Categoriearchief: 2008

De kennis en vaardigheden van een ” Wilderness guide”

Navigatie te land en op het water
De Wilderness Guide is een expert in het gebruik van de meest voorkomende navigatie middelen zoals de kaart, het kompas, hoogtemeter, gps, horloge etc. Voorts is hij getraind in het navigeren zonder al deze middelen. Waar ook ter wereld zal hij zijn weg weten te vinden met alleen de natuur als navigatie instrument, niet alleen door het hooggebergte, maar ook met de kajak of kano op snelstromende rivieren, langs zeekusten of door de onmetelijke wouden. 

Praktische Meteorologie
Een weersverwachting opstellen en hoe te verwerken in het routeplan is een tweede natuur voor de Wilderness Guide. Elke ochtend controleert hij de barometer, observeert regelmatig gedurende de tocht wolken en wolkvorming. Voorts betrekt hij windrichting en windsnelheid, de temperatuur voor elke denkbare hoogte in de bergen, de gevoelstemperatuur en op de grote meren en op zee de golfhoogte in zijn weerrapport. Hij heeft inzicht in lokale en grotere weersystemen. Dan pas wordt een beslissing genomen of een tocht door kan gaan of niet. 

Leiderschap

Onder extreme omstandigheden en noodsituaties krijgt de Wilderness Guide soms te maken met abnormaal menselijk functioneren. De gids weet in extreme omstandigheden en noodsituaties het hoofd koel te houden en de juiste maatregelen te nemen. Hij schat in hoe zijn groepsleden kunnen reageren, herkent karakterprofielen en heeft kennis en ervaring met conflictbeheersing, feedback geven en ontvangen. Hij observeert het groepsproces en stuurt eventueel bij. Hij weet de competenties binnen de groep te gebruiken om de tocht tot een succesvol einde te brengen. Hij vraagt zich af hoe zijn groepsleden reageren bij het doorschrijden van een snelstromende rivier, tijdens tochten in de bergen, als iemand vermist is of verdwaald raakt, bij noodsituaties op het water of bij ontmoetingen met gevaarlijk wild.

Didactiek
De Wilderness Guide beheerst ook didactische vaardigheden, nodig om zijn groep op de juiste wijze te leiden. Lesgeven, hoe vertel ik het in een logische, maar vooral begrijpelijke volgorde. Hoe bereid ik het nemen van een hindernis voor en hoe instrueer ik mijn groepsleden? Niet alleen lesgeven in de noodzakelijke onderwerpen voor een veilige en succesvolle tocht behoren tot de taak van de gids, maar ook kennisoverdracht van boeiende onderwerpen met betrekking tot flora en fauna, geologie, astronomie en vele andere onderwerpen die tijdens een tocht ter sprake komen. 

Search and Rescue 
Een Wilderness Guide moet altijd voorbereid zijn op vermissing van groepsleden. Volgens vaste procedures worden gegevens verzameld, opsporingsplannen gemaakt en dan zal hij leiding moeten geven aan een zelf geformeerd Search and Rescue team, tevens houdt hij met portofoons en satelliettelefoon met de juiste verbindingsprocedures contact met politie, de rangers, piloten etc. 
Het verzamelen van gegevens over de vermiste vergt ook een gedegen sporenonderzoek. Gegevens afleiden uit sporen is een kunst op zich, maar heel belangrijk om in de huid te kunnen kruipen van de dwaler. Een voortdurende controle op de groep is uitermate belangrijk, maar ondanks dat gebeurt het regelmatig dat in een onbewaakt ogenblik een groepslid de groep uit het oog verliest, dan is het van levensbelang om de vermiste zo snel mogelijk op te sporen. 

Swift Water and Mountain Rescue 
Het lezen van rivieren en getijdenbewegingen langs zeekusten is voor een Wilderness Guide een belangrijke routine. Hij voelt zich thuis op het water en is een bedreven kano- en kajakvaarder en rafter. Van een gids wordt echter meer verlangd: hij moet in staat zijn om zichzelf en zijn groepsleden te redden of in een veilige situatie te loodsen, hij moet een veilige rivercrossing kunnen voorbereiden en uitvoeren, hij weet de gevaren op het water te onderkennen en voortdurend de veiligheidsaspecten te waarborgen. Kortom de Wilderness Guide beheerst alle reddingstechnieken en weet leiding te geven aan reddingsoperaties op het water.
Van de oceaan naar de bergen, het beoefenen van reddingstechnieken in de bergen, snel handelen en reddingsmateriaal gereed maken om klimmers in nood veilig van de wand te kunnen halen, is evenals redding op het water een van de belangrijke vaardigheden van de gids. 

Wilderness First Aid, eerste hulp in de wildernis
Kennis van eerste hulp is evenals alle reddingstechnieken van levensbelang. Bij een ongeval ver van de bewoonde wereld moet de gids deskundige hulp kunnen bieden er van uitgaande dat medische hulp pas na lange tijd ter plaatse zou kunnen zijn. Patiëntenrapporten invullen, grondige onderzoeken verrichten, levensreddende handelingen uitvoeren, de organisatie rond de plaats van ongeval leiden, een evacuatieplan voorbereiden en uitvoeren en nog vele andere onderwerpen behoren tot de verplichte kennis van de gids. 

Wapenkennis
Het omhanden hebben van een vuurwapen is in sommige gebieden een extra veiligheid in verband met gevaarlijke diersoorten. Om de veiligheid van de groep te waarborgen moet een gids in staat zijn om een vuurwapen op de juiste wijze te gebruiken en veilig te vervoeren tijdens tochten door de wildernis.
Voor onderhoud van zijn schietvaardigheid moet hij kennis hebben van de regels op de schietbaan, wapenleer zoals de werking van verschillende wapen, kalibers, ballistiek en schiettechniek. 

Survival
Het kan gebeuren dat door een ongeval de groep zonder uitrusting en proviand komt te zitten. De gids is in staat om met zijn groep zonder voedsel en uitrusting lange tijd te kunnen overleven in de wildernis. Het verzamelen van de fundamentele behoeften; voedsel, water en bescherming tegen extreme omstandigheden heeft dan de hoogste prioriteit. De gids bezit dan ook vaardigheid en kennis op het gebied van jagen en vissen met werktuigen gemaakt van middelen uit de natuur en het verzamelen van eetbare planten, wortels en bessen. Voorts is hij bedreven in het maken van vuur en onderkomens onder alle omstandigheden. Hij weet zijn groep met natuurlijke oriënteringsmiddelen of een zelf gemaakt primitief instrument (zonnekompas van wilgetakken) te leiden naar de bewoonde wereld. 

Samengevat
De gids is in staat te functioneren onder extreme omstandigheden. Stormachtig weer, sneeuw, strenge vorst, weinig proviand vergen het uiterste van de gids. Het komt het er op aan om een groep gedurende lange tijd te voet, per kano of kajak veilig door de wildernis, terug naar de bewoonde wereld te leiden Men kan te maken krijgen met ellendige moerassen, dichte wouden, steile berghellingen, en barre weersomstandigheden. Het regent of sneeuwt soms dagenlang. Groepsleden kunnen verdwijnen en moeten weer opgespoord worden. Soms raken navigatiemiddelen of andere uitrusting verloren. Stormachtig weer, regen en koude eisen vaak hun tol. Toch moet elke dag een routeplan en een weersverwachting opgesteld of gewijzigd worden. Onder deze omstandigheden ontstaan er conflicten, een schone taak voor de gids om deze op te lossen, terwijl hijzelf ook moe, koud en hongerig is. Ondanks de barre omstandigheden zal de gids het hoof koel houden, en alle moeite moeten blijven doen om de groepsleden te stimuleren, te inspireren en op een veilige manier door woest terrein te leiden. Dat kenmerkt de ware gids.

Gids zijn is een boeiend en veelzijdig beroep. Zijn kennis en vaardigheden zijn uniek op dit moment, weinigen beheersen nog de ‘oude kennis’ om op een boeiende en veilige manier ‘moderne toeristen’ een onvergetelijk avontuur te bieden.

Verslag 2008 door : De Organisatie

Fast Forward uit Zwiep won de ABC-run 2008.

Op zaterdag 14 juni 2008 werd 19e ABC-run gewonnen door Fast-Forward uit Zwiep bestaande Herman Postel, Cor Braakman, Jordy Nieuwenhuis & navigator R.Buil.

De start lokatie
De start lokatie

Start.

Na de briefing om 06.30 uur, waarin de laatste puntjes op de i werden gezet, maakten de teams zich gereed voor de start. Hoe de eerste opdracht luidt is dan nog niet bekend. Wel dat ‘t lopend wordt afgelegd, doch niet hoe lang het duurt. Alleen de start plekken dienen om 6:55 uur te zijn ingenomen achter ‘t starthek.

Daar wordt bekend gemaakt dat we met A-B-C CP’s gaan werken. Respektievelijk 50-40- en 30 min straftijd bij missen van zo’n CP. Op de startplek liggen 3 boomstammetjes van 20 kg. Soms wat lichter of iets zwaarder, net hoe je het treft. Met 4 teamleden ligt het eerste dilemma voor. Er moet achter een voorrijder worden (hard) gelopen, ‘n parkoers van onbekende lengte.

  • 07:00 Start op het radiosignaal achter het starthek van de crossbaan in Lochem.

De teams nemen 3 boomstammen van Survival gewicht (20kg) ca 2 km mee al hardlopend over het crossparcours en werpen deze af bij wat later blijkt de laatste CP te zijn.

De voorrijder staat klaar, uitdagend, daar wordt je al niet vrolijk van. Waarom moet hij, juist hij dat doen?

Direct na de start, in volle sprint, stuift ‘t gehele startveld naar de eerste bocht. De organisatie denkt al, als het zo hard blijft gaan zitten we met de middag aan het bier.

De eerste bocht wordt redelijk aangesneden. Geen valpartijen. Het gaat straight op de eerste berg af. Daar ligt ook de eerste mogelijkheid voor een vergrijp, dus de organisatie rent mee. Naar later blijkt zijn er toch nog al wat teams die de verleiding van het afsnijden niet kunnen weerstaan. Enkele tijdstraffen zijn wel uitgedeeld.

Gerealiseerde tijden over het pacours liggen tussen 16 tot 23 min. De geregistreerde tijden worden met 10 vermenigvuldigd. Die extra tijd, van deze factor 10, zit dus in de bovengenoemde tijden in de uitslag. Het verschil wordt dus 10 keer uitvergroot. StayOkay had hier al een voorsprong van 24 min. op de latere winnaar!

Om direct bij de start zo te moeten knallen moet je eerst eigenlijk een goede warming up doen. Geen wonder dat zo snel de verzuring toeslaat. De eersten melden hier al: ” We moeten de hele dag nog!!”

De eerste bult.  Het analyseren van onderstaande foto is een interessante hobby. Enkele waarnemingen:

  1. Team 12 ligt behoorlijk voor in het veld.
  2. Iemand slaat zomaar rechtsaf een shortcut!!!
  3. Iemand met een rode bies op de broek gaat beslist hetzelfde doen. Prijsvraag: Welk team gaat hier naar rechts?  en welke volgt als eerste?
  4. ‘n Chickenpower kijkt naar rechts en denkt: Daar doe ik niet aan mee.
  5. In de diepte doet GMM ‘n stapje rustiger aan. Kijken ondertussen goed naar wat daar boven gebeurt! Onmiddellijk wordt de route aangepast door de regent van het team, of is bij iedereen, 3 min na de start, het lichaam al sterker dan de geest?

Bij zwembad Lochem einde crossloop. Ontvangst van 4 ATB’s en vertrek voor een ATB route van ca 50 km met ca 50 CP’s. Na CP 3 is er een timestamp en start een tijdrit naar de volgende timestamp over een afstand van exact 6 km. Gemeten tijden van 14 tot 21 min. De geregistreerde tijden worden met 10 vermenigvuldigd. Die extra tijd, van deze factor 10,  zit dus in de bovengenoemde tijden in de uitslag. StayOkay vergroot hier de voorsprong nog eens met 17 min. De seconden worden op de achtergrond meegerekend.

In zo’n team heb je absoluut iemand met management vaardigheden nodig.

Toptalent moet je niet verspillen met ‘t zware werk

Ondanks dat wonnen zij toch.

De Belgen waren de snelste lopers met boomstam in 15 min. Wellicht allemaal survival atleten.

De tijdrit. 

Scherp gefocused komen de Belgen al stayerend langs het Twenthe kanaal  en zetten een messcherpe tijd neer.

Gilde Main met het fietsen wel scherp. De snelste tijd van 2:18 kort daarop gevolgd door de Belgen.

Nu nog over dat hek en einde tijdrit. De totaaltijd loopt natuurlijk gewoon door. Na afloop gehoord dat deze 2 tijdparkoersen goed zijn bevallen. Dat werd absoluut als een topper beschouwd.  Doen we dus weer. Volgende keer echter wel na een fatsoenlijke warming up.

Ultieme samenwerking werd er gezocht. Om snel door de zandvang met de opgeworpen hindernissen te komen was ondersteuning van elkaar noodzakelijk.

Elkaar helpen, trek je maat uit de shit.

Grijp je vast aan elke wortel

De CP’s werden overal gezocht. Ook ver beneden peil.  Niet dat ze daar werden gevonden alhoewel er een te water is gelaten.

De CP’s werden overal gezocht. Ook ver beneden peil. Niet dat ze daar werden gevonden alhoewel er een te water is gelaten.

‘t Meesterbrein sparen.

Met de turbo door het water ….

De mooiste shirts van allemaal.

Het enige team dat de navigator spaarde, in plaats van recupereren denkt hij aan geheel iets anders.

Het enige team dat de navigator spaarde, in plaats van recupereren denkt hij aan geheel iets anders.

De beste man wordt gespaard. Hij bedenkt de volgende zet.

De beste man wordt gespaard. Hij bedenkt de volgende zet.

Vanuit de status van een ordinaire zandvang heeft dit gebied in een 10-tal jaren een metamorfose ondergaan. Een prachtig ruig natuurgebied met manshoge grassen, onkruiden, distels, brandnetels en opschietend riet. Mooi om enkele kompas koersjes doorheen te laten lopen.  Dat was dan ook best lastig.

Er werd geschoten en geschoten en uiteindelijk best wel weinig punten gevonden.

Even dacht ik een witte vlag smekend om genade en overgave. Dat kon ik me maar moeilijk voorstellen van die jongens uit Terschuur. Maar je weet het nooit. Later bleek het de voorste post van de kompasloop.

Lostboys…..

Pure opoffering om redding te brengen voor de laatste man.

Psja als je alles uit je armen moet halen…..

Deze hindernis was toch lastiger dan ingeschat.

Chickenpower komt boven zonder ‘t touw te gebruiken. Als je het niet zelf hebt opgehangen is het ook niet te vertrouwen.

Ze vertrouwden ‘t niet meer, Henk Gr. zat aan het touw te trekken en liet plots weer los….

Ook de organisatie kwam nog even een kijkje nemen op dit drukke overtredingspunt. Er wordt nog even oogkontakt gezocht met het arendsjong boven in het nest.

Waarom ter plekke van de CP’s niet gekozen wordt voor een snelle doorsteek valt niet te vatten. Scheelt zeker 2 x 15 minuten.

Het heeft toch ook wel wat, gezamenlijk dat nare stammetje over de finish brengen. Weer een project met veel onbekende fases afgesloten.

11

Team ART ook redelijk gelukkig dat zij binnen zijn. Geen liefhebbers van rekenwerk, dat is bekend. Er kan echter ook meer gerekend worden dan nodig is. In het roadbook zat een pagina met alle geografische coördinaten van het laatste deel. Die kun je allemaal gaan intekenen, het heeft echter weinig zin in blanco gebieden.  Deze pagina was toegevoegd om. indien er over ‘n punt onzekerheid was nog iets te kunnen corrigeren. Anderzijds ook om ‘n team dat het onzinnige tijdsbeslag niet doorziet te verleiden tot ‘t besteden van onzinnig tijdverlies.  Brainwork & Strategy!!

Die blanco gebieden zijn leuk, (of worden door de organisatie leuk geacht) omdat daar het pure kompaswerk te berde kan worden gebracht.

Fysiek was deze run voor de Belgen peanuts. ‘t Zijn stuk voor stuk toppers in het Survivalcircuit van de SBN. Elk jaar in Adegem en Brugge trekken zij de kar bij de organisatie van de run.

Kim en Eline kweten zich goed van hun taak. Met name ‘t onderstel heeft het zwaar te verduren. Prioriteit heeft natuurlijk steeds ‘t op orde brengen van de vochthuishouding. Ook bij dit enthousiaste Nuon teamlid heeft dit de aandacht.

Het is een goed gebruik om na afloop, na ‘t diner en ‘t lessen van de ergste dorst, te verzamelen op een markante plek en de prijzen uit te reiken.

De winnende captains. Herman wilde voor de laatste keer???? nog eens gaan voor de hoofdprijs. Dat is gelukt.

Hier herken ik ook wel iets in. Als je dan na 12 uur strijd je collega voor bent gebleven is dat ‘n grote genoegdoening en kun je weer een jaar vooruit. Ook op maandagochtend  met ‘n groot hart weer naar kantoor.

Frits daar en tegen is alweer druk met de pasta hap. In onze multi funktionele keuken produceert Frits dit jaar voor het eerste met Riny en Joke en zonder de meesterkok Frank een heerlijke pasta maaltijd. Naar verluid hadden nogal wat teams”t varken aan het spit verwacht. Niet geheel duidelijk is waar die verwachting op is gebaseerd. Vorig jaar in Ommen hebben wé ook geen varken gehad. Het is waarschijnlijk ook meer het visuele aspekt dat men zo’n varken wil. En daarvoor is het een heel dure aangelegenheid.

Frits heeft boerenkool opstaan.
U moet de groenten van Frits hebben!

Onze inspannings fysioloog  schrijft voor dat direct na het beëindigen van de inspanning activiteit begonnen moet worden aan de herstelfase. Dit zo mogelijk nog voor wassen en douchen. Derhalve moeten eerst calcium, natrium, vitaminen en vocht huishouding worden hersteld.  Bij binnenkomst  schrijft onze de diëtiste dan ook een pittig soepje voor.  Uit eigener beweging nuttigen velen  ook een drankje van een lokale brouwerij.

Riny & Joke hebben de soep klaar.
Riny & Joke hebben de soep klaar.

't Was best wel een zware dag!
‘t Was best wel een zware dag!    Als een volleerde Achterhoekse, doet zij ook hier mee. Onderweg was zij de aanjager van het team. Nu, na de run, onafscheidelijk van ‘t Grolsche pulleke.

Team GMM was al knap vroeg binnen. Gedesillusioneerd? Moe, de weg kwiet, we weten het niet. Er was nog ruim tijd voor de deadline. Misschien ook was het een meesterzet. De snelste tijd neerzetten. Zij eindigden exact in de middenmoot en zaten als eerste aan het bier

Ietwat pips zitten de Countus mannen er hier bij. Met een verdienstelijke 8ste plek en behouden terugkeer in de bewoonde wereld mag je dat best wat uitbundiger vieren.

Direct na afloop, zoals gewend direkt de analyse van de uitslag. Waar heeft men de punten laten liggen. Zij weten waarschijnlijk meer. 3 aug a.s. volgt hun evaluatie.

Er was nog een stammetje blijven liggen….

Eind goed al goed. psja een schrammetje hou je toch.

Middels deze geste zijn alle medewerkers bedankt!!

Onderdelen Wild. Guide opleiding

Outdoorlessen

Aan de Outdoor mensen zijn onderstaande onderwerpen uiteengezet tijdens ca 40 lessen van 45 min. Het zijn enkele noodzakelijke onderwerpen uit de gidsenopleiding welke deelnemers aan de Outdoor moeten kennen voor een behoorlijke deelname en voor het geval zij ergens alleen voor mochten komen te staan.

  • kaart- en kompas lezen
    •  1:250.000 kaarten lezen.
    • UTM-coordinaten systeem en GMRS systeem.
    • Kompas: uitleg van het instrument.
    • Kompas gebruik.
    • Inclinatie en declinatie
    • Kaarthoeken en kompashoeken. 
    • Kompas gebruik in het veld
    • Afstanden meten in het veld.
    • Snelheden in het veld en calibratie. Terreinomstandigheden: Bebost, alpineterrein, bergop, bergaf, trail, ATV route, gravelroad, verhardeweg. 
    • navigeren
  • weerkunde
    • Wolkenkennis
    • Onweer
    • Hoge- en lage druk gebieden
    • Weer-systemen
    • Wind
  • Routeplan opstellen.
    • Vastleggen elementaire gegevens. Begin- en eindcoordinaten, tijden, koersen, afstanden en (rust)tijden.
    • Vertrek en terugkomsttijden.
    • Achterlaten gegevens bij RMCP of politie of anderen.
    • Omvang van de groep
    • Groepsleden en elementaire gegevens van ‘t individuele lid. Herkennings elementen (kleur haar, ogen etc), fysieke en psychische eigenschappen, allergienen, 
  • eerste hulp in de wildernis.
  • eetbare en geneeskrachtige planten 
  • hoe te handelen bij ontmoetingen met groot wild 
  • veiligheid en survival
  • Kano, kayaktechnieken.
    • Verplichte attributen, naast paddels, reserve paddel, bailor, trow-bag, vastzetlijnen
    • Inrichten en beladen van de kano en kajak
    • kompasvaren, drift, vaarsnelheden zonder en met tegen- en meewind.
    • paddelslagen: boogslag, J-stroke, 
  • klimtechnieken 
    • klimgordel/broekje
    • Flaschenzug
    • ca 8 elementaire knopen.
    • lijnen en belastingen. Dynamische en statische lijnen.
  • wildernis etiquette.
    • Kiezen van een kampplek.
    • Inrichten kampplek
    • Ontsnappingsroutes kiezen voor groot wild en mensen.
    • Base-line uitzetten.
  • opsporen en herkennen van groot wild. 
    • sporen herkennen.
    • verbanden zien in de natuur. b.v tussen wolf en eland. Zwaluw en mug etc. 
  • kamproutines/regels in de wildernis. 
    • Gebruik van materialen.

2008 Lochem-Lochem-Uitslag

ABC-run 2008. Lochem—–>Lochem. Cross terrein

Leo (6)Fast Forward uit Zwiep won de ABC-run 2008.

Voor het eerst werd ‘t waarderings systeem toegepast waarbij voor moeilijkere CP’s welke worden gemist een zwaardere tijdstraf wordt opgelegd. Dat vergt een taktische aanpassing waardoor er nog meer druk op de uitvoering wordt gelegd. In de KIMM of zoals het nu heet the OMM werkt men al weer enkele jaren met dit systeem als een gewaardeerd speciaal wedstrijd onderdeel.  De reakties van de deelnemers hierop waren positief. Er is een simulatie uitgevoerd waarbij alle CP’s weer op 30 min werden gezet. De uitslag blijkt nauwelijks anders. De eerst 5 plekken gelijk en verder enkele kleine wisselingen. Het verschil tussen 1 en 2 was echter slechts 1 min meer. Oftewel 1 uur straftijd minder. Maar goed zo is het spel niet gespeeld.  Reacties omtrent deze variant zijn welkom

De winnaar van vorig jaar StayOkay veroverde de 2e plek en de derde plek werd wederom opgeëist door Chickenpower uit Terschuur

Schermafbeelding 2015-12-07 om 15.33.45

Resultaat van de crossloop op tijd en de tijdrit.

.

  • De ATB route wordt onderbroken door een looproute van ca 6 km met enkele CP’s Vanaf CP 10 tot 11 wordt er gezwommen / door diep water gelopen.
  • Na de ATB route volgt na CP 60 in de Zandvang langs het Twente kanaal, een wirwar van CP’s kriskras door uitermate ruig terrein. ‘n Prachtige omgeving. Totaal ca 10 km  tot het eindpunt via CP88 waar de boomstammen weer opgepikt worden om mee te finishen.
  • De deadlines waren goed ingepland deze run. De eerste 2 geen overschrijdingen. De 3e wel.
  • ‘n Mooie wedstrijd met een mooie winnaar en de topteams toch wel weer in de bovenste helft.  Gilde Main was niet geheel scherp deze dag. Nuon Power 2 helemaal niet scherp. De tijdrit misten zij geheel.  De Nuon teams schijnen wel te hebben genoten.

Mede organisatoren:

Hierbij dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze run. Gezamenlijk is er ca 400 uur besteed. De een wat meer dan de ander maar gezamenlijk was het mogelijk deze race neer te zetten. Gaarne wil ik iedereen hiervoor nogmaals dank zeggen.

Helperslijst  Naam Taak
1 Harry Nijenhuis                Administratie/logistiek/vastlegging
2 Johan Pegge                       Target man, route uitzetten
3 Frits Willems                      Routeplanner, uitzetter, kok & more
4 Kim Slütter                          Medisch team / fysiotherapie /       controlepost +foto’s
5 Eline Zeeboer                    Medisch team / fysiotherapie / controlepost
6 Herman Nijhuis                 Uitslag verwerking
7 Erwin Boers                        Controle / jury
8 Eveline                                   Controle / jury +keuken
9 Jos Middelhuis                  Controle / jury
10 Ernst te Velthuis           Controle / jury
11 Bas Willems                     Controle / jury
12 Mayk Boers                      Controle / jury
13 Marcel Scholten            Controle / jury, Boomstammen etc.
14 Riny Slütter                      Keuken/kok/diner
15 Joke Nijenhuis                Keuken/kok/diner
16 Henk Griemelink           Controle / jury
17 Marinus Mulderij          Voorbereiding / Bivak
18 Frans Blokhuis                Drank  / Bivak
19 Jo van Ijzeren                  Jury Vz
20 Leo Slütter                        Algemene coordinatie
Ook van extern is ondersteuning geleverd. Namens de deelnemers en organisatie daarvoor dank.

Extern
Naam Taak
1 Henk Tragter (Grondweg)                 Onbarmhartig diep graven.
2 Fam. Hogeman Beltrum                      Onbarmhartig zware boomstammen zagen
3 Jan Takkenkamp                                      Diverse transporten
5 Rijkswaterstaat                                        Zandvang verhuur
6 Motorclub Lochem                                Lokatie + crossbaan
7 Zwembad Lochem                                 Douchen
8 Hotel Stegeman Laren                         Ijs tbv koeling drank
9 Tafels & Stoelen                                       Wolsink Vorden
10 Drank Attent “Super” super          Barchem Drankenhandel
11 Diner + toebehoren                           Alles vers van de markt in Vorden
12 Keuken                                                     Timeoutdoorevents

De organisatie.