekraakt door opperste concentratie en goed verdelen van de lees- en schrijftaak, kortom een staaltje teamwork zonder weerga.

Buiten wacht direct de eerste hindernis, een makkelijk net waar overheen geklommen moet worden. In de loop van de dag blijkt ook het overige touwwerk minder zwaar als vorig jaar, daarentegen zal veel meer water overwonnen moeten worden.

Soepel lopen wij van controle punt naar controle punt en al heel snel achterhalen wij team Full Speed.. Onder het natuurlijk leiderschap van Hans W vreten wij het terrein op waarbij de onuitgesproken doelstelling “boven Full Speed eindigen” door ons allen begrepen en gevoeld wordt. 

Al in deze openingsfase van de strijd komen we bij een standaard verschrikking .. de moddersloot. Dit jaar niet 50 meter maar 250 meter. Op sokken en blote voeten klaren we de klus, nu nog kan ik voelen hoe de smurrie tussen de tenen doorglee maar aan het einde wacht een stel droge schoenen waardoor het lopen weer soepel opgepakt kan worden.

Ook het oversteken van de Berkel was onderdeel van de eerste etappe waarbij geen gebruik gemaakt mocht worden van een  brug. Onder grote publieke belangstelling blijkt dat ieder team een eigen “oversteekstrategie” volgt. Full Speed is duidelijk bang voor een nat pak en klautert moeizaam langs een sluis. Schuifelend zoeken ze steunpunten voor de voeten en lopen achter elkaar aan en dus sequentieel naar de overkant. De enige juiste aanpak is natuurlijk de parallelle oversteek waarbij gelijktijdig door het water naar de overkant wordt gelopen. De Bikkels demonstreren een prodigieus staaltje parallelle oversteek met droge schoenen omdat die uitgetrokken zijn. De bodem blijkt bedekt met gladde stenen maar door elkaar vast te houden elimineren we ook dat risico. Al met al een sterk optreden van de Bikkels. Nog steeds vraag ik mij af waarom Full Speed bang was voor een nat pak omdat kort daarvoor reeds door een moddersloot was gewaad.

De tweede etappe blijkt een gecombineerde kano en loop etappe te zijn. De Berkel en het Twentekanaal vormen het schilderachtige décor voor zwaar roerende schippers en 1 teammaat die langs de kant loopt en en-passant nog wat controlepunten moet scoren. De drie schippers zijn verdeeld over een 1-persoons en een 2-persoons kano. Full Speed besluit dat hun navigator, Ids de super-scout, vanzelfsprekend de rol van roerganger moet vervullen en dus de stuurman van de 2-persoons kano moet worden. Rene die vorig jaar nog weergaloze pirouettes ten beste gaf kan geen kwaad als tweede man. Dick heeft het hele jaar in de gym op de roeitrainers iedereen aan gort geroeid en kan dus met 2 vingers in de neus de 1-persoons kano pakken. De praktijk blijkt echter nogal weerbarstig. Zelden is het zo stil geweest in de nabijheid van Dick als na deze etappe. Vanaf de kant was duidelijk waarneembaar dat de rechte rug en de big smile als een flinterdunne façade werden opgetrokken zodra een fototoestel in de buurt was. Laat je niet bedriegen door de foto’s met een lachende Dick .. duizend doden stierf hij om alleen maar Ids en Rene te kunnen bijhouden. Onderwijl kliefde het Bikkel flottielje soeverein door de baren. Astrid en Hans N in de 2-persoons en Hans W in de 1-persoons kano legden een strak en vooral overeenkomend tempo neer. Een enkele keer kwam Hans W naar de kant om met mij ploegberaad te houden om na enige amplificatie de route te vervolgen, loper en schipper hielden aldus het team intact hetgeen de enige juiste  manier is om een survivaltocht te volbrengen. Het pregnante verschil tussen het soepele roeien van Hans W en het zware roeren van Dick schijnt te herleiden te zijn tot het onvoldoende stapelen van Dick. Naar de stellige overtuiging van Hans W is een zwemband het meest waardevolle attribuut in een boot.

Een groot deel van de etappe heb ik, als Bikkelloper, samen met Martin  afgelegd. De afstand was slechts een kilometer of 15 en het gras langs de Berkel en het Twentekanaal was vers gemaaid waardoor wij met 14 in het uur konden draven en ondertussen nog wat loopervaringen en trainingsmethodieken konden bespreken. We voelden ons ook al ervaren omdat we al voor de tweede keer meededen. Alle sterke maar vooral zwakke punten van de overige teamleden werden besproken en uitvoerig becommentarieerd, want wij hadden het al eerder meegemaakt. Maar in werkelijkheid vilden wij de beer voordat we hem hadden geschoten. Een gemiste controle punt en een niet voorbereide persoonlijke-uitrustingscheck zijn uiteraard een smet op het vlekkeloos geachte blazoen. We hebben hard gelopen, erg hard, waardoor er iets teveel bloed naar de kuitspieren en hamstrings ging en iets te weinig naar de hersenen.

De derde etappe dient zich aan, de ATB etappe. De meesten van ons rekenen dit tot hun sterkste punt en verwachten derhalve vanaf dit moment op te stomen in het klassement. Aan het fietsen heeft het niet gelegen. Enkele stukken fietsen Bikkels en Full Speed samen en daarbij wordt tot 45 in het uur gedaan, het snot voor de ogen ! Maar de wedstrijdleiding is leper dan gedacht. De fietsetappe moet op een aantal kaartfragmenten en een luchtfoto uitgevoerd worden, maar waar zitten we op welk fragment. Kortom de fietsetappe win je niet door hard te fietsen maar door de kaart en de omgeving aan elkaar te koppelen. Gelukkig hebben wij met Hans W een native speaking teamlid waardoor omstanders naar de weg gevraagd kan worden, dit blijkt zeker zo waardevol als de kaartfragmenten van de wedstrijdleiding. Overigens blijkt er een team in de wedstrijd te zitten die “bekende voorbijgangers” tegenkomt die bovendien “toevallig” voorzien zijn van kaarten, atlassen en andere uiterst illegale parafernalia. Omdat dit gedrag geheel indruist tegen de geest van de wedstrijd is het team oneervol gediskwalificeerd, met “bad standing” zou je kunnen zeggen.

Wij voelen duidelijk dat onze prestaties achteruitlopen. Controle punten worden gemist, wegen overgestoken die niet overgestoken mogen worden en op menig kruispunt buigen velen zich over de kaartfragmenten om te trachten nieuwe consensus te verkrijgen over de dan te volgen koers. En telkens worden de stukken die we fietsen in straf en hoog tempo uitgevoerd. Al met al een rommelig gebeuren waarbij naar mijn beste weten slechts af en toe duidelijk is waar we ons bevinden. Slechts 1 keer zijn we gestructureerd en goed bezig. Op het moment dat Hans W een zandgat overzwemt buigen de overige Bikkels zich over de kaart om de volgende controle punten te detecteren en in een route uit te zetten. Het lukt, .. we vinden de punten en hoeven slechts met een pontje de IJssel over te steken. Helaas krijgen we straftijd omdat we allemaal hadden moeten zwemmen, bovendien komen we te laat bij het pontje waardoor de oversteek vervalt en daarmee de gevonden punten en onze strategie. Zowel Full Speed als Bikkels gaan niet als de spreekwoordelijke speer en ik ben blij als de volgende etappe zich aandient .. de teamloop etappe.

Etappe vier begint met een zogenaamde memorisatie. Bekijk een minuut lang de kaart met een controle punt. Loop vervolgens zonder de kaart naar het punt en onthoud het antwoord. Kom weer bijelkaar en voeg de antwoorden samen. Een kind kan de was doen, zooooo simpel. Maar wat ging er dan mis ?

De getalcombinatie 33-13 moet ik onthouden en ik doe dat door dit “nieuwe”getal tussen andere belangrijke getallen te plaatsen zoals pincodes van bankpas, brandstofpas, inlog token, Vertis fietsenschuur,  SNS telebankieren, webmail, creditkaart, etc , tja dan willen er nog wel eens cijfers omgedraaid worden. Gelukkig vindt Hans W tijdig een verschuivingalgoritme waardoor de cijfers alsnog op de juiste plaats komen te staan. Het lijkt mij toe dat Hans W in de directie de verantwoordelijke moet zijn voor de financiële administratie, met de jaarrekening controle komt het dan wel goed. De echte loopetappe voert ons over de Gorsselse heide waarbij we overigens tevens een step moeten meenemen. De echte die-hards zoals Martin, Dick en ondergetekende hebben uiteraard geen  meter op de step afgelegd. Overigens demonstreert Hans W mijn gelijk door met step en al een salto mortale te maken over 2 miezerige boomstammen. Gelukkig kan hij de klap goed incasseren dankzij de nodige lichaamsvetten die middels het eerder besproken stapelen zorgvuldig zijn opgebouwd, … een onverwacht voordeel. Door de vele teams rondom ons is het duidelijk dat we midden in de wedstrijd liggen. Ieder team die je middels een confabulatie de verkeerde kant op kan sturen is weer een concurrent minder, maar soms moeten andere onorthodoxe methoden toegepast worden om de concurrentie dwars te zitten. Zo staat Dick minuten lang besmuikt op een sticker naast een heidestruik zogenaamd uitgeput zijn dorst te lessen terwijl om hem heen een concurrerend team wanhopig het controle punt, de sticker dus, zoekt. Het onschuldige gezicht dat hij daarbij weet op te zetten getuigd van een buitengewoon acteertalent. Ondertussen nadert klokslag 18.00 uur waarna de straftijd ingaat, het is zaak om snel binnen te komen. Bikkels en Full Speed komen gelijktijdig bij de laatste hindernis aan, een parcours van zand en water waarbij twee keer een net van ongeveer 4,5 meter hoog bedwongen moet worden. Gezien mijn onplezierige ervaringen met het touwwerk vorig jaar verkondig ik luidkeels dat ik deze traktatie aan mij voorbij laat gaan en de straftijd pak. Hans N is aangenaam verrast door mijn uitspraken en durft er daardoor voor uit te komen dat ook hij een mietje is, ook hij schat de netten in als niet te nemen obstakels. Dan zie ik echter dat Rene met zijn Full Speed makkers de kuil is ingegleden en uit alle macht probeert om het grote lichaam over het net te krijgen. Daar is de ware held aan het werk, eerst op de fiets als tempobeul voorop gaan in de strijd om vervolgens strijdend ten onder te gaan in de kuil. Dat is de instelling die ervoor gezorgd heeft dat we aan de start zijn verschenen. Dingen doen die je niet leuk vindt, of die te zwaar zijn, of die je angst inboezemen, maar die er juist daardoor voor zorgen dat je door een golf van voldoening overspoeld wordt als je het wel haalt omdat je onderweg dacht … de dood of de gladiolen ! En dus gaan de Bikkels gevieren de strijd aan. Waar Hans N en ondergetekende op uiterst onelegante, door angst ingegeven, wijze over de balken “hupsen”, weet Astrid de vele omstanders te boeien door boven op een balk een rechtstandige zweefstand te maken … chapeau !

Nadat we strompelend over de finish zijn gegaan worden rondom het kampvuur de sterke verhalen uitgewisseld. Die zijn niet het vermelden waard want sterk gekleurd en daardoor van een bedenkelijk laag waarheidsgehalte.

Rest mij nog de evaluatie van de individuele deelnemers. We hebben de wedstrijd harder gemaakt door sneller te lopen, sneller te fietsen, scherper te letten op controle punten en daardoor beter te presteren.

Rene, zal binnen ABCTA in aanzien stijgen omdat “zijn” Vertis mensen meer strijd brachten, zijn ogen glommen zichtbaar.

Martin, heeft ook aan het einde van de dag een gezicht waaraan de inspanning niet is te zien daaraan kan elk teamlid zich optrekken.

Dick, bracht de mooiste fiets aan de start, wierp zich met hart en ziel in de wedstrijd, hield vaker dan normaal zijn mond en toonde zich een waardevolle teamspeler.

Ids, kwam volledig geprepareerd aan de start met paspoort tot en met EHBO kit, de scout par excellence loste als kundig navigator volledig de verwachtingen in … in alle rust, mind you !

Astrid, zal nooit opvallend de leiding nemen maar praat altijd mee en heeft onwillekeurig invloed op alle beslissingen. De vrouw als sterke factor ipv zwakke.

Hans W, heeft bewezen dat stapelen loont maar heeft wat mij betreft vooral bewezen dat nadenken loont … goed lezen, dan analyseren en vervolgens actie.

Hans N, bewees de sportman te zijn die we hadden verwacht, taai en met veel inhoud en weinig praatjes. Als de wedstrijd 3 dagen duurt … neem dan Hans mee.

Raymond, blinkt nergens in uit, levert overal commentaar op maar geniet van het afzien en weet dat over te brengen op de rest waardoor  doorgaan geen optie is maar een gegeven.

Volgend jaar een top-10 notering,

Raymond