Categorie archieven: 2006

IWG Deel 1 Wilderness Gidsen Opleiding.

Survival training Canada half aug. – half sept. 2006

Van 11 augustus tot 11 september 2006 deelgenomen aan een speciale 29-daagse survivalexpeditie door de Canadese wildernis. Niet rennen en klimmen door het bos, maar een échte overlevingstraining (theorie, praktijk en real-life) met ‘n echte 14-daagse overlevingstocht terug naar de bewoonde wereld in 3-tallen of single! 

We starten met een 45 min durende vlucht met ‘n Beaver (ca 6 persoons één motorig vliegtuig) en “vliegtuigcrash” op Simpson Lake in de ongerepte Wildernis, een redding en vervolgens een 14 daagse voettocht terug naar de bewoonde wereld. Voor ongerept moet je de korte eruptie (Goldrush) eind 19e eeuw (ca 1895) even vergeten. Ook de regio rond Atlin is behoorlijk op de kop gezet bij het zoeken naar goud. De grote koorts verdween snel mede door het onbarmhartige karakter van de natuur aldaar en het klimaat. ‘s Winters is het ‘smerig’ koud. Het 250 km lange en 10-15km brede Lake Atlin vriest dan moeiteloos dicht.

Wachten op ‘t koud buffet maar dan is tie ook op maat

Onderstaand de satelliet foto met links boven Atlin BC niet ver van de golf van Alaska de noordelijkste regionen van de Pacific Ocean

 In onderstaand kaartje ligt bij de tekst “start” ‘t vliegveld van Whitehorse en “end” is Atlin op een afstand van ca 200 km. In Atlin begint de “expeditie”. Let wel: afstand van b.v. Calgary naar Whitehorse bedraagt “slechts” 2.300 km

Atlin ligt op ca 59˚33′  Nb ( Noorder Breedte) en 133˚ 42′ WL (Wester Lengte). Dat is voor onze begrippen “ter hoogte” van Oslo in Noorwegen. 

De Canadese Wilderness survival overleefd. 

Het avontuur begint met de reis  naar Atlin in het uiterste Noorden van British Columbia Canada met de vlucht Amsterdam-Vancouver en vervolgens na een overnachting doorvliegen naar Whitehorse (Yukon Territory) op 11 augustus 06. Vandaar 200km met ‘n busje naar Atlin (Locatie Taku Adventures) vervolgens nog 4 km verder naar de cabin tegen de heuvel met uitzicht op Lake Atlin en Mount Atlin.

In het midden, aan de oostzijde van Lake Atlin, ligt Atlin. Een klein dorpje met een kleine 500 inwoners (permanent residents). De meeste bewoners zijn van de Taku River Tlingit First Nation.

Vanaf Whitehorse (Y) dus in oostelijke richting naar Watson Lake. Na ca 100km Highway bij Jakes Corner naar het zuiden naar Atlin ook weer 100km. Dat is een doodlopende gravel road. Het 2e gedeelte hiervan slingerend langs Lake Atlin tot in Atlin dat weer halverwege aan de oostelijke kant van het meer ligt. Vervolgens kun je nog ca 25 km verder langs Lake Atlin (eigenlijk ‘end of the road’) waarna de road echt eindigt bij Warm Bay. Daarna vele honderden kilometers niemandsland, wildernis, bossen, moerassen, bergen, ravijnen, (soms zeer brede en snelstromende) rivieren en gletschers.

 • Op maandag 11 september 06  teruggekeerd van deze “4 weken durende trip” . Hiernavolgend een impressie van de ervaringen.
 • 4 weken in het spoor van beer, eland, wolf en……de Haas! ” Zo omschrijft de Haas zijn Wildernis Survival Event. Onderdeel daarvan is “de omgang met groot wild”. Natuurlijk wil je een beer zien maar als de confrontatie daar is zonder hek of berenkuil dan ben je klein in de natuur. 

Na een week training in de meest elementaire vaardigheden voor een verblijf in de wildernis vertrokken we in groepjes van zes man met een zware rugzak van ca 23 kg met ‘n Chessna Beaver, naar een meertje in de wildernis. Ik had de kaart 1:250.000 van te voren nauwgezet bestudeerd zodat ik na ca 30 minuten vliegen precies wist in welk Lake we “gecrashed” neerkwamen. Namelijk Simpson Lake.

Elk vierkantje op de kaart van 4 cm is 10x10km. Dan staat zeker elke boom er niet op.

Na een week van theorie en voorbereidingen worden we in twee groepen van 6 personen uitgevlogen naar Simpson Lake. ‘n half uur vliegen.

Ogenschijnlijke rust doch, nader bezien, heerst er nervositeit voor de start, vlucht naar de “crash”

Wij vliegen oostelijk van de gletschers naar Simpson Lake. Van te voren heb ik de 1:250.000 kaarten wel zo intensief bestudeerd dat ik eigenlijk precies weet waar we zijn geland. Toch schetsen we een kaart om een route uit te stippelen naar Kutai Lake.

Omdat ik de zwaarste was van de 8 kreeg ik een plek voorin…….vanwege de balans in het vliegtuig. Derhalve had ik zicht op het landschap en kende de landingsplek. Natuurlijk nam ik waar dat we over de oostelijke oever van Lake Atlin vlogen, ongeveer 45 min. Met 100km/uur zo’n 75 km. Nou teken maar uit. Maar met de vlieg ervaring, de crash, het natte pak, gekleed zwemmen met zware schoenen en vervolgens hout verzamelen en vuur maken, voor velen voldoende reden om niet meer nuchter na te denken.
De piloot stopt de motor en zet ons af …… oftewel hij gooit alle rugzakken in het water en roept “Its a crash, safe yourselves, Swim to shore.

Nadat ieder voor zich z’n tentje had opgezet, iets droogs aangetrokken, vuur gemaakt en de kleding te drogen gehangen begon de maag te knorren.

Het was inmiddels rond 16 uur en we hadden na 7 uur ‘s ochtends niet meer gegeten. Dus werd het tijd om m’n vis spulletjes te pakken en te gaan vissen. Na ‘n uur of drie rond 19 uur riep Bart iedereen bijeen. 13 personen. “Wie heeft er iets gevangen?” was z’n vraag. Twee antwoorden bevestigend. 3 waren er nog niet aan vissen toe gekomen. Dus Bart zei:”Smakelijk eten jullie twee en de rest goede vangst!” en weg was hij.

Rond 22 uur had ik ook een forelletje te pakken. Zo’n 20 cm lang. Schoongemaakt en boven m’n vuurtje gaar gestookt. In zes stukken verdeeld waarvan er 5 ingepakt in m’n rugzak gingen. Nog 5 maaltijden te gaan. Dus uiterlijk overmorgen na de middag moest er aanvulling komen. Dat geeft rust….. een beetje. Het 6e stukje + kop en graat in de mok en ‘n vissoepje van gemaakt. Dat smaakte best in het schijnsel van het vuur. Vervolgens de slaapzak in en slapen in de natuur onder een mooi sparretje.

Onze kaart, zelf verder in te tekenen.

We verbleven ‘n dag op de plek aan Simpson Lake. Bezig met positie bepalen, kaartje intekenen, route bepalen naar Kutai Lake, 3 persoons teams indelen, vissen, kampvuur brandend houden. Kamp etiquette leren. Vervolgens in kleine eenheden verder trekken.

We vlogen de eerste tijd parallel aan de oever

Al meer dan 12 uur zit ik op m’n eenzame post langs de Silver Salmon Creek op een plek 300 meter voordat deze uitstroomt in Kutai Lake. Het is doodstil in de Canadese wildernis juist voor de duisternis op 100 km van de grens met Yukon Territory NW Canada. Zo nu en dan zie ik en ‘s nachts hoor ik zalmen langs zwemmen naar de paai plekken in het meer. Meer dan 3.000 km stroomafwaarts zijn deze survival atleten de Yukon op gezwommen dus tegen de stroom in, nog 500 meter en dan kan er gepaaid en bevrucht worden. Dan rest slechts te sterven.  Ik heb juist deze plek uitgekozen om tot volstrekte rust te komen, te genieten van en na enkele uren onderdeel worden van de natuur en om de grizzly te zien. Achteraf realiseer ik me dat ik die wens met iets te veel bravoure was geuit……. in de gedachte dat ‘t wel heel erg toeval zou zijn als tie ……

Uitzicht op Silver Salmon Creek, de grizzly loopt hier dagelijks langs speurend naar zalm…
 • Plons, plons plons, plons, Ik hou m´n adem in en luister nog een keer: Plons, plons plons, plons, ik hoorde ´t nu toch duidelijk. ´t Was al koud die avond en stil zitten vanuit m´n strategische positie deed me de rillingen over de rug lopen. Dus was ik in de nauw sluitende mummie slaapzak gekropen. Links en rechts kijken was met capuchon nauwelijks mogelijk. Ik trek in één ruk de capuchon van ´t hoofd. Plons, plons plons, plons, ik draai m´n hoofd naar links en……. werkelijk langs de Creek, met  ijzige kalmte, komt de koning van de Canadese wildernis aangeschreden. ´n Grote weldoorvoede grizzly beer. Nog 60 – 70 mtr verwijderd. De ademt stokt me in de keel en m´n hart ratelt naar 180 slagen/min.  
 • Doodstil en onbeweeglijk volg ik deze gigant op z´n jacht naar zalm. Het is nog redelijk licht zo juist voor zonsondergang. Ik durf geen foto te maken bang dat ´t mij nog onbekende toestel flitst, met onbekende gevolgen maar de beelden die ik zie branden in m´n geheugen. Vanuit m´n positie komt hij steeds dichter bij, midden door de Silver Salmon Creek, dicht (10 mtr) voor mij langs naar rechts richting de fuik waar de zalmen niet verder kunnen en hij z´n slag kan slaan. Hij loopt, links en rechts loerend naar zalm en ruikend naar onraad verder tot exact het punt waar Froukje, de friesche studente, gister stond en terugkeerde naar de visfuik. Op het punt precies westelijk, exact op de wind vanaf mij, richt hij z´n kop op, snuift kort en draait onmiddellijk z´n kop dodelijk precies in m´n richting. Ondanks de instructie om oogcontact te vermijden kijken we elkaar 1-2 seconden, ´t lijkt een eeuwigheid, recht in de ogen. Dan draait hij zich om en verdwijnt, soepel op de kant springend, aan de overzijde van de Creek tussen de wilgenstruiken. Z´n brede rug drukt eerst ´t bos uit elkaar om vervolgens met enig gekraak van takken in het hoger opschietende bos te verdwijnen.
 • Waauw, holy shit wat ´n intense confrontatie. M´n hart bonkt nog tijden na. Schichtig loer ik telkens richting het gat in het gebladerte alwaar het beest verdween. Zou ie terugkomen? Langzaam normaliseert de ademhaling, op 10 meter , zo´n beest, zonder ´n dik hek of een een diepe kuil ertussen. Dat is toch wat anders dan in de dierentuin. De ontmoeting verliep zoals Bart had verteld zoals vele normale confrontaties verlopen. Maar wat is normaal, niet alle beren zijn hetzelfde en zij reageren allemaal naar gelang de omstandigheden en hun aard. Ik gaf hem de gehele wilderness als vluchtroute en kon zelf alleen hoger de boom in al zou dat nog knap lastig zijn met de koude strammer wordende ledematen en een lastige klimboom. Dat had ik van te voren al bekeken. 
 • Nog zeker een uur zit ik de ontmoeting te verwerken………
 • In Google Earth de kampplaatsen en de route geplakt. 
 • Hieronder het uitzicht vanaf de locatie van waaruit Bart de Haas z´n ontberingstochten opstart. Oftewel vanuit z´n cabin in Atlin met uitkijk over Lake Atlin (in het indiaans betekent dit : ontiegelijk groot tering meer) in het uiterste noorden van British Columbia Canada. `t Kan er spoken, windkracht 6 en toevallig even in het midden ,……..dan berg je maar of de natuur doet ´t..

Natuurlijk de vraag: “En  eh…. heb je een beer gezien? Ja dat kan ik bevestigen. Meerdere keren zelfs. Onvoorstelbare intense momenten waren dat. Als de grizzly´s “volgens afspraak” handelen dan verdwijnen zij na contact en identificatie snel in de wilderniss. Maar deze koning van de Canadese Wildernis laat zich niet ketenen in standaarden en is onberekenbaar.

 • Maar ook de onnavolgbare schoonheid op elk uur van de dag. Om stil van te worden. Onderstaand vanaf ons visstekje aan Kutai Lake. Van de zonsondergang viel uren te genieten als er toch weinig meer te overleven was.  Weinig te overleven….. kijkend naar de zonsondergang wel actief blijven vissen naar met name snoek. De zalm bijt niet meer. Ook dat is wellicht de efficiency van de natuur, vlak voor het eitjes leggen, paaien en vervolgens sterven is eten niet meer zinvol……
 • ´s Avonds laat en ´s ochtends vroeg beten de snoeken ´t best. We hadden enkele specialisten in de groep die zich snel ontwikkelden in het vangen van snoek en waar ik veel van opstak.

Verslagen van deelnemers.

 • The Ultimate Coöperaton Raid 2006. 
 • Op verzoek zonden een aantal teams hun ervaringen in. Altijd leuk om van andere deelnemers te horen hoe zij de run hebben ervaren.
 • De maand na de run had de webmaster even nodig om op adem te komen. Ook om zelf deel te nemen aan een evenementje en de voorbereiding daartoe. Nu daarvan de wonden zijn gelikt, en de temperatuur aanvaardbaar, is de tijd daar om met het verleden in het reine te komen.
 • De uitslag was al tot stand gekomen aan het eind van de dag. Het team van ForFarmers werd winnaar. Niet door een snellere koers te lopen maar door minder verlies CP’s. 
 • Punt uit het reglement, en van bespreking is natuurlijk de straftijd voor het fietsen waar dat voertuig niet was voorgeschreven. Het was zoals gezegd niet de bedoeling en het ware beter geweest dat uitdrukkelijker te stellen. Dat neem ik me zelf kwalijk. Anderzijds …… punt erachter. Wellicht had ook de straftijd zoals in het reglement staat zwaarder aangerekend moeten worden. De top 2 teams hebben er in ieder geval geen ge(mis)bruik van gemaakt.
 • Ander punt is ‘t abseilen. ‘n Prachtig onderdeel om toch wat druk te zetten. Door het zorgvuldige werk trok dit wel wat tijd. Meer dan gedacht en meer dan Willy ter Selle had gedacht. Daarom moest de keus wederom worden gemaakt om slechts 2 man dit te laten doen. 
 • Ook het team Fun4us genoot buiten mededinging. Dat ik hen hoog in moest schatten was me duidelijk. Zelf waren zij nog niet zo overtuigd vanwege de voor hen relatief onbekende benadering van deze Adventure race. De kopman heeft ‘t niet zo met rekenwerk rond de 3 coördinatenstelsels en verschillende schalen. Ik ook niet. Veel kun je, met ervaring, afdoen met schattingen.

Hij houd van het kompas dat was me bekend en hebben we gemeen. Vandaar het idee om toch enkele GPS puntjes in te voegen. 4 stuks, niet te veel om veel te verliezen als het geheel niet gaat en genoeg om deelnemers onder druk te zetten. Wat is er nou vervelender dan vol adrenaline onder tijdsdruk de gebruiks aanwijzing van zo’n apparaat te moeten lezen met als doel om dat rotding goed te bedienen. Ik moet er niet aan denken…. Ook hij had er z’n pappenheimers voor ingehuurd.

—————————

Fun4us, team 25

Hallo Leo,

Graag wil ik nog even reageren op de race. Ik weet zeker dat ik voor het hele team mag spreken wanneer ik zeg dat we genoten hebben. Dat we niet meedingden naar de prijs of het podium heeft geen seconde invloed gehad op het plezier en de motivatie. Wellicht was het leuk om in je slotwoord te hebben gehoord dat we onofficieel de tweede plaats hadden behaald maar anderzijds zou dat nu net het gevoel van iemand anders z’n prestatie deels teniet hebben gedaan. Dus ik denk dat dit een goede keuze is geweest van je. Goed ingeschat.

De punten hingen goed, het was uitdagend, soms frustrerend natuurlijk, we hebben ook onze fouten gemaakt en dus geleerd (vooruitzien met kajakken en elkaar ontmoeten), het weer was goed, het zwijn was super, de douche ook, de organisatie en organisatoren waren tof en vriendelijk maar je race heeft bovenal aanspraak gedaan op onze teamvaardigheden, inclusief Rob onze verzorger. Veelal loopt men een beetje achter de kaartlezer(s) aan maar in dit team moest echt aanspraak worden gedaan op alle kwaliteiten. Dat maakt het zo leuk. Iedereen had een functie in het team en dat maakte dat we het als team van vijf personen zo leuk hebben gevonden.

Sterker nog, ondanks dat iedereen het erg druk heeft met z’n eigen leven ziet het er naar uit dat dit team weleens vaker wat samen zal doen, al is het maar omdat het gewoon gezellig was.

Dus, bedankt voor het te gast mogen zijn bij dit mooie evenement waarvan de organisaties van sommige Adventure Races nog heel wat kunnen leren. Wie weet mogen we ooit weer met je meetrainen maar wanneer dit niet past in je visie en opzet van de race dan respecteren we dat volkomen. Desnoods gaan we van baan veranderen en aansluiting zoeken in jouw sector hahaha…………

Bedankt en groeten,

Winfried Bats

www.bats.nl

———————–

We vonden het leuk om jullie team als referentie binnen deze wedstrijd (welke geen wedstrijd is) te hebben. Er is bij ons begrip dat veel teams ‘t evenement zien als een dagje uit. ‘k Denk dat teams al te snel ‘t idee heeft dat men buiten de ere plaatsen valt omdat er al eens een steekje is gevallen onderweg. Constant elke seconde benutten om progressie te maken en hierbij alle teamleden in te zetten levert over de gehele dag uren tijdswinst op. Het is jammer dat veel teams niet in de gelegenheid zijn om dat waar te nemen.

Als jullie positie niet past in onze visie dan moeten wij wellicht onze visie aanpassen. Dat zou al sneller kunnen zijn dan we denken…..

Groetjes Leo

=============================

Baks team

Hoi Leo,

Ik wil Jou en de rest van de organisatie namens het Baks Team bedanken voor het organiseren van een fraaie en zeer afwisselende run van dit jaar. Het was een mooi parcours met een groot aantal originele hindernissen (abseilen, memorisatie en paalklimmen) en opdrachten (gps) onderweg. Helaas is mede door de kramp verschijnselen van ondergetekende, in het laatste deel van de run veel tijdverlies opgetreden waardoor we deadlines en veel checkpoints niet hebben kunnen halen. Ondanks dat zijn we zeer tevreden over de klassering. Eerste deelname in 2005 waren we 13de nu zijn we op de 7de plak geëindigd. Dit daagt ons uit om volgend jaar voor een top 5 klassering te gaan. Mijn opmerking dat een uur straftijd te weinig is voor het gebruiken van de fiets tijdens de laatste etappe is wel gemeend, maar had ik beter niet kunnen maken. Uiteindelijk beslist de jury, en zo moet dat ook zijn. Ik had je beter kunnen bedanken, In de geest van het spel moet het zo zijn dat meedoen belangrijker is dan presteren. Echter ben ik soms iets te fanatiek. Achter af had ik die opmerking ook liever niet gemaakt. Omdat het organiseren van zo’n run enorm veel tijd en inspanning van de organisatie vergt. Achteraf bekeken was het wederom een geweldige dag waar we weer veel ervaringen hebben opgedaan.

Leo bedankt en hopelijk tot volgend jaar, Groeten Peter te Morsche

—————————-

Ben het wel eens met je opmerking over dat uur, ik had zelf duidelijker moeten zijn in de instructie. Teveel ‘t idee gehad dat ‘t logisch was.

Leo

================================

The best team from foodvalley, CHICKENPOWER , schreef onderstaand verslag.

Ogenschijnlijk aardige kwajongens van de Veluwe maar ook echte boefjes

Ongeveer een half jaar na  de midwinterrun was het weer tijd voor een wandeling en een fietstochtje waarbij dan genoten kon worden van de prachtige boerderijen en de onverstoorde natuur in de omgeving van de Berkel. Zoals wij gewend zijn is het altijd prima vertoeven onder de algemene leiding van het ForFarmers promotieteam. Zo ook deze dag hadden wij ons weer aangemeld en zowaar zijn wij uitgenodigd om deel te nemen aan deze activiteit.

Zoals ondertussen door ons ook als normaal wordt ervaren is het niet kunnen vinden van de startplaats! Wat toch altijd weer dat extra stukje spanning geeft om goed te presteren.

Dankzij onze kalmte en rust kwamen we toch nog op tijd voor de briefing.

Dit keer hadden wij onze eigen tafel meegenomen wat door het ForFarmers team niet gelijk begrepen werd, maar door onze kalmte en rust kwam ook dit weer goed.

START

 Veel punten intekenen met diverse grid-lijnen en schalen. Mooi om te doen met dit prachtige weer aan ”onze”tafel. Dat zelfs hier al tegenstand werd geboden door het favorieten team viel wel op. Als eerste werd onze tafel in beslag genomen door de organisatie en vervolgens een “verplichte” helm verduistert. Maar door onze kalmte en rust is de helm gevonden en konden we vertrekken voor ons fietstochtje.

Tussen CP4 en CP 6 nog even CP 45 meepakken. Zo dicht bij en bijna op de route. Daar aangekomen even zoeken maar niets totdat onze “vriend” en trackdesigner Nico de V aan komt fietsen om de desbetreffende CP te plaatsen. Hoezo te vroeg, hij stond toch al op de kaart? Snel herstellen na deze teleurstelling en doorgaan. Wat een schitterend weer. Redelijk snel gevonden de volgende CP’s vooral CP12 mooie plek..  

Vanaf de hoogspanningsmast welke ´t dichtst bij km-paal 13 van het Twente kanaal staat 162 mtr pal west. (CP12)

Op CP 14 krijgen we van een voorbijganger te horen dat dit het zomerverblijf is van de ex dir. dhr Pegge. Of hij hier ook in de winter verblijft is ons niet meegedeeld. (Lijkt ons wel stevig genoeg) Verder kon hij ons vertellen dat dhr Pegge was vertrokken met een grote kar zand. Het zal toch niet!! Nee dat doen ze niet. Toch?

Na de dikke boom werden ook wij voor de keus gezet om CP 15b te halen 

Splitsen naar CP15B is toegestaan. Zichtbaar object.

Toch nog even aan begonnen maar na 1km  toch maar omgedraaid om zo snel mogelijk bij de eerste deadline te zijn.

Wat ons daar het eerste opvalt is een kar met zand. De kar met zand. Maar door onze kalmte en rust gelijk aan de memorisatie begonnen.

Eerst even oriënteren op onze positie daarna ging het redelijk vlot. Wel even CP 19 gelijk  meegenomen, lag bijna op de route. Op de terugweg naar Exel  komen wij het team van forfarmers tegen met degelijke zakjes(meervoud) zand. DIE gaan wij ook halen. Zand laden, niet te veel niet te weinig. Nee veel te veel.  Waarschijnlijk door onze kalmte en rust te lang doorgeschept (30kg). Dan gaat het mis, CP 20 wordt niet gevonden op de plek waar wij hem ingetekend hadden. Dit geintje kost ons veel, nee teveel tijd en komen daardoor als 12e team aan bij het abseilen , terwijl we als tweede team Exel verlaten. 

CP20a 12.01 aankomst. Vertrek 13.40  Terwijl er onduidelijkheid is over de deadline worden we dan weggestuurd zonder gps. Wel 5 coordinaten om zelf in te tekenen.Misschien is het toeval maar ze zitten alle 5 in een dode hoek op de kaart. In tegenstelling met de andere teams hebben wij maar 1 manier om deze CP,s te vinden en dat is met de kaart en kompas ,dus als er dan gesplitst is hebben of de kanonezen of de lopers de kaart.  Dus de lopers nemen de kaart en halen dan zoveel mogelijk CP’s en laten de deadline even voor wat hij is. Dit doende onder de zon worden zij ook nog eens gehinderd door de zo genaamde Berkelzomp (een boot met zingende en accordeon spelende toeristen)

Als ze je gek willen maken moeten ze zoiets naast je laten varen. (goed ingehuurd Leo) Lachen wordt het, als na het vinden van een aantal CP’s weer aangekomen bij de Friesland diaree Fabriek er een concurrerend  team vraagt waar zij de kano moeten inleveren. Het team ingeschat op zijn waarde en eerlijk is eerlijk, ze keken best een beetje zielig,  hebben daarom het echte inleverpunt maar gegeven. Snel over de boulevard van Lochem naar CP 27 om onze gps niet in te leveren. Op weg naar CP 30 worden we onthaald door een teammaat die zijn kano al lang had ingeleverd en hebben samen CP 28 opgezocht. In een sloot de laatste serie CP’s intekenen. Deadline niet bekend of  deze is verschoven dit nemen we maar aan. Ook werd ons verteld dat er teams op de fiets weggegaan waren. Even twijfelen maar toch maar gaan lopen, achteraf voor een uur straftijd hadden wij beter ook de fiets kunnen nemen.

Al snel na het starten van het laatste traject blijken de lopers van het vorige traject last van hun spieren te krijgen. Tot CP 40 gaat het nog daarna gaat de fut er echt uit. Toch nog maar een keer naar  CP45 gaan. Te laat???    ‘s morgens eerst te vroeg en nu te laat!! Gelukkig blijven we kalm en rustig zodat Nico de V zijn toch wel leuke ATB gewoon kan blijven bedienen. De tijd dringt en we besluiten de kortste weg te nemen naar CP52 (finish). Eigenlijk kan een gedeelte van het team niet anders meer dan kalm en rustig naar het varken lopen. Dat wij uit eindelijk toch nog een stevige 2eplaats hebben valt ons dan ook niet tegen. Dus als het aan ons ligt zijn we er de volgende keer gewoon weer bij.

The best team from foodvalley

CHICKENPOWER 

================================

Vertis inzake RunForFarmes

RunForFarmers

Op een snikhete zaterdag in juni van 7 uur `s ochtends tot 7 uur `s avonds meedoen aan een “Cooperation Raid”, een sportevenement waarbij je moet ATB’en, kanoën, (hard)lopen en ondertussen ook nog weten waarheen door de juiste coördinaten uit te tekenen op een deels uitgewiste kaart. En dan hier en daar ook nog hindernissen als een 65 meter hoge silo om van te abseilen. Daar had niet iedereen trek in, drie Vertis teams wel; zij streden om een aardige plek in de ranglijst, maar ook tegen elkaar. Wie heeft gewonnen? Lees het volgende week in de Vertissimo 😉 

Aangezien het vroeg starten was vanuit Lochem, overnachtten de teams in de nabije omgeving: een deel sliep bij Ids op zolder, een deel bij Rene in de tuin en de laatste drie in het Golden Tulip hotel in Lochem. Na de briefing kon iedereen de eerste coördinaten op de kaarten uittekenen en vol goede moed op de ATB`s vertrekken. Vier uur en 16 checkpoints later was daar de eerste verzorgingspost. De bananen en het water c.q. sportdrankje waren erg welkom. Er moest echter nog een stuk verder worden gefietst en wel met een geschatte 20 kilo zand op het stuur of in de nek. Het eindpunt wat betreft het fietsen was een 65 meter hoge silo waar vanaf moest worden geabseild.

Van de twaalf Vertis-deelnemers hebben alleen Dick, Astrid, Marieke en Arjen dit geflikt. De rest zag de hoogte niet zitten of koos ervoor om dit onderdeel over te slaan om zodoende tijd te winnen voor de deadlines op latere checkpoints. Hierna werden de teams in tweeën opgesplitst en was het kanoën voor de ene helft en hardlopen met GPS voor de andere. Later kwamen de teams weer bij elkaar om de toch (hard)lopend voort te zetten. In sommige gevallen sloop de vermoeidheid hier in het brein en werden er fouten gemaakt, anderen hielden het hoofd koel door een stukje te gaan zwemmen alvorens via touwen vanuit het water een brug te beklimmen. Aan het eind van de middag was er nog een hindernisbaan bestaande uit was touw- en balkconstructies op enkele meters hoogte. Daarvandaan was het nog maar een paar kilometer naar het eindpunt: het openluchttheater, waar een varken aan het spit op de deelnemers hing te wachten. De vermoeidheid heeft gelukkig
op de snelweg naar huis geen parten gespeeld, iedereen verscheen op maandag weer netjes op het werk (zij het in sommige gevallen nog met door brandnetels, bereklauwen, neten en ander spul gehavende benen).

========================

Door een der winnaars: Ilanit Roeterd lid van team Fast Forward.

In januari begon het alweer te broeien…….De ForFarmers run zit er weer aan te komen! Waarschijnlijk waren de drie vaste leden nog onrustiger dan voorgaande jaren, aangezien het team nog niet compleet was! Maar ja, wie wil nou vrijwillig een dag lang het grote, onbekende tegemoet treden, wetende dat Leo Slütter de organisatie in handen heeft?? 

Ik had nauwelijks de tijd om mijn bureau op te ruimen na terugkomst van mijn zwangerschap, of Herman Postel stond er al om mij over te halen de lege plek in het team in te vullen. Na Herman diende Henk Griemelink zich aan, en met teksten als “meedoen is belangrijker dan winnen” (yeah, right!), en “het valt allemaal eigenlijk best wel mee”, probeerden zij mij te overtuigen dat je niet alles uit het leven hebt gehaald als je niet aan deze run hebt meegedaan! Een volgende zwangerschap leek mijn enige redding, maar dat was niet de planning en dus heb ik uiteindelijk (met lood in mijn schoenen) JA! geroepen. De volgende dag vlogen ons de trainingschema´s van onze captain Herman al om de oren. Hardlopen, hindernissen, roeien, mountainbiken, een oefenrun en weer hardlopen, etc. Het was niet altijd even makkelijk om alle teamleden (Herman, Ronny, Henk en ikzelf) bij elkaar te krijgen om te trainen. De heren wisten echter al wat hen te wachten stond, terwijl ik nog onschuldig dacht dat er vooral gezocht werd naar CheckPoints en er meer dan voldoende tijd zou zijn om op adem te komen! Toen eerst Herman, vervolgens Ronny en uiteindelijk ook Henk op de dag des oordeels het maïsveld in verdwenen om zich nog even van de nodige balast te ontdoen, had er eigenlijk al een TL-lamp bij mij moeten gaan branden. Er zijn hier serieuze zaken gaande!

De start was op de Lochemse berg en na een korte uitleg over de spelregels etc., kregen we om 7 uur de eerste envelop met instructies. Ronny en Henk doken op de coördinaten en tekenden deze in op de gekregen kaarten. Herman hield hierbij in de gaten of er geen vergissingen werden gemaakt. Het eerste deel diende we met de mountainbike af te leggen. In rap tempo werden de eerste CP´s verzameld. Onderweg moesten we nog even 20 kilo zand meenemen (afwegen zonder weegschaal). Twee CP´s moesten we ophalen d.m.v. memorisatie. We kregen gedurende één minuut een luchtfoto te zien waarin de twee CP´s waren aangegeven. Het weer was schitterend, de route zeer mooi en aan het eind van de ochtend werd de fietsstage afgesloten bij het CDL aan de Goorseweg. Hier bleek dat de geschatte 20 kilo daadwerkelijk 40 kilo was… Tevens was hier de eerste hindernis: van de silo (45 meter!) abseilen. Omdat we het eerste deel vlot hadden kunnen afleggen hadden we geen wachttijden, en waren we alle vier weer snel met beide benen op de grond. Beneden kregen we een GPS met daarin vier coördinaten geprogrammeerd en twee kano´s. We moesten dus splitsen. Herman en Ronny in de kano´s, Henk en ik met de GPS hardlopen. Ergens langs het kanaal kwamen we, ca. 10 CP´s rijker, weer samen om de volgende instructies in ontvangst te nemen. Wederom gingen Ronny, Henk en Herman aan de slag om de nieuwe coördinaten in te tekenen terwijl ik ergens in de schaduw probeerde weer wat energie te verzamelen! Het lopen was me niet echt makkelijk afgegaan, terwijl Henk als een dartel veulen voor me uit aan het huppelen was! Het volgende deel van de run moesten we lopend afleggen. Alles verliep volgens plan totdat we Leo op een brug zagen staan met een verrekijker in zijn hand. Hier moest iets fout zijn! Wij nog eens zorgvuldig de instructies lezen en het bleek dat we tussen twee CP´s niet over land mochten… Dus de Berkel in! Aan de brug hingen touwen om weer uit het water te klauteren. En in ons natte kloffie weer verder lopen op zoek naar de volgende CP´s. Gedurende de middag ging het hardlopen al over in wandelen. 1 CP hebben we laten liggen om de deadline voor een tweede memorisatie opdracht te halen. De 15 min. die we als bonus kregen omdat er een vrouw in het team zat had ik al ruimschoots verbruikt! Op camping Ruighenrode zat een volgende hindernis. Op ca 5 meter boven de grond moesten een aantal oefeningen uitgevoerd worden. Herman en Henk hebben deze met glans doorstaan en we konden verder naar het eindpunt. Lopen ging inmiddels echt niet meer en in een vlot wandeltempo hebben we de laatste CP´s verzameld. Helaas hebben we de deadline van 19:00 uur iets overschreden, maar we waren dan ook het enige team dat het laatste CP opgehaald had! 

Na het douchen en het eten van een stuk varken, begon mijn lijf weer iets tot leven te komen, al deed ongeveer elk spiertje pijn. De uitslag werd bekend gemaakt in het openluchttheater. Eenmaal bij de top tien aangekomen begonnen we toch een beetje te schuiven op onze stoelen. Leo ging rustig door met de uitslagen tot er nog twee teams over waren: Fast Forward en ??????????? . Met het noemen van de naam van het andere team wisten wij dat we gewonnen hadden! Helemaal geweldig! Wat een ervaring deze dag! En de bekroning met de winst is natuurlijk helemaal geweldig! Als de heren mij volgend jaar nog in het team willen hebben, ben ik zeker weer van de partij!

Door Ilanit Roeterd.

========================

Evaluatie, van de latere winnaar, ‘t team Fast Forward (Henk Griemelink)

 Strategische overwegingen en toelichtingen:

 • Zo snel mogelijk weg en vooraan blijven, om wachttijden bij de hindernissen te beperken en eind van de dag niet tegen de deadlines aan te lopen. Rest op rustpunten onderweg in tekenen.
 • Wel heel nauwkeurig intekenen door Ronnie (Navigator), Herman controle, Henk ook, tevens
 • HG alle rekenwerk en aangeven aan Ronnie en omgerekende afstanden in cm direkt noteren op CP lijst. Omrekenfactoren opslaan in geheugen rekenmachine en ook noteren op de kaart bij desbetreffende Geografische of Rijksdriehoeksmeting.
 • Goed opletten met briefing en vervallen punten direkt met viltstift noteren op hand, ook daar waar geen CP nr. ingevuld hoeft te worden.
 • Nr. met viltstift op de arm geschreven, zodat T-shirt uit kan bij zeer warm weer.
 • Tussen CP 4 en 6 in eerste instantie nog even gezocht naar CP 45, konden toen nog niet zien dat dit de memorisatie van s’middags was. Na kort zoeken door, geen CP gevonden.
 • Na 10 komt eerst 11 via berkel of evt. fietspad, dan langs kanaal terug brug over, om eerst 13 op te halen en dan via fietspaadje bij nr. 12 in moeras, hoogspanningsmast dichts bij km 13 is  instinker, ligt dus aan andere kant van kanaal. 
 • Nr. 14 bij huis naast Pegge hadden we eerder  moeten vinden, zat op huis en niet aan de andere kant op de hoek van het bos.
 • Bij 15 A juiste keuze gemaakt om niet naar televisietoren te gaan, leverd geen tijdwinst op.
 • Memorisatie Pegge leverde ons iets voordeel op omdat we kasteel Ampsen herkenden.
 • Niet laten verleiden door valse CP 18 bij boom met pijl terug naar Exel, maar doorgefietst(te ver) op zoek naar een soort rotonde, op de terugweg zagen we juiste CP zo hangen, en contouren in terrein klopten ook nog.  Hadden in Exel vooraf nog meer punten uit kunnen zetten, maar achteraf maakte het niet veel uit om CP 19 mee te pakken op weg naar CP 20.
 • Geluk dat Hannie aan het kanaal stond te wachten met de bus, daar de zandzakken tijdelijk geparkeerd, hoefden op fietspad langs kanaal dus niet mee, op terugweg naar CDL weer opgepikt, hadden anders ook de brug kunnen pakken en via de Goorseweg naar CDL.
 • Helaas geen weegschaal in de bus meegenomen om 20 kg af te wegen, uit voorzorg gewicht zeer ruim aangehouden omdat de zak niet erg betrouwbaar leek, amper uit Exel was deze dus al gescheurd, grootste deel overgepakt in rugzak Ilanit en waterdichte zak Henk.
 • Timeout  CDL goed gebruiken, tijd stopte pas als laatste persoon helm op had. Tijd ging weer lopen na 2e persoon Abseilen. HG niet goed opgelet dat hier geen CP nr. was, ook zitten knoeien met handleiding GPS. Ilanit bood uitkomst. Herman en Ronnie juiste beslissing genomen om met de Kano rechtstreeks naar CP 30 te varen. 
 • CP 22 hadden we zo, 
 • CP 23 bleek onder aan loopbruggetje te zitten bij de Cloese, hadden ze anders met de Kano zeker gezien, hebben we te lang naar gezocht en dus ook gemist. 
 • CP 24 achter de atletiekbaan in het bos was met GPS makkelijk te vinden, toen kwam er een vreselijk stuk met veel hoge brandnetels langs de Berkel. 
 • Door ponyweitje bos in CP25 ook gevonden. Ilanit en andere groepen hebben boze mevrouw tijdelijk afgeleid. 
 • CP 26 bij kerk in Lochem, 
 • CP 27 onder viadukt, 
 • laatst CP voor nr. 30 uitgezet op de kaart ter hoogte van ongeveer km paal 13 (weer dat verrekte ongeluksgetal), bleek achteraf nog iets verder te liggen in de zandvang en niet in het bos waar we gezocht hebben. (Exacte plek van brug op kaart was moeilijk te lokaliseren)
 • Via de stuw overgestoken, had ook weer met pontje gekund, naar CP 32, eerst niet begrepen wat “niet over land” inhield, toen we de touwen aan de brug zagen hangen en Leo met de verrekijker ontwaarden, werd ons ineens alles duidelijk en hebben de fout hersteld.
 • Toch goed dat ik de waterdichte zak bij me had om de rugzak tijdens het zwemmen droog te houden. Zwaar onder de indruk van de camera’s tijdens het touwklimmen in eerste instantie
 • CP 33 onderkant brug eerst gemist. 
 • CP 36 zat te opvallend te vroeg, dus direkt de goede gevonden. 
 • Echter CP 37 voorbij gelopen (zat aan het eind van de vlonder), te lang boven op de bult gezocht. Binnendoor naar CP 38, koste ook enige moeite om te vinden. Eerst pad afgelopen en Ronnie en Henk verder intekenen, Herman heeft hem uiteindelijk toch gevonden. 
 • CP 42 konden we open plek op kaart niet vinden, weer terug en met kompaskoers en meters uitpassen liepen we er direkt op. 
 • Toen eerst naar CP 44, was toen al wandelen, om deadline bij CP 45 Memorisatie niet te overschrijden, bewust CP 43 laten liggen (blank gebied op de kaart!!) Ilanit en Herman A+B, Ronnie D+E(moeilijk te vinden), Henk C en met kompas naar F (wel 10 maal, ca 10 minuten onderdoor gelopen, niet gevonden) samen met iemand van team dat later kwam wel juiste plek geanalyseerd, zat achteraf vrij hoog op witte berkenboom. 
 • CP 46 kostte enig zoekwerk, daardoor en om niet achteraan in de rij te staan bij Ruighenrode hebben we CP 47 en 48 laten schieten. Herman en Henk de hindernissen.
 • In vlot wandeltempo CP 50 boven op de bult crossbaan. 
 • CP 51 zat weer hoog aan de boom op paadje naar Gageldijk, stonden zeer veel medesporters onder de bewuste boom die hem toch niet konden vinden. 
 • Afweging gemaakt ondanks de deadline van 19.00 om toch om 19.05 nog CP 52 (konden we helaas niet vinden en 
 • CP 53 (zat bovenop een boomwortel aan achterzijde boom op hoogste punt schuine helling) op de halen. Finish.

Aldus Henk Griemelink

==================================

2006 Barchem-Lochem (O.L. Theater)

Verslag en feiten door de organisatie.

2006  Barchem-Lochem (Open Lucht Theater)

Op zaterdag 10 juni 2006 werd de 16e en laatste RunForFarmers gehouden. ForFarmers stopt met de (morele) ondersteuning van het evenement. Volgend jaar wil de organisatie in ieder geval nog een laatste run in deze opzet houden. Waarbij alle teams en bedrijven die ‘t evenement jaren hebben gesteund nog een keer welkom zijn. Winnaar werd wederom het team van ForFarmers. Met name door nauwgezet navigatorwerk, onderlinge samenwerking, goede conditie en ‘n hoog tempo in de uitvoering werden zij weer eerste. Inzet van ‘n dame in het team is ook niet ongemerkt voorbij gegaan. Handigheid met de GPS bijvoorbeeld. Waarbij vrouwen geografisch mogelijk te kort schieten biedt de techniek uitkomst.

Team ForFarmers 1. vlnr: Henk griemelink, Herman Postel, Ronny Buil, Ilanit Roeterd. De winnaars, uit de lichaamstaal halverwege bijna al af te lezen, vol zelf vertrouwen onderweg. Alhoewel op dat moment hebben zij zojuist CP 28 gemist. Ook onwetendheid geeft soms vertrouwen. Dit punt hangt er nog voor de liefhebbers.

De volledige uitslag luidt alsvolgt

1 ForFarmers                          “FastForward” (1) 17:17 uur
2 Zonne Ei Farms bv                 “Chickenpower” (12) 22:12 uur
3 Friesland Foods                     “Weimannen” (18) 24:03 uur
4 Schothorst Feed Research   “Schotzoekers” (5) 24:19 uur
5 Agrovision B.V.                     “Agrofysiek” (2) 24:48 uur
6 Tebodin CCE                                 “Runners for Farmers” (11) 24:58 uur
7 Baks Logistiek                              “Baks team” (7) 25:57 uur
8 Countus accountants + adviseurs “Count On Us” (19) 26:13 uur
9 Agri-Oost                                      “Agri-Oost” (17) 26:13 uur
10 Meekes Stallenbouw                           “D’r An 1” (13) 27:48 uur
11 Nutreco / Trouw                        “Trouw Unlimited” (6) 27:58 uur
12 Vertis B.V.                                     “Sixpack” (10) 29:00 uur
13 C.D.L.                                                “No Brakes” (8) 29:20 uur
14 Pre-Mervo u.a.                             “Mervo Beesten” (15) 29:32 uur
15 Vertis                                          “Ironman” (23) 30:36 uur
16 Rouwmaat-Groenlo                  “MegaMix” (16) 31:24 uur
17 Welkoop Eibergen                         “D’r An 2” (14) 32:19 uur
18 ABN/AMRO                             “Privet Investigations” (22) 32:35 uur
19 Vertis B.V.                                       “Full Speed” (9) 33:26 uur
20 Welkoop Vriezenveen               “Team Welkoop Vriezenveen” (21) 33:30 uur
21 Selko B.V.                                    “4Health” (20) 33:57 uur
22 Schothorst Feed Research         “Schot in de roos” (4) 34:13 uur
23 Nuon                                            “Nuon Power team” (24) 36:56 uur
24 Schothorst Feed Research        “Schots & Scheef” (3) 38:45 uur
25 Kramp Agri Varsseveld          “Fun4us” (25) 18:55 uur
 • Een zeer goede klassering van Zonne Ei Farms. Volgend jaar, in een voor ieder vreemd gebied, zal dat ook de laatste verschillen gelijktrekken. Benieuwd wie er dan aan het langste eind trekt.
 • Friesland Foods wellicht toch wat geholpen door de fietsen mooi 3e. Met de fiets was ‘t sneller en men kon meer punten pakken.
 • Schothorst zeer sterk 4e. Jan Fledderus gaat volgend jaar zeker ook voor een podium plaats.
 • Agrovision wellicht mede dankzij de kaartlees cursus, mogelijk voor henzelf toch nog onverwacht op de 5e stek.
 • Tebodin zeer enthousiast en gedreven evenals ‘t Baks team hoog in het klassement.
 • Er zijn ook teams als Megamix, Agri-Oost, Vertis en b.v. ook Welkoop Vriezenveen welke we hoger hadden ingeschaald. Gelukkig kennen we geen plaatsingslijsten welke invloed hebben op de uitslag. Alhoewel op die wijze ‘t incidentele spoorvolgen wel wordt geminimaliseerd.
 • Stelling is: Als je niet weet waar je bent of niet weet waar je naar toe moet is er geen reden om te bewegen. Dat overkomt je wel als je spoorloper wordt!!
 • Team 25 deed buiten mededinging mee. In dit metier natuurlijk wat onwennig scoorden zij wel goed. We waren benieuwd waar deze wedstrijd stond in Adventure race kringen.
 • Op de uitnodiging stond onderstaande kaart waaruit opgemaakt moest worden dat de start tussen Lochem en Barchem ging plaats vinden. Er waren 2 parkeerplaatsen aangegeven resp. voor even en oneven teamnummers. Vandaaruit lopen naar de Witte Wieven Koele. Voor navigators die enigszins met topografische kaarten overweg kunnen mocht dit geen probleem opleveren. Toch liepen de spanningen al op en kwamen teams krap in de tijd.

Start locatie.

‘s Ochtends om half zeven de briefing. Iedereen was er uiteindelijk. Direct na aankomst volgt het ondertekenen van de definitieve inschrijflijst zoals ook bij het wielrennen gebruikelijk is. De atleten tekenen ervoor dat zij voor eigen risico meedoen. Dus dienen alle namen te kloppen en de bijpassende handtekening geplaatst. Alhoewel er aan de veiligheid alle aandacht is besteed kan er altijd iets gebeuren zeker als de vermoeidheid toeslaat en er mogelijk risico’s worden genomen. Bij de auto begint het al. ‘n kwartier lopen naar de start dus direct aan alles denken om mee te nemen. Er zijn er heel wat terug geweest.

De laatste verwikkelingen worden medegedeeld. Alle gegevens voor de dag staan in het roadbook. Toch zijn er punten welke speciale aandacht vragen, laatste wijzigingen, vervallen CP’s  enz allemaal zaken van belang. Every body looks cool but….. Het is totaal niet bekend wat er gaat gebeuren en door de onzekerheid staat iedereen op scherp.

In de woestenij is het lastig tekenen. ‘n Enkeling, maar ook de organisatie confisceert al ‘t tafeltje bij de ingang. Dus ‘t bepalen en intekenen moet vrijwel op de uitsluitend gebukt op de bosgrond. Daar beginnen de eerste onnauwkeurigheden, afwijkingen en ontstaan verliestijden.

Briefing

De volgende 2 kaarten werden uitgereikt. Deze boden ‘n vrij volledig overzicht over het operationele gebied. Natuurlijk wordt er wel eens moeilijk gedaan over de verdwenen gedeeltes. In de regel hoef je er echter niet te zijn. Overbodige informatie werkt alleen verwarrend.

Kaart Lochem

Kaart Ruurlo

Agri-Oost zocht een plek in ‘t westen van de Koele op een oude boomstronk. Zo kon “staande beens” worden getekend. De kadastraal medewerker (Wim) legt uit hoe e.e.a. in z’n werk gaat.

Na de start werd begonnen met een 45 km ATB tocht met ca.20 CP’s. Onderweg nog een memorisatie van 3 CP’s per ATB vanaf een luchtfoto.

Ter hoogte van Exel moest een zandzak worden gevuld zonder weegschaal met minstens 20 kg zand. Indien te weinig dan 30 min straftijd. ‘t bleek dat ‘n enkeling voor de zekerheid wel 40 kg hadden meegenomen. En dat om nog ca 5 km mee te fietsen.

Bij de CDL silo in Lochem vond de weging plaats waarna de abseil.

Abseil van de CDL silo. 50 meter hoog.

Geen zware hindernis zo’n abseil. Toch bleek het voor velen ‘n zodanige beproeving dat zij ervan af zagen. 45 meter, ‘n redelijk gemakkelijke uitstap, ‘n nieuw koord, optimale beveiliging maar smerig hoog.

Aanvankelijk zou Defensie ons ondersteunen met deze activiteit en er een “slokke tokkel”van maken. Daarbij maak je een vrije val van 20 meter waarna de bocht in ‘t koord en ‘t dubbele remkoord de vertraging inzetten. Dat is ook gaaf. Doch defensie had ‘t plots te druk vandaar dat Willy ter Selle en Quest ons professioneel ondersteunden.

Na de abseil ‘de opdracht om per kayak met 2 personen 4 CP’s de halen en met 2 personen per GPS 4 punten te zoeken. De CP coördinaten waren voorgeprogrammeerd. De werking van een of deze GPS doorgronden was lastig onder tijdsdruk. Ook de onderlinge afstemming was lastig of werd totaal vergeten. Uiteraard moet je eerst de taak verdelen. Wie gaat langs welke route per kayak en waar eindigt dat. Ook de GPS punten inschatten en zorgen dat je weer bij elkaar komt. Vervolgens moest ‘t laatste GPS punt (onder de brug van de weg naar Laren) worden ongetekend in de blinde vlek op kaart. Vandaaruit een koers naar CP28. Slechts 2 teams hadden CP28. Psja hoge schoolwerk wellicht.:-)

Toezicht is gewenst en vreemde ogen dwingen. Dat bleek maar weer eens toen de teams in ‘t zicht van de CP33 kwamen. Voordat men verder naderde werden nog eens de instructies nagelezen.

Van CP32 naar CP33 kon natuurlijk geheel zwemmend afgelegd worden doch lopend langs de kant was ook een optie. Toch werd argwanend de brug genaderd. Wellicht is dit ook op het randje van het reglement. Teams kijken ook naar elkaar.

Niet over land.!. ‘t Was niet cryptisch bedoeld maar betekende simpel door het water!

De argwanende blijk vanonder de pet…. als een wolf op de prooi (CP33) af.

Na lang wachten kwamen de teams dan toch opdagen. De hoge temperatuur maakten de verlokkingen van ‘t koelende water hemels. De brug met de touwen…….voor survival atleten een onbetekenende hindernis voor minder klimbegaafden ‘n lastig geval. En je krijgt ook een nat pak. Er kwamen, hoe is het mogelijk, ook teams over de weg aangelopen en ontliepen daardoor bewust dit problemen tegen uren straftijd.

Ook voor de begeleiding was de dag best pittig. Er moest driftig gezocht worden naar de exacte verzorgingspunten. Dat betekende voor de Selko begeleiding ‘n zuur bestaan welke zij overdag ook al hebben. Hun onverbeterlijke kopman zorgt wel dat de stemming goed blijft.

Halverwege zocht de Bank ‘n bank doch moest genoegen nemen met ‘n paaltje. Enige ontreddering straalt eraf, waar ben ik aan begonnen. Tom zei nog dat het goed te doen was.

Als een der laatste hindernissen voor de de finish zaten er nog 5 challenge hindernissen in het parkoers. Met name deze sprong op 7 meter hoogte jeukt aardig tussen de oren.

Het team van ForFarmers wederom no.1

De Chickenpower mannen glommen na afloop. Door jaarlijks te blijven oefenen, cursussen volgen, en telkenmale fanatiek deel te nemen drongen zij door tot de top 3. In dit geval de 2e plaats en dik verdiend.

Tot slot was er natuurlijk het onafscheidelijke varken waarvan uitgebreid werd genoten. In no time was ‘t gehele beest verorberd.

Na zo’n slopend warme dag iedereen als grote kerels aan ‘t bier. Dit jaar in plaats van ‘t vat de oeroude beugelfles weer ingevoerd. Dat is beter te doseren dan een vat

Als een der laatste hindernissen voor de de finish zaten er nog 5 challenge hindernissen in het parkoers. Met name deze sprong op 7 meter hoogte jeukt aardig tussen de oren.

Het team van ForFarmers wederom no.1

De Chickenpower mannen glommen na afloop. Door jaarlijks te blijven oefenen, cursussen volgen, en telkenmale fanatiek deel te nemen drongen zij door tot de top 3. In dit geval de 2e plaats en dik verdiend.

Tot slot was er natuurlijk het onafscheidelijke varken waarvan uitgebreid werd genoten. In no time was ‘t gehele beest verorberd.

Na zo’n slopend warme dag iedereen als grote kerels aan ‘t bier. Dit jaar in plaats van ‘t vat de oeroude beugelfles weer ingevoerd. Dat is beter te doseren dan een vat

de Wilderness Guide

Het beroep van Wildernis guide

Het beroep Wilderness Guide is vrij uniek. In Canada en de Verenigde Staten, vooral in Alaska zijn het meestal indianen, eskimo’s of de enkele blanke, die hun leven lang in de wildernis hebben gewoond, die voor dit beroep hebben gekozen. Deze mensen hebben een grote kennis vergaard in de laatste grote wildernissen op aarde. Met deze kennis en aanvullende “moderne’ opleidingen bieden zij de avontuurlijke toerist een boeiend en leerzaam verblijf in de wildernis. Er zijn een aantal scholen die op verschillende niveau’s Wilderness Guide Opleidingen aanbieden. De meeste scholen zijn gevestigd in Canada en de Verenigde Staten, maar ook in Finland en Australië zijn enkele scholen. 
Een aantal Nederlandse Wilderness Guides hebben in Canada de opleiding gevolgd. Mede door een sterke onderlinge band is de International Wilderness Guide Association (IWGA) opgericht. De IWGA heeft tot doel om de opgedane kennis en vaardigheden te verbreden en te verdiepen en tevens een bijdrage te leveren tot het behoud van de ongerepte wildernissen op aarde. Voorts ziet de IWGA het als een missie om ook hun kennis over te dragen aan anderen dan de gecertificeerde Wilderness Guides. De IWGA heeft een uitstekend en uniek programma voor iedereen die de natuur een warm hart toedraagt (zie toelatingsvoorwaarden op de website van de IWGA). 

Een gids draagt een grote verantwoordelijkheid. Onder alle omstandigheden moet hij of zij de groep kunnen leiden, ook in extreme omstandigheden en in afgelegen gebieden waar hulp niet direct ter plaatse is. De Wilderness Guide is een goed getrainde en ervaren kano- en kajakvaarder en rugzakkampeerder. Het navigeren is een tweede natuur geworden, in de bergen, op het water of diep in de oneindige wildernissen. De dagelijkse weersvoorspelling is een automatische handeling. In geval van nood kan hij eerste hulp en reddingstechnieken op snelstromend water, in de bergen of waar dan ook toepassen. Wordt een groepslid vermist, dan zal hij onmiddellijk een Search & Rescue plan moeten opstellen en uitvoeren, en tevens de lokale autoriteiten van de juiste informatie kunnen voorzien. 
Gaat de proviandvoorraad verloren dan moet hij met de groep kunnen overleven met middelen uit de natuur. Uiteraard behoort de gids over een uitstekende conditie te beschikken. De gids is onder alle omstandigheden de leider van de groep, overwint problemen, lost conflicten op, biedt onvoorwaardelijk hulp, kortom staat altijd klaar. En het allerbelangrijkste: de gids waarborgt de veiligheid van de groep. 

De International Wilderness Guide is dan ook een hoog gekwalificeerde gids die aan de hoogste eisen voldoet. Deze gids kan niet alleen leiding geven aan toeristische tochten of reizen, maar in het bijzonder ook aan de meest extreme expedities.

Navigatie te land en op het water
De Wilderness Guide is een expert in het gebruik van de meest voorkomende navigatie middelen zoals de kaart, het kompas, hoogtemeter, gps, horloge etc. Voorts is hij getraind in het navigeren zonder al deze middelen. Waar ook ter wereld zal hij zijn weg weten te vinden met alleen de natuur als navigatie instrument, niet alleen door het hooggebergte, maar ook met de kajak of kano op snelstromende rivieren, langs zeekusten of door de onmetelijke wouden. 

Praktische Meteorologie
Een weersverwachting opstellen en hoe te verwerken in het routeplan is een tweede natuur voor de Wilderness Guide. Elke ochtend controleert hij de barometer, observeert regelmatig gedurende de tocht wolken en wolkvorming.

Terwijl ik Edmonton naderde zag ik op ca 100km deze prachtige Cumulus Congestus in opbouw. Naar later zou blijken werd het een Cumulonibus met eerst veel regen overgaand in sneeuw.

Voorts betrekt hij windrichting en windsnelheid, de temperatuur voor elke denkbare hoogte in de bergen, de gevoelstemperatuur en op de grote meren en op zee de golfhoogte in zijn weerrapport. Hij heeft inzicht in de lokale en grote weersystemen. Dan wordt een beslissing genomen of een tocht door kan gaan of niet. 

Leiderschap
Onder extreme omstandigheden en noodsituaties krijgt de Wilderness Guide soms te maken met abnormaal menselijk functioneren.

River Crossing altijd tricky. Diepte inschatten, stroomsnelheid, hulpmiddelen, strategie…. Als het water op heuphoogte komt wordt het lastig.

De gids weet in extreme omstandigheden en noodsituaties het hoofd koel te houden en de juiste maatregelen te nemen. Hij schat in hoe zijn groepsleden kunnen reageren, herkent karakterprofielen en heeft kennis en ervaring met conflictbeheersing, feedback geven en ontvangen.

Hij observeert het groepsproces en stuurt eventueel bij. Hij weet de competenties binnen de groep te gebruiken om de tocht tot een succesvol einde te brengen. Hij vraagt zich af hoe zijn groepsleden reageren bij het doorschrijden van een snelstromende rivier, tijdens tochten in de bergen, bij noodsituaties op het water of bij ontmoetingen met gevaarlijk wild. 

Didactiek
De Wilderness Guide beheerst ook didactische vaardigheden, nodig om zijn groep op de juiste wijze te leiden. Lesgeven, hoe vertel ik het in een logische, maar vooral begrijpelijke volgorde. Hoe bereid ik het nemen van een hindernis voor en hoe instrueer ik mijn groepsleden? Niet alleen lesgeven in de noodzakelijke onderwerpen voor een veilige en succesvolle tocht behoren tot de taak van de gids, maar ook kennisoverdracht van boeiende onderwerpen met betrekking tot flora en fauna, geologie, astronomie en vele andere onderwerpen die tijdens een tocht ter sprake komen. 

Search and Rescue 
Een Wilderness Guide moet altijd voorbereid zijn op vermissing van groepsleden. Volgens vaste procedures worden gegevens verzameld, opsporingsplannen worden gemaakt, en dan zal hij leiding moeten geven aan een zelf geformeerd Search and Rescue team, tevens houdt hij met portofoons en satelliettelefoon met de juiste verbindingsprocedures contact met politie, de rangers, piloten etc. 
Het verzamelen van gegevens over de vermiste vergt ook een gedegen sporenonderzoek. Gegevens afleiden uit sporen is een kunst op zich, maar heel belangrijk om in de huid te kunnen kruipen van de dwaler. Een voortdurende controle op de groep is uitermate belangrijk, maar ondanks dat gebeurt het regelmatig dat in een onbewaakt ogenblik een groepslid de groep uit het oog verliest, dan is het van levensbelang om de vermiste zo snel mogelijk op te sporen. 

Swift Water and Mountain Rescue 
Het lezen van rivieren en getijdenbewegingen langs zeekusten is voor een Wilderness Guide een belangrijke routine. Hij voelt zich thuis op het water en is een bedreven kano- en kajakvaarder en rafter. Van een gids wordt echter meer verlangd: hij moet in staat zijn om zichzelf en zijn groepsleden te redden of in een veilige situatie te loodsen, hij moet een veilige rivercrossing kunnen voorbereiden en uitvoeren, hij weet de gevaren op het water te onderkennen en voortdurend de veiligheidsaspecten te waarborgen. Kortom de Wilderness Guide beheerst alle reddingstechnieken en weet leiding te geven aan reddingsoperaties op het water.
Van de oceaan naar de bergen, het beoefenen van reddingstechnieken in de bergen, snel handelen en reddingsmateriaal gereed maken om klimmers in nood veilig van de wand te kunnen halen, is evenals redding op het water een van de belangrijkste vaardigheden van de gids. 

Wilderness First Aid, eerste hulp in de wildernis
Kennis van eerste hulp is evenals alle reddingstechnieken kennis van levensbelang. Bij een ongeval ver van de bewoonde wereld moet de gids deskundige hulp kunnen bieden, er van uitgaande dat medische hulp pas na lange tijd ter plaatse zou kunnen zijn. Patiëntenrapporten invullen, grondige onderzoeken verrichten, levensreddende handelingen uitvoeren, de organisatie rond de plaats van ongeval leiden, een evacuatieplan voorbereiden en uitvoeren en nog vele andere onderwerpen behoren tot de verplichte kennis van de gids. 

Wapenkennis
Het omhanden hebben van een vuurwapen is in sommige gebieden een extra veiligheid in verband met gevaarlijke diersoorten. Om de veiligheid van de groep te waarborgen moet een gids in staat zijn om een vuurwapen op de juiste wijze te gebruiken en veilig te vervoeren tijdens tochten door de wildernis.
Voor onderhoud van zijn schietvaardigheid moet hij kennis hebben van de regels op de schietbaan, wapenleer zoals de werking van verschillende wapen, kalibers, ballistiek en schiettechniek. 

Survival
Het kan gebeuren dat door een ongeval de groep zonder uitrusting en proviand komt te zitten. De gids is in staat om met zijn groep zonder voedsel en uitrusting lange tijd te kunnen overleven in de wildernis. Het verzamelen van de fundamentele behoeften; voedsel, water en bescherming tegen extreme omstandigheden heeft dan de hoogste prioriteit. De gids bezit dan ook vaardigheid en kennis op het gebied van jagen en vissen met werktuigen gemaakt van middelen uit de natuur en het verzamelen van eetbare planten, wortels en bessen. Voorts is hij bedreven in het maken van vuur en onderkomens onder alle omstandigheden. Hij weet zijn groep met natuurlijke oriënteringsmiddelen of een zelf gemaakt primitief instrument (zonnekompas van wilgetakken) te leiden naar de bewoonde wereld. 

Samengevat
De gids is in staat te functioneren onder extreme omstandigheden. Stormachtig weer, sneeuw, strenge vorst, weinig proviand vergen het uiterste van de gids. Het komt het er op aan om een groep gedurende lange tijd te voet, per kano of kajak veilig door de wildernis, terug naar de bewoonde wereld te leiden Men kan te maken krijgen met ellendige moerassen, dichte wouden, steile berghellingen, en barre weersomstandigheden. Het regent of sneeuwt soms dagenlang. Groepsleden kunnen verdwijnen en moeten weer opgespoord worden. Soms raken navigatiemiddelen of andere uitrusting verloren. Stormachtig weer, regen en koude eisen vaak hun tol. Toch moet elke dag een routeplan en een weersverwachting opgesteld of gewijzigd worden. Onder deze omstandigheden ontstaan er conflicten, een schone taak voor de gids om deze op te lossen, terwijl hijzelf ook moe, koud en hongerig is. Ondanks de barre omstandigheden zal de gids het hoof koel houden, en alle moeite moeten blijven doen om de groepsleden te stimuleren, te inspireren en op een veilige manier door woest terrein te leiden. Dat kenmerkt de ware gids. Gids zijn is een boeiend en veelzijdig beroep. Zijn kennis en vaardigheden zijn uniek op dit moment, weinigen beheersen nog de ‘oude kennis’ om op een boeiende en veilige manier ‘moderne toeristen’ een onvergetelijk avontuur te bieden.

Opleiding International Wildersness Guide.                           

In inderdaad de opleiding in het noordelijkste puntje van British Columbia. Vanuit het zuiden is deze plek op aarde zelfs niet de benaderen, alleen te voet door de wildernis vanaf ‘t dorpje Telegraph, 300 km lopen. Aanvliegen dus op Whitehorse in Yukon en per busje van daar uit 200 km zuidelijk naar Atlin. Een klein 6 persoonsbusje dan want er gaat geen hele bus vol mensen naar Atlin. ‘t Dorp zou er overspannen van raken.

Onderstaand de beschrijving van ´t programma van de Outdoortraining. Er staat wel duidelijk training. Als je het hebt meegemaakt heb je ook echt een training ondergaan waarbij je iets hebt opgestoken en geen 3 weken vakantie in de wildernis. De wildernis is ook geen plek voor vakantie volgens West Europese begrippen. Als je er niet op getraind bent zal de wildernis medogenloos hard zijn en is de kans groot dat je het niet overleeft.

Aansluitend op de cursus wordt de verworven kennis gelijk in praktijk gebracht gedurende een 2-weekse trektocht vanuit omgeving Whitehorse Yukon.

Outdoortraining. Bent u al jarenlang van plan om zelfstandig een tocht te maken, maar neemt u de stap niet omdat u zich niet vertrouwd genoeg voelt in de natuur? De weg kwijt raken, de kans op een ontmoeting met groot wild. En die onheilspellende wolken. Of als er nu een ongeluk gebeurt? Onzekerheden die velen weerhouden om er alleen op uit te gaan. Na deze veelzijdige outdoortraining hoeft u daar niet meer bang voor te zijn. Alvorens de wildernis in te trekken, vindt eerst een gedegen voorbereiding plaats in het prachtig gelegen Atlin in het uiterste noorden van BC. De theoretische lessen vinden plaats in het Northern Light College in Whitehorse, een historisch gebouwtje daterend uit de goudzoekerstijd.
De praktische lessen, op en rond Monarch Mountain even buiten Atlin.
Tijdens een training van een week wordt aan de hand van theorie- en praktijklessen uitgebreid ingegaan op: 

-kaart- en kompas lezen, 
-weerkunde, 
-eerste hulp in de wildernis, 
-eetbare en geneeskrachtige planten,
– hoe te handelen bij ontmoetingen met groot wild veiligheid
-en survival klimtechnieken
-wildernis etiquette 
-opsporen herkennen van groot wild 
-kamproutines/regels in de wildernis. 

Gedurende de training geniet u volpension. Daarna worden de rugzakken ingepakt, krijgt u voor veertien dagen proviand mee en wordt het tijd in het watervliegtuig te stappen om naar een onbekend meer ergens in de wildernis te vliegen. 

Het hart van de Canadese wildernis verwelkomt u met een zweefvlucht van de “bald eagle”, of de doordringende roep van een ijsduiker. Daar begint de veertiendaagse trektocht van ongeveer 120 – 150 km terug naar Atlin. Al het geleerde dat u tijdens de cursusweek heeft opgedaan, kunt u nu veelvuldig in de praktijk beoefenen. De ene keer wandelen we door prairie-achtige valleien, dan struinen we door drassige moerassen of moeten we op kompas door dichte wouden. Ook klimmen we boven de boomgrens uit en wandelen over schitterende bergplateaus en langs diepe ravijnen om te genieten van unieke uitzichten en om de kans op het waarnemen van groot wild te vergroten.

Hoog in de bergen maakt u kans op het zien van berggeiten, bergschapen en kariboes. In de lagere gebieden treft u de eland aan langs de oevers van meren en poelen. Ook de grizzly beer, zwarte beer en wolven kunnen we ontmoeten. Als aanvulling op het proviand proberen we zo veel mogelijk op zoek te gaan naar eetbare planten en vruchten. 

Elke avond slaan we een tentenkamp op aan een diep blauw meer of langs een kabbelende beek. Er wordt gekookt op houtvuur. Na een boeiende dag wordt in de avonduren bij het kampvuur de route voor de volgende dag besproken. Om de kennis echt in de praktijk te brengen krijgt u in de tweede week de gelegenheid om zo nu en dan in groepjes van twee personen zelfstandig de route naar de volgende kampplaats te lopen. Tijdens de tocht wordt ruime aandacht besteed aan levenswijze en gebruiken van de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, de indianen.
Teruggekeerd in Atlin verblijft u nog een dag in blokhut of hotel om u voor te bereiden op de terugreis. Bij de outdoortraining in september is de tocht door de wildernis een combinatie van kanovaren en trekken te voet. Hierdoor is de training zwaarder dan de juli/augustus training.

Info
Data: 21 juli – 8 augustus 2008 & 5 – 24 september 2008 
Reisduur: juli 19 dagen / september 20 dagen 
Reissom: € 2.295 
Aantal deelnemers: 5 tot 10 
Bovengenoemde gegevens zijn exclusief de retour vliegreis naar Whitehorse.
Vliegreis vanaf € 800.
Raadpleeg voor verdere informatie de algemene reispagina

Outdoor “rampen”

2 jaar na de Sierra Nevada ramp   uit Oppad

Het artikel ‘Twee jaar na de Sierra Nevada-ramp’ in Op Pad 7/2006 (zie oppad.nl) heeft een aantal reacties opgeleverd. Onderstaand het artikel en enkele ingezonden brieven bieden een belangrijke inhoudelijke aanvullingen op het artikel.
Tjeerd Visser, redacteur

Beste redactie,In Op Pad nummer 7 plaatsten jullie een onderzoek naar de opleidingssituatie van Nederlandse reisbegeleiders na het tragische ongeval in de Sierra Nevada. Een belangrijke conclusie is dat binnen de branche wel veel gepraat is over mogelijke professionalisering van reisbegeleiders, maar dat concrete stappen richting eenduidige opleiding en certificering zijn uitgebleven. Bovendien merken twee Nederlandse berggidsen op dat certificering ook van beperkte waarde is, omdat in de Alpenlanden ‘ongebaand terrein en sneeuw’ onverminderd het terrein van de gediplomeerde berggids is.
Ik mis hier echter de opleiding tot Mountainleader 1 (Accompagnateur en moyenne montagne in het Frans, Wanderleiter in het Duits). Deze opleiding, die in verschillende landen wordt aangeboden, biedt de begeleiders van commerciële wandelreizen en trektochten wel degelijk een Europees erkend diploma. Die erkenning komt van de Union of International Mountain Leaders Associations. Voor meer info: zie de Britse site www.baiml.org. Ik heb zelf in Zwitserland net het eerste jaar van deze opleiding met succes afgerond. De tweejarige mountainleader-opleiding bestaat uit veiligheidsvakken (weerkunde, oriëntatie, tochtenplanning, veilig gaan door diverse soorten terrein en eerstehulp) en vakken gericht op kennis van de bergwereld (zoals flora, fauna en geologie). De erkende mountainleader mag klanten – anders dan het artikel suggereert – wel degelijk meenemen over ongebaand terrein en sneeuwvelden. Gletsjers, Klettersteigs en alle activiteiten waar ‘klimmen’ bij komt kijken, blijven echter voorbehouden aan berggidsen. Meer info vind je op www.wanderleiter.ch (klik op: wanderleiterschule).
Reisorganisaties en reisbegeleiders zullen er rekening mee moeten houden dat zeker in de Alpenlanden de wetgeving voor het (commercieel) begeleiden van wandelingen en trektochten steeds stringenter wordt. De enige verantwoorde oplossing is daarom het aanbieden van tochten met Europees gecertificeerde reisleiders.
Tot slot wil ik graag onder de aandacht brengen dat ik ter afronding van mijn opleiding een onderzoek ga doen naar de wenselijkheid en haalbaarheid van een Nederlandse mountainleader opleiding. Belangstellenden die hieraan mee willen werken, vraag ik een mail te sturen naar acevangalen@hetnet.nl

Anne van Galen, Heeze.

Beste redactie,Jullie artikel ‘twee jaar na de Sierra Nevada ramp’ wekt op zijn sympatiekst gezegd redelijk wat verbazing, want in tegenstelling tot jullie conclusie worden er wel degelijk opleidingen aangeboden waar reisbegeleiders het vak kunnen leren! In Noord Amerika (Canada/Verenigde Staten) en Europa worden door verschillende instituten namelijk zogenaamde Wilderness Guide Trainingen aangeboden. Elk instituut geeft zijn eigen certificaat uit en heeft zijn eigen programma. Sinds 2001 biedt het Nederlands/Canadese Taku Adventures zo’n gidsenopleiding/Wilderness Guide Training (IWG) aan. Het doel van deze opleidingen is om een allround gids op te leiden die onder àlle (extreme) omstandigheden in de meest uiteenlopende (afgelegen) gebieden een groep op een veilige manier kan leiden. Veiligheid en reddingstechnieken lopen daarom als een rode draad door de opleiding. Het begrip wildernis omvat gebergten, wouden, wateren etc., ver van de bewoonde wereld, waar de gids op zichzelf en zijn kennis en vaardigheden is aangewezen. De nadruk ligt op expedities te voet en per kano, kajak en raft, maar denk ook aan het gebruik van hondensleeën, sneeuwschoenwandelen en paardrijden. In het toerisme zijn dit de meest populaire vormen van verplaatsen in de natuur, en juist in die sector zijn in het verleden veel (dodelijke) ongevallen gebeurd. Het ongeluk in de Sierra Nevada is daar slechts één voorbeeld van. De kosten van een IWG-opleiding variëren van $6.000,- tot $14.000,- Canadese dollars (excl. of inclusief huisvesting, voeding, vliegtickets). Voor de opleiding staat drie jaar, maar ervaren studenten kunnen het in de populaire 100 dagen periode volgen (zo worden minder werkseizoenen gemist). De training is fysiek en mentaal zwaar. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken moet de student een intaketest afleggen welke bestaat uit kano- en kajakvaardigheden, een conditie test en een schriftelijke wiskundige test (havo-niveau). Voorts moet de student buitensportervaring kunnen aantonen. Onze opleiding vindt plaats in de reusachtige onbewoonde wildernissen (zo groot als half Europa) van Brits Columbia, Canada. In Europa zal hoogstens in Scandinavië ruimte zijn voor een dergelijke training. Kortom een Wilderness Guide kan voor de meest uiteenlopende tochten ingezet worden, zelfs voor een eenvoudige wandeling…

Bart de Haas
www.takuadventures.nl

Hallo Op Pad,Graag reageer ik op het artikel ‘Twee jaar na de Sierra Nevada-ramp’ in Op Pad 7. De stelling in de allereerste alinea, ‘Twee jaar later is er nog steeds geen degelijke opleiding waar reisbegeleiders het vak kunnen leren’, is namelijk onjuist!
Surf naar www.duurzaamtoerisme.info en je komt op de site van de opleiding tot Ecotoeristisch reisleider/Outdoor coach aan de Hogeschool Utrecht. Dit is een zogenaamde HBO-minor opleiding van een half jaar (voltijd) of jaar (deeltijd). Centraal in de opleiding staat het verantwoord en duurzaam omgaan met de natuur, naast de organisatorische kant van een reis en de veiligheid van de deelnemers. Een praktijkstage is bij de opleiding inbegrepen en na afloop is de student opgeleid tot zowel reisleider als reisontwikkelaar, twee functies die bij reisorganisaties vaak door verschillende mensen worden uitgeoefend. Een andere kwalitatief goede opleiding die in Nederland wordt aangeboden is Outdoor Management van de Hanzehogeschool Groningen in samenwerking met het ROC Zeeland (zie www.outdoormanagement.nl).
Verder bewandelt het artikel twee sporen: het algemene spoor van de organisatie van buitensportbedrijven, en het subspoor van de competentieproblematiek tussen reisleiders en gidsen in de bergen. Keer op keer lijken bergen, en echt niet alléén in op Pad, een synoniem voor buitensport, terwijl ze, naast bijvoorbeeld het water en de wouden, slechts één van de buitensportdecors vormen. En net zoals je op een duikreis onder water een gediplomeerd duikinstructeur mag verwachten, behoort in de bergen tijdens je reis op de juiste plek de gediplomeerde berggids klaar te staan. Daarbuiten is de reisleider echter de aangewezen persoon. In een goede opleiding leer je dus ook waar de competentie van de reisleider ophoudt en die van de specifieke instructeur of gids begint. Of dat nu in de bergen is, op of onder het water of in de wildernis.
Wie nu aan z’n opleiding tot reisbegeleider begint, staat over een paar jaar vooraan. Tegen die tijd zullen er, zoals het artikel ook suggereert, Europese opleidingseisen worden gesteld aan de beroepsgroep ‘reisleider’. De Europese beroepsgroep- en opleidingseisen worden vertaald en beheerd door het NEN (Nederlands Normalisatie-instituut), en de relevante beroepsgroeporganisatie mag bepalen welke opleidingen dan wel of niet voldoen. Te zijner tijd een logische rol voor de ANVR, maar Cerbran zou ook in dat gat kunnen duiken. Hoe dan ook, ‘een reisbegeleider die z’n werk serieus neemt, investeert met name de komende jaren in zichzelf’. Met die conclusie ben ik het helemaal eens.

Cees Visser, bioloog en docent aan de Hogeschool Utrecht

Beste redactie, Naar aanleiding van artikelen in beide nummers toch nog mijn reactie, waar ik na nummer 7 nog even over twijfelde: prachtig dat er in Nederland en Europa nu meer nagedacht wordt over en meer regelgeving is en komt ten aanzien van het begeleiden van wandelingen in de bergen, maar hoe gaan we met dit alles om in de andere landen?
Ik ben reisbegeleidster voor een Nederlandse organisatie, heb vooral veel in de Andes gelopen en ook zelf tochten georganiseerd rond Cusco, Peru, waar ik zelf tien jaar gewoond heb. Enkele ervaringen van mij tijdens het begeleiden van groepen: in Peru (meer dan 10 jaar ervaring): lokale gidsen hebben niet altijd, maar wel vaak, een opleiding toerisme aan universiteit of instituut gehad van 4 of 5 jaar. Kennis en ervaring tav ehbo nihil, er zijn lessen in grote groepen waarbij je vrijwel nooit praktisch iets kan oefenen. Inzicht in risico’s eveneens zeer wisselend. Op de incatrail met zijn forse regelgeving moet men een ehbo set meenemen met oa verbanden, pleisters en flink wat pillen (die ze dus eigenlijk niet mogen geven, maar in Peru doe je dan niet moeilijk.) Verder moet er oa zuurstof en een reddingstouw mee. Op andere tochten is dat zelden het geval. Ikzelf nam op tochten altijd mijn eigen ehbo spullen en immer een gezadeld paard voor noodgevallen mee. In Peru is geen mobiel bereik in de bergen, vrijwel nergens een radiocontact mogelijk en bestaat er (behalve in Huaraz?) geen helicopter redding. Overigens, toen er in Cusco nog wel een helicopter was moest die contant enkele duizenden dollars vangen vóór überhaupt te vertrekken om iemand op te halen, dit ondanks garantie per fax van de verzekeringsmaatschappij (enkele jaren geleden meegemaakt).

Zou je al het geld hebben voor een satelliet telefoon dan moet je zorgen je eigen netwerk van mensen te kennen, vooral met een 4×4 auto, die dan indien nodig zovér mogelijk de bergen in komen. Op ambulances hoef je ook niet te rekenen, te slecht, geen spullen aan boord. Álle medische spullen moet je éérst zelf kopen voordat je geholpen wordt!
Kortom, je bent gewoon op jezelf aangewezen en eventuele handigheid van de reisbegeleider.


Suriname: (2 reizen) prima lokale gids tav kennis van het oerwoud, maar ehbo en risico’s inschatten bij bijvoorbeeld passeren van stroomversnellingen en beklimming Tebu topje uiterst nihil. Geen enkele ehbo spullen bij zich. Sommige Nederlandse organisaties laten groepen alléén met een lokale gids op pad gaan…


Chili, Torres del Paine (2 reizen begeleid): lokale gidsen redelijk geschoold, hadden wel íets bij zich. Vaste kampeerplekken hebben radio voor contact met reisbureau in Puerto Natales. Dat iemand met een hartinfarct het in mijn groep overleefde was puur geluk: met eigen bus wél snel naar de bewoonde wereld op 2 uur rijden, er was via reisbureau , politie en marine, mét toestemming van de verzekering een helicopter geregeld vanuit Punta Arenas, maar deze mocht vanwege de harde wind niet vliegen. Zo was de klant toch enkel aangewezen op wat pillen in Puerto Natales en kon pas enkele dagen later vervoerd worden. Van het park Torres is mij bekend dat (tot in ieder geval 2 jaar geleden) bij sommige Nederlandse organisaties de reisleider zonder lokale gids 5 dagen ging lopen.

In het algemeen realiseren klanten zich absoluut niet wat de eventuele risico’s zijn. Men verwacht van jou als reisbegeleider dat je wel ‘even snel’ wat regelt, een soort 112 bellen of een taxi regelen oid. (letterlijk gehoord in een kampement in de vallei van Lares, waar geen auto de kampementen kan bereiken)
Wellicht kunnen we mensen informeren over de grote verschillen in diverse landen/continenten.
O ja, en het invoeren van routes op een GPS lijkt me ook niet geheel zonder risico’s: in Ecuador en Peru heb ik gemerkt dat ze het niet altijd doen en bovendien kan er in de Andes van het ene op andere moment een stuk berg of pad zijn verdwenen, vooral in de regentijd, waardoor een route niet meer betrouwbaar is en er veel kans op ongelukken kan zijn.

vriendelijke groet,
Dineke Veerman
dineke_veerman@hotmail.com
Al met Al