Diploma uitreiking IWG 2008

Opleiding:  Int. Wilderness Guide. Okt. 2008

IWG (InternationalWilderness Guide) diploma uitreiking bij Canadees restaurant Mondani in Lochem

Zaterdag 29 november ’08 was de dag van de diploma uitreiking (IWG).

Eind september ’08 werd de 100 dagen durende opleiding in de NW-Canadese wilderness onder leiding van Bart de Haas afgerond. Normaal gesproken wordt deze cursus in een aaneengesloten periode gevolgd, doch in mijn geval over 3 jaar verdeeld. Hierbij ook, uit praktisch oogpunt, een aantal theorielessen in Nederland gevolgd. Maar ook in Atlin in het uiterste noorden van  Canada BC tegen de 60e breedtegraad (Yukon) werd nog theoretisch bijgespijkerd.

Toch was de overgrote meerderheid van de lessen in de praktijk, ver weg in het onherbergzame gebied zonder wegen en paden. Atlin b.v. ligt aan het eind van een 100 km lange doodlopende  weg. Vandaar uit worden cursisten met ‘n klein watervliegtuig de wildernis ingevlogen en wordt de opgedane kennis en vaardigheid getest. Uiteindelijk worden de opgeleide gidsen, met deze bagage in staat geacht groepen toeristen op een verantwoorde wijze mee de wildernis, van b.v. Canada, Noorwegen, Zweden, Finland of Rusland/Siberië, in te nemen en er ook heelhuids weer uit te komen. Dit moeten ze dan ook onder extreem moeilijke omstandigheden waarmaken.

Zoals immer leidt elke weg naar succes langs pieken en dalen, zo ook deze, met aan het eind toch de erkenning.

Uitreiking door Paul Hilterman. Canada visum specialist. Toevallig de man die enkele jaren later de PR voor ons regelde (Permanent Residency Canada)

Alhoewel direct na afloop in september ’08 door Bart de Haas, de mind al was opgemaakt en aan alle GIO’s medegedeeld is de feitelijke uitreiking toch de bekroning. Daar ben ik blij mee evenals de 6 andere gidsen.

De uitreiking van ‘t certificaat door Bart de Haas, geassisteerd door mede instructeur Hotze Brouwer als de instructeurs van Taku Adventure. De formele uitreiking geschiedde door Paul Hiltemann en Fred van Cleef (voormalig hoofd van het Canadian Tourism Commission op de ambassade in Den Haag)

Op de achtergrond  nog juist zichtbaar Marc Bezem.

Natuurlijk werden Bart & Hotze ook bedankt voor de wijze waarop zij gedurende 100 intensieve dagen hun kennis en wetenschap hebben overgedragen op de Gidsen in Opleiding (GIO’s) en nu dus IWG’s.

Tijdens m’n 100 dagen durende afwezigheid heeft Riny zich ook zeer verdienstelijk gemaakt. O.a. door een landschap (van het water) te schilderen waarin al hetgeen Bart lief is, is opgenomen.

Prachtig weergegeven de bergen, gletschers, First Island, Lake Atlin met de steeds wisselende vergezichten en de aanlegsteiger. In dit water menig uurtje doorgebracht om kano- en kayak reddingen technieken eigen te maken.

Treffend op dit schilderij ‘t samenzijn met z’n vrouw Karin en dochter. ‘n Intermezzo, in 2007, tussen de trainingen van de resque technieken met canoe en kayak.

Dit schilderij werd Bart overhandigd en is bestemd voor z’n sobere en Spartaans ingerichte cabin in Atlin BC.

=======

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.