Tag archieven: ForFarmers

“Overleven als bedrijfscultus. okt ’96

Dat de Nederlandse landbouw reeds jaren onder grote druk staat behoeft geen betoog. De hedendaagse agrariër pijnigt dagelijks z´n hersenen om op creatieve wijze antwoorden te vinden op de problemen welke vanuit de omgeving worden opgeworpen. De industrieën welke in de bedrijfskolom met hen verbonden zijn ondervinden gelijke impulsen. Binnen de slacht, melk en voedselsector wordt warm en koud gesaneerd. Alleen zij die zich hier het best, het meest creatief op hebben voorbereid en over de meeste weerstand beschikken overleven. Kortom om te overleven moet je alert en fit zijn. Het is een “Survival of the fittest”.  

Ook binnen ABC manifesteert zich het besef dat we ons moeten inrichten voor zware tijden. Dit zowel in bedrijfseconomische als in mentale en fysieke zin.  Het is niet verwonderlijk dat binnen het agrarische milieu in de Gelderse Achterhoek zich een tak van sport heeft ontwikkeld welke veel van deze overlevingselementen in zich draagt. De survivalsport.

´n Achttal jaren geleden is deze sport in Beltrum ontstaan als uitvloeisel van het uitzetten van het spoor voor de slipjacht. De huidige slipjacht draagt weinig kenmerken meer mee van de oorspronkelijke drijfveer. De drijfveer voor de vos echter des te meer.  Inmiddels is uit de media bekend tot welk een slopende strijd, de hieruit ontstane sport zich heeft ontwikkeld.

Binnen ABC  selecteerde zich een flinke groep die deze uitdagingen durfden aan te gaan. Op zondag 5 januari 1997 wordt wederom “De strijd tegen de elementen” in Beltrum, de bakermat van de survivalsport, gehouden.

Onder veelal barre omstandigheden, ijzige kou, regen en wind wordt een parkoers afgelegd van vele uren door bossen, maisvelden, sloten en waterplassen “opgefleurd” met een 70-tal loodzware touwhindernissen, boomstam-lopen en -hakken, onder bruggen en dóór duikers tot tegen het invallen van de duisternis de finish moe maar voldaan wordt gepasseerd.

Door de organisatie in Beltrum is dit jaar inschrijving mogelijk gemaakt voor bedrijventeams waarvan ook ABC gebruik heeft gemaakt. ´n Tweetal teams van 4 personen zijn ingeschreven. 

Heeft u zondag 5 januari a.s. even de behoefte ´n frisse neus te halen doe dit dan in Beltrum!

Tot ziens in Beltrum, Leo Slütter