CP43 v.d. Midwinterrun 2017

Dit blijft toch een intrigerend CP die 43.

Waarom?

Omdat je op zo’n dag, ondanks de ogenschijnlijke nonchalance, toch geconcentreerd bezig bent terwijl je ook loopt te genieten van zo’n mooie vrije zaterdag in de natuur. Onderweg naar Kootwijk, tijdens het motivatie gesprek met Henk, al afgesproken om speciaal te letten op valse CP’s omdat daar een negatieve bonus van 60 min op staat. Oftewel straftijd.

Dat valse CP’s een belangrijk item zijn blijkt wel omdat de helft van de goeie CP’s een valse vakbroeder heeft. Ik telde er later ca 35, ervan uitgaande dat alle valse wel ‘n keer gepakt zijn door deze of gene. Anders zijn er nog meer.  ‘n Valse is dus dubbel zo erg dan ‘n gemiste en de “pakkans” is groot. Meer dan 50% zou ik zeggen omdat ze vrijwel altijd zo staan dat je ze eerder ziet dan ‘n echte. Ook worden de valse CP’s toegepast als de CP moeilijker wordt. Dus b.v. bij:

  • Door de deelnemer in te tekenen coordinaten / Cp’s.
  • Als de lokale situatie ingrijpend is veranderd t.o.v. de kaart.
  • Bij kompaskoersen
  • in het 2e deel van de race als de vermoeidheid oploopt.

Bij oplopende vermoeidheid schik je je eerder in de aanname dat je de echte CP gevonden hebt. Bij elke CP moet je uitgebreid in conclaaf blijven gaan of ‘t de echte is.

Het spelletje is ook meeslepend en boeiend. Daarbij heb ik een maatje die onvervalst ambitieus is. En het spelletje is leuk, wetende hoe de Chickenboys met oude en nieuwe kaarten, met GPS, en niet te vergeten Oziexplorer, deze gegevens voor de deelnemers vastlegd.

Ik weet ook dat het nauw luistert met, oude en nieuwe kaarten (op kaarten is de mapdatum niet de datum dat de kaart is gedrukt!!), drie verschillende stelsels.

De datum dat de kaart werd gedrukt/uitgegeven is alleen van belang voor de gegevens welke op die kaart staan (en die in de laatste maanden / jaren voor het drukken zijn verzameld) en van belang voor de hoek tussen het kaartnoorden, magnetisch noorden  en geografisch noorden.

Rechts boven in de hoek van de oudste kaart welke we kregen staat “Datum van de kaart 1997” en dan staat er nog “ongeveer” onder. We konden aannemen dat bedoeld werd dat de kaart ongeveer in 1997 is gedrukt en de herkomst van de gegevens erop van de maanden en jaren daarvoor zijn. Niet dat je daar veel meer mee kon dan vaststellen dat het de natuur was van meer dan 20 jaar terug.

De andere grotere kaart was van 2015.

De organisatie werkt in Ozie met andere kaarten met “mapdatum” WGS 84.  en de instelling Rijksdriehoek.

Als deelnemer moet je het doen met de gegevens welke verstrekt zijn door de organisatie.  Op het kaartje waar het omdraait staat ook het geografisch netwerk op met de lijnen 52″11,00.0  en 5″46,30.0. Dat is al een vreemde notatie. Het zou er uit moeten zien als 52˚11′ 00.0″ en 5˚ 46′ 30.0″.   30.0″ zijn dan 30.0 seconden decimaal.

Maar goed we namen aan dat we wisten wat er werd bedoeld. Dus hebben we het lijntje voor  5˚ 47′ 00.0″ gedefinieerd. In oostelijk richting moesten we 3,1″ verder. Dus uitgerekend hoever dat is en afgetekend. In Noordelijke richting ligt de lijn 52˚11′ 00.0″  CP39 ligt precies ook op die lijn. Nu nog 4,1″ naar het noorden……hebbes.

Even klicken om wat in te zoomen.

Logischer lijkt nog op het eind van het bosje maar dat zien we ter plekke wel. Vaak zit ie juist niet logisch, zeker niet bij deze boys. Daar aangekomen vinden we no. 30 op de plek waar we ‘m ingetekend hebben. We kijken nog even aan het eind van het bosje maar vinden niets. Later blijkt die nummer 30  dus ‘n valse. Ik heb in Ozie ‘n punt CP43A ingetekend. Daar ligt dit coördinaat als het stelsel op WGS84 is ingesteld. Is het ingesteld als RD dan is het precies op de plek waar 30 hing.  Ik denk dus dat de organisatie het ook zo heeft ingetekend en de CP opgehangen op CP43A met het nummer 28. Aan het eind van het pad en het bosje  hebben we geen CP gevonden. Voor verder kijken naar de plek van 43A was geen aanleiding. Niemand heeft een nummer 28 gevonden dus we weten niet waar de organisatie het nummer heeft opgehangen.  Op de website van de Chickenpower staat weliswaar deze foto. M’n betoog onderbouwd ook dat de werkelijke geografisch coördinaat hier wel ligt.

Als deze foto aan het eind van het bosje is genomen zie je op de achtergrond een perceels grens en een woning / schuur. Is dit in Noordelijke richting? Er lijkt een doorgaand pad tussen twee prikkeldraden te lopen.

Met respect voor de verklaring van Chickenpower, 4.1 had moeten zijn 4.7 ??? Dat is maar enkele 10-tallen meters verder het pad in. Juist ongeveer op het eind van het bos. Aan de sporen te zien hebben meer teams ook aan het eind gekeken.

Wel prijzenswaardig is dat zij met de billen bloot zijn gegaan. Zo’n ramp was dit probleempje ook weer niet. En daarbij: wij hebben onderweg veel meer fouten gemaakt dan de organisatie. Wel in minder tijd: Dat is ook weer waar!

De herziene uitslag, met “ons” op plek 10  is als volgt :

Nog steeds jammer dat we hiermee team 7 op plek 9 niet zijn gepasseerd. Zitten nog 9 minuten tussen. Na CP66 zeiden ze dat ze ook naar de finish zouden gaan doch verdwenen in de tegenovergestelde richting. Het werd hoog tijd: 15:45 uur. Maar ze konden nog hardlopen dus…… Wellicht nog naar CP67 en CP68 gegaan met wat later blijkt: een valse opgehaald op CP67.

Allemaal onzinnige aannames, we houden er mee op en gaan weer aan het werk…..

Bert, Jan, Harry en John en alle helpers bedankt voor de onvergetelijke zaterdag in Januari.

M.vr.gr. GaliLeo & de Mol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.