Doelstelling abc-run

Doel

Het evenement is de eerste Adventure Race welke in Nederland werd gehouden.  De inschrijving was door de hoge prijzen eigenlijk alleen voorbehouden aan zwaar gesponsorde teams. Bedrijven teams derhalve. Het is ook een ultieme team buildings techniek. 

Nadat in 1992 was deelgenomen aan de Challengers Trophy, een 4-daagse adventure race, werd vanwege het ontbreken van een degelijk vervolg door het ABC team besloten dit zelf ter hand te nemen. Dit onder het mom van dat kunnen we zelf ook wel. Het was natuurlijk vanwege het ontbreken van de financiële middelen minder groots van opzet maar ook aanzienlijk prijsgunstiger. Deelname aan de Challengers Trophy kostte destijds fl 7.500,= voor 4 personen 4 dagen. Het waren voornamelijk door bedrijven gesponsorde teams welke deelnamen. Wij deden mee onder de naam ABC. Destijds de naam van onze werkgever. We werden echter gesponsord door een ander bedrijf welke haar naam niet genoemd wilde hebben. 

De doelstelling van het evenement, ABC-run geheten, is om als team een route met hindernissen af te leggen met kaart en kompas. Deze route is door de organisatie vastgelegd in een roadbook.  Het team moet het gehele parcours met inbegrip van de hindernissen als geheel vinden en afleggen zonder hulp van buitenaf.

De Run  is een 12 of 24 uurs Adventure Raid voor bedrijventeams. De naam geeft het streven aan om tot het uiterste te gaan gedurende de race zowel fysiek als door optimale coöperatie of te wel samenwerking.

Criteria voor deelname zijn affiniteit met de natuur, landbouw en Outdoor. Veelal zijn deelnemers ook mensen waar zakelijke contacten gedurende het jaar mee worden onderhouden. De run is geen bedrijfs sportdag maar gaat sportief en mentaal echt een stapje verder.

 

De start van de ABC-run in "The middle of nowhere"
De start van de ABC-run in “The middle of nowhere”

Ergens in “the middle of nowhere” wordt ´s morgens op ´t kloksignaal van 7 uur het roadbook ontvangen.Op basis van Geografische, UTM of RD coördinaten moeten CP´s op kaart worden ingetekend. Zoals op bijgaande foto, dus niet op een tekentafel maar, met de ter plekke aanwezige middelen. Toch is nauwkeurigheid vereist. De kaarten zijn van allerlei soort met de meest verschillende schalen. Dat is lastig tekenen en rekenen maar ook in het veld lastig inschatten. Soms ook worden gegevens onderweg nog verstrekt zodat op momenten dat de vermoeidheid al is toegeslagen nog moet worden nagedacht.

Dit komt op de eerste plaats door de tijdsduur waarbij fikse fysieke inspanningen en moed worden gevraagd met daarnaast de mentale belasting door het route en CP´s (cheque points)  zoeken en organisatorische problemen oplossen onderweg.

Zeker als de vermoeidheid toeneemt blijkt de concentratie af te nemen, onderlinge afstemming wordt minder, teamleden verzaken in hun taken waardoor weer meer fouten worden gemaakt hetgeen de stemming weer nadelig beïnvloed. Topteams blijken altijd geestdriftig, enthousiast en geconcentreerd. Kennelijk werkend in een positieve spiraal.

Elk jaar wordt een nieuwe run uitgezet telkenmale in een nieuw gebied.

Rond 18.00 uur  wordt de race gestaakt, de stand opgemaakt, en met wat versnaperingen de eindstand kenbaar gemaakt waarna het veelal gezellig is tot in de kleine uurtjes.

Veelal na afloop, als ´t  varkentje gewassen is, is er ´n zwientje” an´t spit. ´n Biertje erbij en de vermoeienissen van de dag zijn zo vergeten.

S_DSC00027

Deelnemers van allerlei bedrijven uit de branche, vakbroeders / concurrenten, leveranciers maar ook klanten en vrienden nemen deel. Sommigen reeds vele jaren.

IMG_2332

Inmiddels is de run voor de 19e keer gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.